elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mars Sakinleri Gelecekte Buzdan Bir Evde Yaşayabilir

'Mars Buz Evi', geçen sene NASA'nın uzayda yaşam alanı oluşturmak için açtığı yarışmada birinci gelen fikirdi. Dört kişilik ev, en büyük endişelerden radyasyona çözüm oluyorken, içeride de 22 dereceye kadar sıcaklık sağlıyor. Aynı zamanda, Mars'ın kendi kaynaklarının kullanılması sayesinde bütçenin düşürülmesi ve daha az malzeme ihtiyacı duyulması planlanıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
18.01.2017 tarihli yazı 9628 kez okunmuştur.

Kızıl Gezegenin Kaynakları Kullanılacak

NASA’nın gelecekte Mars’ta yaşayacak kişiler için destek verdiği buzdan ev fikri, eskimo kulübesi şeklinde tasarlandı. NASA’nın uzayda yaşam alanı oluşturmak için geçen yıl açtığı fikir yarışmasının sonucunda Clouds Mimarlık Ofisi, ‘Mars Buz Evi projesiyle birinci olmuş ve 25.000 dolar kazanıp fikri, NASA'nın ‘teknik tasarım’ ekibiyle geliştirmeye başlamıştı. Dolayısıyla Mars’ta yaşayacak kişilerin başta bir buzdan evi olacak. Eskimo kulübelerinden yola çıkan tasarım, Kızıl Gezegen’in kaynaklarının kullanılmasıyla ilgili önemli bir örnek olacak.
 

Geçen ay, Teksas Üniversitesi Mars’ın yüzeyinde su (buz) bulduğunu açıkladı. Açıklamada, sulu bölgenin Amerika’nın en büyük göllerinden Superior Gölü kadar su barındırdığı ama buz olmasıyla dünyadakilerden ayrıldığı belirtildi. Rezerv, Mars’ın kuzey yarım küresinin ortasında yer alıyor. Mars’ın yüzeyini oluşturan regolit tabakasının, 10 metreye kadar altında, başka besin kaynakları bulunması ihtimali olsa da açıklama, NASA’nın Virginia’daki Langey Teknik Tasarım Stüdyosu tarafından oldukça heyecanla karşılandı.
 

Evin için Her Türlü Hava Şartında 22 Derece Olacak

Astronatların gelecekte Mars ile ilgili görevlerinde radyasyondan nasıl korunacağı en büyük endişelerden biriydi. Önceki ‘yaşam alanı’ tasarımlarında ‘kalkan’ mantığı ön plana çıkarken ‘Mars Buz Evi’ için buna gerek yok. Çünkü buz, galaktik ışınlardan koruma sağlıyor ve böylece insan sağlığını tehdit eden uzun süreli görevler için uygun. Ayrıca buz, üstünde çalışılan yapının iskeletini oluşturan ve binanın korumasını sağlayan ana madde. Yani eldeki kaynaklarla sürdürülebilir bir yaşam ortamı kurulabilir.
 

Tasarıma bakıldığında, şeffaf olarak planlandığı görülüyor, böylece evde yaşayanlar bir buz mağarasında değil bir evde yaşıyormuş gibi hissedebilir. Dört kişilik ev; yatak, mutfak, çalışma ve rekreasyon alanlarından oluşacak. Mars’taki yüzde 96’lık yoğun karbondioksit oranı da buz ve su arasında yalıtım sağlamak üzere değerlendirilecek ve hava şartları nasıl olursa olsun, buzdan yapılacak evin içi 22 derece olacak.


Kaynak:


NASA
inverse
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.