elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları 2014 Başvuru Dönemi Başladı

TÜBİTAK'ın her yıl düzenlediği Formula G ve Hidromobil kategorilerine bir yenisi daha eklendi. Elektromobil ismi verilen bu yeni kategoride batarya elektrik enerjili araçlar yarışacak. Başvuru yapmak ve bilgi edinmek için haberimize bakabilirsiniz.



A- A+
03.02.2014 tarihli yazı 10117 kez okunmuştur.

Formula G ve Hidromobil'in Tarihçesi ve Detayları

Ülkemizin bilim konusunda önde gelen kurumlarından olan Tübitak tarafından, Bilim ve Teknik dergisinin etkinlikleri kapsamında duyurusunu ilk kez 2003 senesinde yapılmış olup, tüm üniversite öğrencileri Güneş Arabaları yapmak üzere teşvik edilmiştir. Akabinde ise verilen destekler sayesinde ilk kez 2005 senesinde FORMULA G ismiyle bir yarış düzenlenmiştir. 2010 yılında, 9 m2 güneş hücresi ve 1000 W batarya ile 42 Güneş arabası en hızlı olabilmek için zirve mücadelesi vermişti. 2009 yılının Formula G birincisi, 2010 Şampiyonu İstanbul Üniversitesi SOCRAT olurken, 2.'liği Sakarya Üniversitesi Saitem SAGUAR Projesi ve 3. 'lüğü ODTÜ Robot Topluluğu Güneş Arabası Takımı elde etti.
 

► İlginizi Çekebilir: 2009' dan Bu Güne Kadar " SOCRAT "

 

2013 Alternatif Enerjili Araç Yarışları ise Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde yapıldı. Büyük heyecana sahne olan yarışların güneş enerjili araçlar kategorisinde son 4 yılın şampiyonunu geride bırakan Sakarya Üniversitesi birinci olurken, hidrojen enerjili araçlarda ise yarışı Yıldız Teknik Üniversitesi en ön sırada tamamladı.

 


 

  Şekil 1: Formula G 2013 (Güneş Arabaları Yarışı)'te 37 aracın katıldığı yarışlarda Sakarya Üniversitesi (SAITEM SAGUAR 2) birinci, İstanbul Üniversitesi (SOCRAT 13) ikinci ve Dokuz Eylül Üniversitesi (SMYRNA) üçüncü oldu.

 

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı, alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekilmesi ve üniversite öğrencilerinin fikirlerinin üretime geçirilebilmesi amacıyla 2005 yılından bu yana Alternatif Enerjili Araç Yarışları düzenliyor. Güneş ve hidrojen gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan araçların piste çıktığı yarışlara 40 üniversiteden 62 araç başvurdu. Formula G-Güneş Enerjili Araç Yarışları’na 34 takım ve 39 araç, Hidromobil-Hidrojen Enerjili Araç Yarışları’na 22 takım ve 23 araç katıldı.

 
► İlginizi Çekebilir: TÜBİTAK Personel Alımı

 
800 öğrencinin yer aldığı organizasyonda ilk olarak araçlar teknik ve güvenlik kontrollerinden geçti. 13 araç gerekli kriterleri tamamlayamadığı için sıralama turlarına katılamadı. Sıralama turlarında yarışan araçlardan 37’si isimlerini finale yazdırdı.
 
1.950 metrelik Kocaeli Körfez Yarış Pisti'ndeki final günü kortej ile başladı. Korteje katılan üniversitelere, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir ile TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Şükrü Kaya da eşlik etti.

 


► Şekil 2: Hidrojen Enerjili Araç Yarışları'nda ise (Hidromobil) Yıldız Teknik Üniversitesi YTÜ-AESK [Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü] yapmış oldukları HY-DRs isimli hidrojen enerjili araç ile Türkiye 1'si. olup, "En İyi Tasarım Ödülü"nü de almıştır. Anadolu Üniversitesi (HidroAna) 2. , Ankara Üniversitesi (Hidroket) 3. olmuştur.
 
 
İlan Detayları Neler?

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından 2014 yılı Elektromobil, Formula G ve Hidromobil kategorilerinde düzenlenecek olan Alternatif Enerjili Araç Yarışları başvuru dönemi başladı.


11-17 Ağustos 2014 tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan organizasyonun yarış yeri daha sonra ilan edilecektir.

Bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan batarya elektrik enerjili araçların yarışacağı Elektromobil kategorisine başvuran tüm takımlara hazırlık ve yol desteği verilecektir. 2014 yılında son defa düzenlenmesi planlanan Güneş Enerjili Araç Yarışları – Formula G başvuruları için hazırlık desteği verilmeyecektir, sadece yol desteği verilecektir.

 

► Proje hakkında bilgi edinmek ve projeye başvurmak için Tıklayınız.





 

 
Alper   Görkey Alper Görkey Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.