elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2010 MJ Collins Ödülü bir Türk Öğrencinin

Her yıl mikrodalga laboratuvar araçları alanında dünyanın önde gelen kuruluşu CEM Corporation tarafından Mikrodalga Enerjisi kullanarak Yenilikçi Araştırma için verilen MJ Collins Ödülü bu yıl, MIT'den bir Türk öğrenciye verildi.



A- A+
20.10.2010 tarihli yazı 5231 kez okunmuştur.

Her yıl mikrodalga laboratuvar araçları alanında dünyanın önde gelen kuruluşu CEM Corporation tarafından Mikrodalga Enerjisi kullanarak Yenilikçi Araştırma için verilen MJ Collins Ödülü bu yıl, MIT'de Kimya Departmanı'nda bulunan, iki yıl doktora sonrası görev alan Türk öğrenci Dilek K. Doğutan'a verildi.





CEM, ödülü Dilek K. Doğutan'a vermekten büyük mutluluk duyduklarını açıkladı. Dr. Doğutan ve akademik destekçisi Dr. Daniel G. Nocera, aynı zamanda CEM başkanı Dr. Michael J. Collins tarafından verilen 10,000 dolarlık para ödülünü de paylaşacak.





"Bu yılki ödülü Dilek'e sunduğumuz için çok mutluyuz.", diyen Collins sözlerini şöyle sürdürdü: "O, geleneksel enerji kaynakları üzerindeki mevcut bağımlılığın ötesinde ve temiz, yeni bir dönem olan yenilenebilir enerjiye girerken ihtiyaç duyulacak bilimsel zekayı ve yeniliği temsil ediyor."








Doğutan'ın araştırması, güneş enerjisinin depolanması için tasarım ve özgün katalizörlerin sentezini içeriyor ve Dr. Nocera'nın araştırmasının merkezi olan, kişiselleştirilmiş bir güneş enerjisi sisteminin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak serbestliği tanıyor. Nocera'nın araştırma grubu, güneş enerjisini alan ve onu depolanan yakıt haline dönüştüren katalizörler üzerinde çalışıyordu. Odak noktası, güneş ışığını ve suyu kullanarak oksijen ve hidrojene dönüştüren yapay bir fotosentez oluşturmaktı. Bunlar güneş olmadığı zamanlarda serbest bırakılabilir yüksek enerjili yakıtlar olarak tanımlanıyor.





Kendi grubuna katıldığından beri, Dilek'in işin rengini değiştirdiğini belirtiyor Nocera. "Dilek, benim bile bugüne kadar yapıldığını asla düşünemediğim katalizörleri aldı ve onları bana teslim etti. Yıllarca kristalize etmek için uğraştığımız bileşikler asla elde edilemedi, fakat Dilek, CEM teknolojisini kullanarak bu bileşikleri elde etti. Böyle yüksek verimle üretildikleri için, minimal yan ürünleriyle birlikte, katalizörler kolayca kristalize edildi."





Daniel Nocera sözlerine şöyle devam ediyor: "Dilek'in problemlere bilimsel yaklaşımı ve inanılmaz iş ahlakı, enerji dönüşümlerindeki kataliz çalışmalarında yeni bir perde açtı. Dilek'in çalışma anlayışı, bir araştırmanın nasıl yapılması gerektiğini gösteriyor."





Öte yandan MIT, Dilek'in buluşlarını patentledi ve lisanslarını da dünyanın en büyük 5. petrol şirketi olan ENI'ye vermiş durumda.





Dr. Daniel Nocera Kimdir?



MIT'de Henry Dreyfus Enerji Profesörü ve Kimya Profesörü olan Dr. Daniel Nocera, yenilenebilir enerji araştırmalarındaki öncü çalışmaları ile biliniyor. Bazı çalışmaları şunlar; biyoloji ve kimyada enerji dönüşümlerinin mekanizmaları, proton çiftli elektron transferi (PCET), tümör metabolizmasının ayrıntılı incelemesi için optik sensörler geliştirme.











Kendisinin araştırma grubu son olarak güneş ışığını, oksijen ve hidrojene ayrılmış suyun içinde kullanarak yapay fotosentezi başardı. Böylece kalıcı bir enerji kaynağı olarak güneş enerjisinin gelişiminin için önünü açtı.





MJ Collins Ödülü





CEM Corporation kurucusu ve başkanı Michael J. Collins adına veriliyor. Mikrodalga enerjiyi kimyasal süreçlere yönlendirerek uygulayan öncü bilim adamlarından biri olan Collins, aynı zamanda bilim adına yapılan akademik girişimlerin de güçlü bir destekçisi. Mikrodalga Teknolojisi kullanarak Yenilikçi Bilim için MJ Collins Ödülü'nü, bilim alanında kariyer peşinde olan öğrencileri cesaretlendirmek için veriyor. Daha fazla bilgi için, MJ Collins Award online.





CEM Corporation



Matthews, Kuzey Carolina merkezli özel bir şirket olan CEM Corporation, mikrodalga laboratuvar ekipmanları alanında en büyük tedarikçi konumunda. Firmanın küresel distrübütörlerinin yanında İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa'da şubeleri bulunuyor. Yaşam bilimleri ve analitik laboratuvarlar için sistemler dizayn eden ve üreten firmanın dünya çapında işleme tesisleri bulunuyor. Firmanın ürünleri akademik araştırmaları yanısıra ilaç sanayi, biyoteknoloji, kimya ve gıda işleme gibi birçok endüstri dalında kullanılıyor.



Elektrikport/Emre GÜRBÜZ


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.