elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

7 milyar doları havaya savuruyoruz

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Topçu, “Yalıtımı olmayan binalar yüzünden yılda 7 milyar dolar havaya savruluyor” dedi.



A- A+
12.08.2008 tarihli yazı 3631 kez okunmuştur.
Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Topçu, 'Yalıtımı olmayan binalar yüzünden yılda 7 milyar dolar havaya savruluyor' dedi.




Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, 2008 yılından itibaren özellikle doğalgaza ve elektriğe yapılan zamlardan ısı yalıtımının ülkemizdeki önemi ve son durumu ile ilgili bir durum değerlendirmesi yaptı.





Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu yaptığı açıklamada, 'Yılbaşından bu yana doğalgazda yüzde 35, elektrikte ise yüzde 40 oranında gerçekleşen zamlar aile bütçelerini ve işletmeleri zora sokuyor. Bu ağır tabloda, ısıtma ve soğutma giderlerinde yüzde 60'a varan tasarruf sağlayan ısı yalıtımının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Ancak mevcut uygulamalara bakıldığında, Türkiye'nin ısı yalıtımı konusunda hâlâ çok geride kaldığı görülüyor. Ve yalıtımı olmayan binalar yüzünden yılda 7 milyar dolar havaya savruluyor' diye konuştu.





Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında doğalgaz fiyatı en yüksek ikinci ülke olduğunu ifade eden XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu, doğalgaza konutlarda yüzde 16,88, sanayide ise yüzde 18,77 oranında zam yapılmasının, ailelerin yanı sıra uluslararası rekabet açısından işletmeleri de zora soktuğunu belirtti. Yüksek doğalgaz, elektrik faturaları ve işletme maliyetlerini azaltmak konusunda en etkili çözüm olan ısı yalıtımı uygulaması konusunda yeterli bilinç bulunmadığını hatırlatan Topçu, ülkemizdeki yaklaşık 24 milyon konutun yüzde 90'ının yalıtımsız olduğunu vurguladı.





Topçu, ülkemizdeki binaların metrekare başına enerji tüketimi yaklaşık 300-350 kwh arasında iken, bizden daha soğuk olan Almanya'ya bakıldığında bu oranın 30-60 kwh'e indirilmesi hedeflendiğini belirterek, Almanya'nın on katı kadar enerji tüketen Türkiye'de bu tüketim miktarının, TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği kapsamında 100-120 kwh'a çekilebileceğini sözlerine ekledi.



-ELEKTRİK FATURALARINDA HER YIL YÜZDE 60'A VARAN TASARRUF MÜMKÜN-





Dış ortam koşullarına dayanımı sayesinde bina ömrü boyunca ısı yalıtım performansını sürdüren ve tasarrufa imkân sağlayan XPS Isı Yalıtımı Levhalarının pazar payına bakıldığında da, Avrupa'nın gerisinde kaldığımız gerçeği ile yüz y üze geldiğimizi bildiren Topçu, ülkemize benzer iklim koşullarına sahip ve yalıtım bilincinin gelişimini yakın tarihte tamamlayan İspanya, İtalya, Portekiz ve Yunanistan'da, XPS ısı yalıtım ürünlerinin toplam ısı yalıtım pazarı içindeki payının yüzde 35'lere ulaştığını açıkladı. Türkiye'de yalıtım pazarının 2007 yılı verilerini değerlendiren Durmuş Topçu, XPS levhaların toplam ısı yalıtım pazarı içindeki payının ise yüzde 20 seviyesinde olduğunun altını çizdi. Topçu sözlerini şöyle sürdürdü:





'Toplam ithalatının beşte birini enerji faturasına ödeyen Türkiye'de, enerjinin yüzde 34'ü konutlarda kullanılıyor ve bir binada harcanan enerjinin yaklaşık yüzde 80'i ısınma amaçlı olarak tüketiliyor. Oysa ısı yalıtımı ile bina maliyetinin sadece yüzde 3 ila 5'i kadar harcama yaparak, doğalgaz ve elektrik faturalarında her yıl yüzde 60'a varan oranlarda tasarruf sağlamak mümkün. Üstelik sağlanan bu tasarrufla ısı yalıtımına yapılan yatırım birkaç yıl içinde amorti edilebiliyor.'(ANKA)





Kaynak: ANKA

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.