elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Araçlar
"Hibrid" Sisteme Dönüştürülebilecek

Yiğit Akü ile Forum Mühendisliğin geliştirdiği ve uygulandığı otomobilde yüzde 25-30 yakıt tasarrufu sağlayan sistemin tanıtımı yapıldı.



A- A+
04.07.2010 tarihli yazı 7172 kez okunmuştur.

Otomobile monte edilen, araçlarda yüzde 25-30 oranında yakıt tasarrufu sağlayan Hibrikit-HEB Enerji Sistemi yapılan törenle tanıtıldı. Yiğit Akü ile Forum Mühendisliğin ortak çalışması sonucu ortaya çıkan proje ile küçük birkaç değişiklikle normal benzinli araçlar elektrikle çalışabilir hale gelecek.





Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ATO Başkanı Sinan Aygün ve işadamları katıldı.



Maliyet 4 bin euro, hedef ise bin euro



Yiğit Akü Genel Müdürü Hulki Büyükkalender konuşmasında, Forum Mühendislik ile 1 yıldır sürdürdükleri stratejik ortaklık sonucu HİBRİKİT ve Hibrid Elektrik Bataryası'nın (HEB Enerji) üretildiğini söyledi.



Büyükkalender, tasarruf sağlamak, tüketicinin ve çevrenin korunması çerçevesinde, bu sisteme geçecek araçlara bazı yıllık vergi ve harçlarda kolaylık getirilebileceğini, bu sistemi kullanmak isteyenlere özel, uzun vadeli düşük faizli krediler sağlanabileceğini ifade etti.



Bir aracın hibrid dönüşümünün maliyetinin şu anda 4 bin euro olduğunu belirten Büyükkalender, sağlanacak bu tür destek ve teşviklerle sistemin maliyetinin bin euroya düşürülmesini hedeflediklerini, seri üretim halinde maliyetin de düşeceğini ifade etti.



Büyükkalender, Hibrikit-HEB Enerji Sistemi hakkında şu bilgileri verdi:



"Sistem, dizel veya benzinli her araca uygulanabiliyor. Kısa mesafe ve düşük hızdaki kullanımlarda devreye girerek tasarruf sağlıyor. Ayrıca egzoz salınımını minimize ettiği için çevre kirliliğini azaltıyor. Güvenli kullanım sağlıyor. Kapalı veya açık ortamlarda rahatlıkla kullanılabiliyor. HEB bataryası sayesinde güneş enerjisini ve kinetik enerjiyi depolayıp doğal enerjiyle hareket sağlıyor. Bu sayede yakıt tüketiminde yüzde 25-30'a varan tasarruf sağlanıyor. HEB bataryası sıcak veya soğuk koşullarda güvenli olarak çalışabiliyor. Şarj ve deşarj çevirim kabiliyeti normal akülere göre 5 kat daha fazla. Bu sayede güneşten ve tekerleklerden aldığı enerjiyle araç kullanımında rahatlık sağlıyor."



Mevcut tüm araçların dönüşümü yapılabilecek



Forum Mühendislik Genel Müdürü Demir Gonca da, 2007 yılında başladıkları "Hibrid Çok Yakıtlı Araç Dönüşüm Kiti"nin çalışmalarını tamamladıklarını, bu çalışmaları Yiğit Akü'nün geliştirdiği ve Hibrikit'in ayrılmaz bir parçası konumuna gelen HEB Enerji ile daha da güçlü yürüttüklerini söyledi.



Kullanımda yüzde 25-30 oranında enerji tasarrufu sağlayan kitin, tüm benzinli ve dizel araçları bir hibrid araca çevirebilecek yapıda tasarlandığını anlatan Gonca, "Böylelikle tüm araçlar, herhangi bir orijinal parçasına dokunulmadan, küçük bir kitin ve ona özel tasarlanmış akünün eklenmesiyle elektrikli birer araca dönüştürülebilecek. Bu sistem bütünü sayesinde, fren yapma sırasında, araç dururken ve belli bir hıza ulaşıldığında kullanılan enerji kendini yenileyerek ve yakıt tüketimini düşürerek tasarruf sağlayacak" diye konuştu.



"20 bin aracın karbondioksit emisyonunu sıfırlamak için 299 bin ağaç dikilmeli"



ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Sincan OSB'ye günde 20-24 bin arasında araç girdiğini, bu araçların 10-12 bininin büyük araçlar diğerlerinin küçük araçlar olduğunu söyledi. Bu araçların ve Sincan OSB'de kullanılan her türlü enerjinin, yakıtın, elektrik üretimi dahil olmak üzere saldığı karbondioksit emisyonunu hesaplattıklarını anlatan Özdebir, "(Bunu sıfırlamak için ne yapmak lazım) diye düşündük, (30 bin civarında ağacımız olursa biz bu bölgenin karbondioksit emisyonunu sıfırlayabiliriz) dedik. Şu anda 42 bin ağacımız var, ağaç dikmeye devam ediyoruz. Ama bölgeye giren günlük 20 bin aracın, burada ortalama 5 kilometre yol yaptığını varsayarsak, sadece bu bölge içindeki bu araçların emisyonunu sıfırlamak için 299 bin ağaca ihtiyaç var" diye konuştu.



