elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yarasadan Esinlenilen Drone |
BatBot

Yarasalar çeviklikleriyle bilim insanlarının hayal gücünü rakipsiz şekilde ortaya koyan canlılar. Bir yarasanın kanat hareketlerini bir robotun uçuşlarına entegre etmek zor gibi görünse de Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları bu hareketleri Bat Bot olarak adlandırılan bir Drone'a entegre etmeyi başardılar.



A- A+
11.02.2017 tarihli yazı 8155 kez okunmuştur.
Yarasaların uçuş mekanizmalarının anahtarı artık BatBot denilen Drone ile yeniden canlandırıldı. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ve Illinois Üniversitesi (UIUC) araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen projede Drone eklemli kanatlar barındıran bir yapıya sahip. Proje yetkililerinden Soon-Jo Chung gerçekleştirilen drone tasarımının daha verimli ve güvenli uçuşlar yapılmasına yardımcı olacağını ve yarasaların uçuş kabiliyetleri hakkında insanların daha fazla fikre sahip olmalarını sağlayacağını söyledi.
 


►İlginizi Çekebilir: Drone ile Selfie | Airselfie

Yarasalar uçmak ve uçarken havada keskin hareketler yapmak için vücutlarında oldukça komplike bir iskelet ve kas sistemi bulunduran canlılar. Yarasalar omuzlarında, dirseklerinde ve bileklerinde bulunan eklemleri bükerek esnek kanatlarının şeklini değiştirebilir ve bu şekilde hızlı dönüşler ve dalmalar yapabilir. BatBot'un tasarımı gerçekleştirilirken yarasanın  vücut yapısında yararlanıldı.  Sadece 93 gram ağırlığında olan ve 30 santimetre kanat açıklığa sahip olan Bat Bot'un uçması küçük bir yerleşik bilgisayar ile sağlanıyor. Yarasalar şekil değiştirme özelliğine sahip olan kanatlar barındıran hayvanlar arasında en karmaşık güçlendirilmiş uçuş mekanizmasını vücutlarında bulunduran canlılar. Uçuş mekanizmaları kemikleri ve kasları birbirine kenetleyen çeşitli eklem sistemlerini içerir ve bu sistemle 40'tan fazla dönme yönünde hareket etme işlemini gerçekleştirebilirler. Bat Bot'un üzerinde ayrıca yerleşik bilgisayara çeşitli veriler göndererek kullanıcı ile Drone arasında iletişim kurulmasını sağlıyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Tek Kişilik Drone | Ehang-184

Proje araştırmacılarından Alireza Ramezani tasarımın bugüne kadar insansız hava araçları piyasasında en gelişmiş tasarımlardan biri olduğunu açıkladı. Yarasaların ince esnek kanatların uçuş sırasında oldukça farklı şekiller alır. Projede de her kanattaki verimliliği artırmak için bu özellikten oldukça fazla şekilde yararlanılmaya çalışıldı. Kanat zarları robot aşağı doğru itilmek istendiğinde havayı yakalar ve ardından zarlar eski konumuna geri döner. Bu sırada sıkışan hava kuvvetli bir rüzgar olarak geri bırakılır.

Araştırmacılar projeyi gerçekleştirirken kanatların tasarımı sırasında yarasa kanatlarındaki zarlar kadar gergin bir materyal bulamadılar ve bu yüzden bu işi gerçekleştirmek için 56 mikron kalınlığında silikon hammaddeli bir zar geliştirdiler. BatBot'da bulunan hava cebi ile zarla tasarlanmış bir kanadı çırparak sıradan Drone'ların havada kalması için gerekli olan enerjiden çok daha az enerji harcanır. BatBot'un ayrıca keskin dönüşlerde oldukça kullanışlı olacağı düşünülüyor. Görünüşe bakılırsa da piyasadaki sıradan Drone'lar BatBot'dan esinlenerek enerji verimliliği konusunda daha ileri noktalara gelecekler. Bu gelişme gün geçtikçe gelişen ve yaygınlaşan bir teknoloji olan insansız hava araçları piyasası için oldukça önemli bir durum gibi görünüyor.

Kaynak:


caltech.edu
►newatlas
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.