elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ses ve Görüntü Kabloları |
Uygulama Alanları

Evimizde, işyerimizde, konserlerde ve daha birçok yerde kablolar gizli kahramanlardır. Bir teknik donanım ne kadar önemli ise onlar için kullanılacak kablo da o kadar önemlidir. Donanımların çok önemli parçalarından olan ses ve görüntü kablolarının çeşitlerini ve uygulama alanlarını inceledik.



A- A+
21.07.2015 tarihli yazı 26556 kez okunmuştur.
Açık hava etkinlikleri, konserler, festivaller, tiyatrolar ve müzikaller, hiç kuşkusuz yazın vazgeçilmezlerindendir. İzleyicilerini bekleyen onlarca aktivitenin geri planında oldukça büyük bir emek ve hummalı çalışmalar sürdürülmektedir. Sınırlı süreli bir şov için belki aylarca süren bir hazırlık süreci yaşanıyor. Yaşanacak en ufak bir aksaklık hem maddi hem de manevi yönden oldukça büyük bir hüsrana sebep olabileceğinden her detayın ince düşünülmesi gerekiyor.



     
 
Bu noktada teknik seçimler oldukça önem taşıyor. Oldukça başarılı ve emek verilmiş bir organizasyon olsa da teknik altyapı yeterince iyi olmadığı takdirde seyircide aynı yansımayı oluşturması neredeyse imkansızdır. Bu noktada teknik donanım ne kadar önemli ise, onlar için kullanılacak olan kabloların seçimi de en az o kadar önem arz ediyor. Profesyonel stüdyo, sahne uygulamaları, TV- Radyo kanalları, konferans salonları, kültür merkezleri, okul, sinema, tiyatro, otel, stadyum, ses cihazları ve evlerdeki ses - görüntü uygulamaları gibi alanlarda yer alan ses ve görüntü kabloları bu aktivitelerin deyim yerindeyse görünmez kahramanları oluyorlar.

Ses ve görüntü düzeneklerinde yüksek esneklik, düşük zayıflama ve hassas ses, görüntü iletimi amacıyla kullanılan bu görünmez kahramanları ne kadar tanıyoruz?

Dengesiz (Unbalanced) Ses Kabloları

Gitar, org ve ses cihazlarında kullanılan esnek, dengesiz, profesyonel enstrüman kablosudur. İyi elektriksel değerleri ve yüksek mekanik dayanımı vardır. Bir diğer çeşit ise, dijital sinyal iletimi için ideal olan esnek, çift ekranlı ses kablosudur. Hem iletken hem de örgü telleri gümüş kaplı bakır tellerden oluşmaktadır.


 

Dengeli (Balanced) Mikrofon Kabloları

Sahne ve ev kayıtları gibi hareketli alanlarda kullanılan yüksek esneklikli dengeli mikrofon kablolarıdır.

Halojensiz Dengeli (Balanced) Mikrofon Kabloları

Profesyonel stüdyo, TV ve radyo teknolojilerinde kullanılmak üzere dizayn edilmiş olan halojensiz kablolardır.



 ses ve görüntü kablolarını 
              markası adı altında toplamıştır.


Hoparlör Kabloları

Çok esnek hoparlör kabloları ses ve HI-FI sistemler için idealdir. Bu düşük çaplı kabloların sarımı ve döşenmesi oldukça kolaydır.

► Koaksiyel Hoparlör Kabloları

Düşük dirençli koaksiyel hoparlör kabloları yapı teknolojileri tesisi ve HI-FI uygulamaları için idealdir.

► Halojensiz Twinax
    Hoparlör Kabloları


Halojensiz, çok esnek hoparlör kabloları; ses ve HI-FI sistemler için idealdir. Döşemesi oldukça kolaydır. Düşük duman yoğunluğuna sahip olup yangın sırasında zehirleyici ve aşındırıcı gaz çıkarmazlar.


► Yangına Dayanıklı Twinax Hoparlör Kabloları

Halojensiz yangına dayanıklı hoparlör kabloları sabit ses sistemleri için kullanılırlar.

► Çoklu Işıklandırma Kabloları

Çok esnek ve çok damarlı olup hoparlör ve ışıklandırma amaçlı olarak profesyonel ses sistemlerinde kullanılmaktadırlar.

► Bileşik (Hybrid) Yassı Kablolar

Bileşik kablolar; 4 iletkenli, düşük kapasite değerli, star-quad yapıda ve çift ekranlı profesyonel stüdyo mikrofon damarları ile; sahne aydınlatma  ve kontrol sinyalleri için tasarlanmış 3 adet esnek güç damarının birleşiminden oluşmaktadır.

► Bileşik (Hybrid) DMX Kablolar

110 ohm empedanslı bu kablolar, geniş aralıkta analog DMX ve dijital AES/EBU sinyallerinin iletimi için uygun olup; sinyal iletiminin  ve beslemenin aynı kablo ile yapılmasını sağlar.

► Triax Video Kabloları

75 Ω empedanslı TRIAX video kabloları düşük zayıflama değerleri ile stüdyo ortamlarında  kamera  kontrol uygulamalarda kullanılırlar. FRNC kılıflı versiyonları  sabit döşeme için kullanılırlar ve halojen içermezler. PUR kılıflı versiyonu ise hem mekanik hem de kimyasal dayanım sağlar.


 

► Halojensiz Analog Çok Kanallı (Multicore) Kablolar

Bireysel ve genel folyo ekranlı, çok kanallı ve halojensiz olan bu kablolar, analog ses sinyalleri iletiminde ve sabit tesisatlarda kullanılırlar.

► Dijital Çok Kanallı (Multicore) AES/EBU Kablolar

110 Ohm empedanslı, çok damarlı, Al-Pes Folyo ekranlı ve düşük zayıflamalara sahip olan bu kablolar; dijital AES/EBU ses sinyallerinin iletimi için dizayn edilmişlerdir.



Ses ve Görüntü Kablolarının bahsi geçenler dışında

►Dengeli (Balanced) Tesisat Kabloları
►Halojensiz Dengeli (Balanced) Tesisat Kabloları
►Yıldız Dörtlü (Star-Quad) Mikrofon Kabloları
►Dijital AES/EBU Kablolar
►Halojensiz Dijital AES/EBU Kablolar
►Analog Çok Kanallı (Multicore) Kablolar
►Dijital Video Kabloları
►Halojensiz Dijital Video Kabloları
►Analog Video Kabloları
►Çok Kanallı Video Kabloları
►RGB Kablolar
►Bileşik (Composite) Kablolar

gibi çeşitleri de bulunmaktadır.

Kaynak:






Engin Gülgör Engin Gülgör Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar