elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Lazer ile İnternet Erişiminde Dev Adım |
Facebook

Yaşantımızın bir parçası haline gelen,çoğumuzun vazgeçilmezi durumunda olan sosyal medya platformu olarak bilinen Facebook, alanını genişleterek yeni projelere adım atıyor. San Fransisco, Fort Mason'da düzenlenen F8 konferansında, Facebook'un tanıtmış olduğu lazer ışınları ile uzak noktalara veri iletimi projesi için geliştirme aşamalarına başlandı.



A- A+
30.07.2015 tarihli yazı 9692 kez okunmuştur.

Dünya Genelinde İnternet Sağlayacak

Facebook ilk olarak "internet.org" projesi ile karşımıza çıkmıştı. Bu projesi ile interneti, tüm insanlığa havadan ulaştırmayı, erişimi daha geniş bir alana yaymak için coğrafi ve çevresel engelleri aşmayı hedeflemişti. Özel hava araçları ve balonlardan faydalanarak üzerinde çalıştığı projeyi tamamlamayı hedefleyen Facebook için bu araçlar yeterli olmadı. Çünkü bu araçlar veriyi dünyaya  en hızlı ve en güvenilir biçimde indirmek için bazı noktalarda eksik kaldı.Ş imdi bahsedeceğimiz lazer teknolojisi diğer projelere destek olacak ve güç birliği yapacak.
 
 
 


Lazer teknolojisi geçmişi olan ve bir çok yerde kullanılan bir teknolojidir. Teknolojinin en önemli özelliği, veri transferini radyo sinyallerinden daha hızlı gerçekleştirebilirken, veri transferi sırasında yaşanan veri kaybını en aza düşürüyor. Facebook ise içerisinde bir AR-GE departmanı olarak hizmet veren, Connectivity Lab adlı laboratuvarında, bu teknolojiye yenilik getirecek bambaşka bir proje için çalışmalarına başladı.
 
 
Facebook  sadece bir sosyal paylaşım platformu olmaktan çıktı. Bunun yanında Google gibi dünya genelinde internet sağlamak için çalışıyor. İnternet erişimi olmayan bölgelere, lazer ile internet sunmak istiyor. Henüz geliştirilme aşamasında olan bu proje muhtemelen uydulardan çok daha yakın bir istasyonun kurulması ile gerçekleşecek. Lazerlerle veri taşınacak ve istenilen yere çok daha hızlı şekilde ulaşacak.
 

 


Varoluşunu internete borçlu olan Facebook, yaptığı araştırmalarda dünyanın 2/3'ünde, bir kısmının internet bağlantısının olmadığını, bir kısmınında internet erişiminin kısıtlı olduğunu saptamış. Bunun üzerine oluşturmuş ve hala üzerinde çalışılmakta olan projesinde verileri lazer kullanarak aktarmayı temel almış. Projede, gökyüzünden lazer ile gönderilen veriler, yeryüzünde bulunan alıcılar ile toplanarak, internet bağlantısının kurulmasını hedefliyor. Tüm bunlar Facebook’un "Internet.org" projesi kapsamında drone’lar ve uydular aracılığıyla sağlanacak.
 


İlginizi Çekebilir:  Lazer Işınları


Her konuda kendi resmi Facebook hesabını duyuru platformu olarak kullanan şirket CEO'su Mark Zuckerberg, bu teknoloji ile ilgili görselleri paylaştı. Paylaşılan görsellerdeki lazerler net şekilde görülmekte ancak aslında bu görüntüler demo ortamından alınarak hazırlanmış. Normalde lazerler görülmeyecek şekilde tasarlanıyor. Mark Zuckerberg, bu projeyle ilgili detayların ilerleyen günlerde ortaya çıkacağının mesajını verdi. Proje gerçekleşir ve tamamıyla bitirilirse yoğun bir kullanım bekleniliyor.
 

 
Facebook çalışanlarından Yael Maguire projenin detaylarını aşağıdaki videoda paylaşmış.
 



Kaynak:
►Facebook


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.