elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çin'den Tiangong 2 Uzay Laboratuvarı

Çin, uzay araştırmalarını geliştirmek amacıyla yapılan bir proje kapsamında iki astronotunu uzaya gönderdi. Astronotlar, Tiangong 2 adlı uzay laboratuvarında 30 gün geçirecekler. Böylece uzayda en uzun süre kalan Çinli astronotlar olarak tarihe geçecekler. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
29.10.2016 tarihli yazı 7446 kez okunmuştur.

Uzaydaki Bitkilerin Büyümesi Analiz Edilecek

Çin’in bu ve bundan önceki uzay projeleri, Ay’a ya da Mars'a yapılabilecek mürettebatlı görevlerin göstergesi sayılabilir. Örneğin, ‘Cennet Sarayı’ anlamına gelen Tiangong 1 uzay istasyonunun görevi bu yılın başlarında sona ermişti. Bu göreve katılan astronotlardan biri daha önce 2 kez uzaya gitmiş olan 49 yaşındaki Jing Haipeng, diğeri ise 37 yaşındaki Chen Dong. Shenzhou-11 adlı uzay aracı geçtiğimiz günlerde fırlatıldı. Uzay laboratuvarında 30 gün yaşayacak olan astronotlar uzaydaki bitkilerin büyümesini analiz edecekler. Ayrıca kendi vücut performanslarını da ölçmek için ultrason kullanacaklar.
 


►İlginizi Çekebilir: Satılık Uzay Çağı Robotu

Görevden önce yapılan bir röportajda, Astronot Jing Haipeng, “Üzerimde görevin bana yüklediği ağır bir sorumluluk duygusu var elbette. Görev tamamlandığında bizi bekleyen alkışlardan ya da tebriklerden ziyade bu görev esnasında edineceğim becerileri ve tecrübeleri düşünüyorum.” diye açıklamasını yaptı. Çin’in Devlet Başkanı Xi Jinping, “Umuyoruz ki bu görev, Çin’in uzay keşfi konusunda daha kapsamlı adımlar atmasını sağlayarak Çin’in uzay gücünü arttıracak.” dedi.
 

Çin Uzaya Önem Veriyor

Çin, bu uzay programı için ciddi miktarda yatırımlar yaptı. Ülkenin bu yıl gerçekleştirmeyi planladığı 20 uzay görevi daha mevcut. Çin’in uzay konusundaki başarılarına ve istatistiklerine bakacak olursak, Rusya ve ABD’den sonra kendi mürettebatlı uzay programlarını gerçekleştiren 3. ülke olduğunu görmek mümkün.
 

Çin, 2013 yılında ilk insansız keşif aracı Yutu’yu başarılı bir şekilde Ay’a göndermişti. Yutu, 1976 yılında Sovyetler Birliği tarafından gönderilen Luna 24 adlı keşif aracından sonra başarılı bir şekilde Ay’da araştırma yapan ilk keşif aracıydı. Çin’in halihazırda uzayda bulunan 181 uydusu var. Ülkenin 2020 yılında tamamlamayı planladığı kendi kalıcı uzay istasyonunu kurmak gibi bir planı da bulunuyor.

Uzay görevlerinin arkasında "askeri" hırslar olabileceği endişesiyle, Çin Uluslararası Uzay İstasyonu'na dahil edilmemişti. Çinli yetkililer de, kendi uzay istasyonlarını inşa etmek için harekete geçmişti.




Kaynak:

► BBC News
► cbc.ca
► space.com
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.