Avrupa'da satılan her 4 televizyondan 2'sini Türkiye'nin ürettiğini ancak bu televizyonların ekranlarının üretilemediğini belirten Özdebir, şöyle konuştu:



"Çünkü tüp teknolojisinden led teknolojisine geçerken aradaki bölümü kaçırdık. Otomotiv teknolojisi için bir dönüm noktasındayız. Önümüzdeki dönemde insanlar bir yerden bir yere gidecekse; dünyada bu global ısınmanın etkisi altında ise temiz enerjiyle, yenilenebilir enerjiyle çalışan araçlara ihtiyaç var. Bu ihtiyaçlardan biri, belki en önemlisi elektrikle çalışan araçlar. Bu konuda devletin televizyonda atladığımız teknolojiyi atlamamamız için destek olması lazım."



Özdebir, akü teknolojisinde kullanılan lityum iyon pillerin üretiminin stratejik mesele haline getirilmesi ve araçların yaygınlaşması için destek sağlanması gerektiğini ifade etti.



"Benzinciler kızmaz, hükümet kızar"



ATO Başkanı Sinan Aygün de benzincilerin, yakıt tasarrufu sağlayan bu sisteme "satışlar düştü diye" kızmayacağını söyledi.



ATO'ya bağlı Ankara'da 1800 benzin istasyonu olduğunu, bu istasyonların yüzde 8 komisyon aldığını anlatan Aygün, "En büyük komisyonu kim alıyor biliyor musunuz? 800 lira benzin fiyatı, pompa fiyatı 3 milyon lira. En çok kızacak olan Maliye Bakanlığı, hükümetimiz buna kızar. Çünkü vergilerin büyük çoğunluğu buradan karşılanıyor. Aşağı yukarı 820 lira akaryakıt fiyatı 3 milyona satılıyor. Devlete iyi bir geliyor oluyor. Bizde yüzde 8 düşse çok fazla önemli değil diyoruz" diye konuştu.





Hibrikitve HEB enerji sistemi



Alınan bilgiye göre, üretim maliyetlerini düşürme ve teknolojik gelişim çalışmaları halen devam eden proje sayesinde, otomobil yakıtlarından yüzde 25-30'lara varan tasarruf sağlamak mümkün olacak. Hibrikit-HEB Enerji ile güneş enerjisi de yakıt olarak kullanılabilecek.



Yaşı ve tükettiği yakıt ne olursa olsun, herhangi bir araca elektrikli kit (Hibrikit) yerleştirilebilecek. Bu kit ve HEB Enerji aracın yüzde 30'lara varan enerji tasarrufu yapmasını sağlayacak. Bu teknoloji ile bir araç 3-4 saat içerisinde hibrid araca dönüştürülebilecek. Sistemle, araç 4x4 özelliği de kazanacak.



Sistem nasıl çalışıyor ?



Araca bir elektrikli kit (Hibrikit) ve benzin deposundan bağımsız olarak bir de enerji deposu (Yiğit Akü-HEB Enerji) yerleştiriliyor. YİĞİT AKÜ-HEB Enerji sayesinde elektrikli kit (HİBRİKİT) takılı araç, petrol türevi yakıt kullanmadan, aküden aldığı enerjinin sürekli yenilenmesi ile saatlerce yol alabiliyor.



Araç, belirli bir sürate ulaşıncaya kadar aküdeki enerjiyi kullanıyor. Bu enerjiyi de sürekli olarak yeniliyor. Şehir içi dur-kalk ve kısa mesafelerde hem sessiz, hem de çevreyi kirletmeden yol alıyor. Bu sayede yüzde 20 ile yüzde 30 arasında yakıt tasarrufu sağlandığı gibi insan sağlığını ve doğayı da koruyor. En önemlisi de tüm dünyada 2013 yılında uygulamaya geçecek olan emisyon standartlarına ciddi bir alternatif sunuyor.



Sistemin sürekliliği ise;



•Hareket halindeyken ya da park halindeyken, araç tavanındaki Güneş Enerji hücrelerinden,





•Ayağın gazdan çekilmesi durumunda tekerleklerin dönüşünden,





•Frenleme yapılmasından,





•Yokuş aşağı veya düz yolda belirli bir hızın üzerine çıkılmasından sağlanıyor.



Dünya Gazetesi


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.