elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye’de Bir İlk |
Çip Fabrikası

Türkiye'nin geleceği için atılan dev bir adım... Türkiye'nin ilk çip fabrikası... Bu proje sayesinde Türkiyeyi neler bekliyor ? Teknolojide ve dünyada gerçekleşmesi beklenen bu yükseliş hikayesine hazır mıyız ? Öyleyse bu güzel habere bir göz atalım...



A- A+
23.12.2014 tarihli yazı 14413 kez okunmuştur.

Temeller Bugün yani 23 Aralık 2014 Salı Günü Atılıyor...

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi’nin ortaklığıyla gerçekleştirilmesi planlanan Türkiye’nin ilk çip fabrikasının temelleri 23 Aralık 2014 Salı günü düzenlenecek törenle atılacak.
 

 
Türkiye’nin geleceği için atılan bu büyük adımla beraber savunma,haberleşme,uzay ve enerji sektörleri için saç telinden daha ince ve dayanıklı malzemeler ile Galyum Nitrat (GaN)  transistör ve entegre devre üretimi yapılacak. Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde (NANOTAM)  bu transistör ve devreler ile üretilen ürünlerin yüksek güç ve hızda çalışabildikleri gözlendi.Aselsan’da yapılan saha çalışmalarında  test edilerek başarılı bir şekilde kullanıldı. Bu sonuçlar üzerine Aselsan ve Bilkent Üniversitesi aldıkları kararla ortak bir şirket kurdular . ASELSAN'daki A harfi ile Bilkent Üniversitesi'ndeki B harfinden yola çıkılarak ”AB-MikroNano” adını verdikleri şirket ve burada denenecek teknolojiler için inşa edilecek bina temelinin Bilkent yerleşkesi içerisinde yer alan Cyberpark Teknokent bölgesinde atılması planlandı.
 



 İlginizi Çekebilir : İlk GaN Transistörü Üretimi

 

Türkiye Stratejik Teknoloji Üretiminde Yükselecek...

Türkiye’de gerçekleşecek bu ilk sayesinde savunma radarıelektrikli arabayüksek hızlı tren (YHT), yenilenebilir enerji ve 4G-5G cep telefonu sistemleri gibi hem hemen her sektörde teknolojik ürünler üretebilecek. Türkiye’nin teknoloji üretiminde dünyanın 4.ülkesi konumuna yükselmesi bekleniyor. 
 
 
AB-MikroNano şirketinin Genel Müdürü Prof.Dr Ekmel Özbay saç telinden çok daha ince ve dayanıklı malzeme üretimini sağlayan nano teknolojiyi ve mikro teknolojiyi kullanarak çiplere üstün özellikler kazandırıldığına,böylece çiplerin gücünü 10-100 kat arttırabileceklerine dikkat çekti. Ayrıca haberleşme alanında 4G-5G teknolojilerinin gelişimine imkan tanınacağını, çipler sayesinde baz istasyonlarında daha güçlü teknolojiler kullanılacağını da belirtti. Böylece internet erişimini yüksek hıza çıkarmayı hedefliyorlar.
 

 

Savunma ve Enerji Sektörünün de Bir Numarası

"Savunma Kalkanı" projesinde kullanılması planlanan çiplerin kritik öneme sahip olduğu vurgulanıyor. ASELSAN tarafından üretilecek  bu teknoloji ile radarların güçleri 5-10 kat artacak ve görüş menzilleri genişleyecek.
 

 
Çeşitli yollarla üretilen enerjinin taşınması esnasında ortaya çıkan enerji kayıplarına son verilerek  %20 daha fazla elektrik gücü sağlayacak çipler sayesinde üretimden tüketime her alanda insanlık adına büyük yenilikler yapılacağına inanıyoruz. Ayrıca havacılık ve uzay sanayisi alanında da TUSAŞTUBİTAK Uzay gibi kuruluşların ihtiyaçlarını karşılaması bekleniyor.
 
Ticari Anlamda Bir İlk Olacak
 
İlklerini saymakla bitiremeyeceğimiz bu proje sayesinde Türkiye ilk ticari çip fabrikasına sahip olacak. Hayallerin gerçeğe dönüştüğünü ifade eden Prof.Dr Özbay, "Hep konuşuyorduk şimdiye kadar; 'Yaptığımız işler, ticari ürüne dönüşecek, Türkiye zenginleşecek' diyorduk, ama bir türlü olmuyordu. Şu an bunu oldurmuş durumdayız. 2014 Kasım ayında ASELSAN ve Bilkent Üniversitesinin yüzde 50-yüzde 50 ortaklığıyla kurulan şirketin, üretim tesisinin temelini atıyoruz. Türkiye'nin ticari anlamda ilk çip üreten şirketi olacağız" dedi. Türkiye  ithalata ve ihracat sektörünün de devi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
 

 
 İlginizi Çekebilir :İlk Ticari Uzay Aracı


Ülkemiz için yapılan bu büyük yenilik bizlere dünyadaki her alanda söz sahibi olma hakkını sağlayacak.
Umarız böyle projelerin daha nicesine ev sahipliği yaparız...

 


 
Kaynak:
►ASELSAN & Bilkent Üniversitesi


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.