elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yarasa Robot Geliştirildi

Yarasaların ses dalgalarını kullanarak nasıl yolunu bulduğu ve gece karanlığında ilerlediğini örnek alan bilim insanları, Robat isimli bir yarasa robot geliştirildi. Yarasa robot, özellikle arama kurtarma çalışmalarında önemli bir rol oynayacak.



A- A+
16.09.2018 tarihli yazı 5969 kez okunmuştur.
İsrailli araştırmacılar tarafından geliştirilen dört tekerlekli Robat, çevresini gezinmek ve haritalamak için yankı tabanlı bir sonar sistemi kullanıyor.

‘Robat’ olarak adlandırılan makine ultrasonik bir hoparlör ve ultrasonik dalgaları alabilen iki mikrofon ile donatılmış olarak geliyor. Ses dalgaları hoparlör ile yayan robot, geri yansıyan ses dalgalarını mikrofonu ile alabiliyor. Her 0.5m'de  -60, 0, 60 derece hareket yönüne göre geniş bantlı frekans modülasyonlu ses sinyalleri yayınladı.

 
►İlginizi Çekebilir: Doppler Etkisi Nedir?

Robat'ın sonarı kullanarak kendi başına, bir engel parkurundan geçebileceğini gösterdi. Deneylerin bir parçası olarak, Robat etrafta dolaşırken çevresiyle ilgili gerçek zamanlı bir harita oluşturabildi. Hatta, yerleşik yapay zeka kullanarak, bitkiyi ya da bitki olmayan olarak etiketleyerek, karşılaştığı nesneleri sınıflandırdı.. Robat, her engel boyut ve yönelimi için verileri algıladı ve bir antenden kablosuz olarak araştırmacılara geri iletti.



Robat'ın drone görüntülerine uygulanan seranın haritası

Siyah çizgi: Robat tarafından çekilen yörüngeyi tasvir eder.
Sarı gölgeli alanlar: Robat tarafından çizilen nesneleri gösterir
Mavi çizgi: sınırlarını gösterir
Turkuaz noktaları: nesnelerin merkezini
Sarı oklar: engelin geçmesi için Robat tarafından çekilen yörüngeyi gösterir



Robat, karanlık ve düşük görüşlü bir ortamda çalışmayı uygun haldedir. Otonom teknolojinin arkasındaki uzmanlar, sistemin insanlara ulaşmak için çok tehlikeli olan bölgelerde kurtarma operasyonları sırasında kullanılabileceğini söylüyor.

Kaynak:


journals.plos.org

Yazar: Işıl Ünsever


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.