elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Küçük Mucit Kağan İnan ile Röportaj

Siz evde yokken hareket, ses, gaz veya su kaçağı algıladığında e-posta ve sms yolu ile sizi uyaran bir robot geliştiren Kağan; ODTÜ Uluslararası Robot Yarışması'nda dördüncülük ve jüri özel ödülü, TÜBİTAK Erzurum bölge yarışmasında birincilik ödülü aldı ve INSPO 2015 Uluslararası Proje Yarışması'nda dünya birincisi olmayı başardı. Kendisi ve icadı hakkında yaptığımız röportaj sizlerle.



A- A+
06.06.2015 tarihli yazı 9781 kez okunmuştur.

Kendinden kısaca bahseder misin?

Benim adım Kağan, Akçaabat Fen Lisesi'nde 10. Sınıf öğrencisiyim. Bu işlerle yani yazılım ile 5. sınıftan bu yana takriben 6 yıldır ilgileniyorum. Elektronikle de geçen yazdan bu yana ilgileniyorum. Toplam üç kardeşiz annem ve babam öğretmendir.

 

Projeni bize genel hatlarıyla tanıtır mısın?

Projem güvenlik robotu, ismi “Robotex”. Bu güvenlik robotu biz evde yokken aklımız evde kalmasın robotumuz evde kalsın diye var. Biz evde yokken her şey olabilir hırsız eve girebilir, yangın çıkabilir, gaz kaçağı olabilir. Biz bu robotu evde dolaştırıyoruz yahut kendisi dolaşıyor veya bir yere sabitliyoruz. Güneş panellerinden şarj oluyor. Eğer yangın, hareket, ses veya gaz etkilerinden birini algıladığı zaman bunların resmini çekiyor, bize mail ve sms atıyor. İçinde kendi hattı var. Bu resimli mail veya mesajı aldıktan sonra eğer hareket algılanıp hırsızı gördüysek bunu direk polise gönderebiliyoruz veya gaz kaçağı yangın gibi durumlarda bunu itfaiyeye haber verebiliyoruz veya buna bağlanıp kamerasından canlı görüntü alarak evin içerisinde gezebiliyoruz.
 
 

Temel olarak kullandığın devreler hakkında bilgi verir misin?

Burada ben raspberry pi ve arduino kullandım. Öncelikle arduino ile başladım böyle olmasında güç tüketiminin payı büyük ama arduinonunda bir sınırı var bu bir mikro işlemci, işlemci değil. Bu yüzden bazı şeyleri yapamıyorsunuz. Bunu internete açmak gerekiyor onun için raspberry pi de bir wi-fi adaptörünün maliyeti 20 lira ise arduinoda 200 liralık maliyet ortaya çıkıyor. Ayrıca hızı da yavaş, mikroişlemcide sınırlısınızdır aynı anda iki işlem yapamazsınız. Bu sorunu gidermek için raspberry pi kullandım. İki tane arduino var biri kaportada diğeri iç kısımda arduino uno ve mega bunları serial ile raspery pi ile bağlantılı, içinde ruby tabanlı bir program çalışıyor, serialden bağlanıp verileri işliyor, uzaktan bağlantı içinse web socketda bir server açılıyor. Web socketda birde android için bir uygulaması var sesli kontrol. O da web socket üzerinden bağlanıyor. İşte web socket olmasının avantajı o. En üstte ise kendi yaptığım bir kart var. Buda güneş panelinden gelen enerjiyi ve aküden gelen enerjiyi gerilim bölücü dirençlerle ölçüyor. Burada arduino mega 328 var. Ardunio da programlayıp, buraya taktım. Bu da gerekli değerlere göre ya aküyü şarj ediyor ya da aküden gelen enerjiyi regüle edip devrelere veriyor.
 
 

Güneş panelini ekleme fikri sonradan mı çıktı yoksa en başından beri var mıydı?

Bu fikir sonradan çıktı aslında buradaki projenin %70 sonradan projeye eklendi. Benim projeye başlarken ki ilk hedefim uzaktan kumandalı araba yapmaktı. Bu durum bana çok fazla sorun çıkardı. Özellikle aküyü şarj etmek ve devamlı akım sağlamak büyük bir sorundu bunun için güneş paneli kullandım.

 

Projenin ana fikri nasıl ortaya çıktı?

Okulda sene başından itibaren konuşuyorduk. Ben zaten bu yıl proje yapmak istiyordum. Bunun içinde insanların çok fazla ilgisini çekebilecek bir şey düşündüm bu ilk projemdi zaten. Bu sebeplerden dolayı robot olmasına karar verdim. Robot olarak baktığımız zaman, bir kere güvenlik sorunu şuan baya yüksek derecede bir şey ama bu seviyede önemli olacak başka sorunlar da var. En kolay yapılabilecek olan da güvenlik robotu, çünkü bu konuda internette çok fazla yazı makale araştırma ve örnek var. Ben de bu kaynakları kullanarak bunu geliştirebildim. Eğer başka bir şey yapsaydım yine sıfırdan başlayıp yapacaktım. Çalışmama da benzer çalışmalardaki bilgilerden yararlandım.
 

Peki, bu çalışmalarını yürütürken çevrenden nasıl tepkiler aldın?

Öncelikle ailem çok fazla destek verdi ve bence en önemlisi bu. Çünkü aile desteği olmadan bir şey yapamıyorsunuz. İkinci olarak okul müdürüm Sn. Ali Balta bana çok fazla destek oldu. Hatta projenin çıkmasındaki en büyük destekçim kendisidir. Bana gerekli malzemeyi ve maddi kaynağı sağladı. Bunların dışında arkadaşlarım ve okuldaki öğretmenlerimden gelen tepkiler pekiyi değildi. Çünkü onların zihniyetine göre evde oturup sadece test çözmen gerekiyor lise bitene kadar. Başka bir şey yapmanın gereği yok. Ama okul dışında özellikle ticaretle uğraşan insanlar daha yapıcı ve olumlu eleştirilerde bulunuyorlar.

 

Biraz önceye dönecek olursak okul döneminde Raspbery pi ve Arduino gibi teknolojik ürünlerle tanışman nasıl oldu?

Öncelikle belirtmeliyim ki ben sürekli internette gezen birisiyim. Başta Elektrikport olmak üzere takip ettiğim teknoloji kanalları var. Bu kanalların birinde raspberry pi’nin incelemesini izlememle haberdar oldum. Sonrasında ne olduğu konusunda araştırma yapmaya başladım. Fakat raspberry pi o dönem pahalı olduğu için alternatifleri araştırmaya başladım ve arduino ile tanışmam da bu araştırma sonucu oldu. Sonrasında geçen yaz arduino ile başladım ve ben sürekli yeni bir şeyler yapmaya meraklı birisiyim, mesela geceleri genellikle geç saatlere kadar araştırma yapıyorum. Biraz da ilgimle de alakalı bir durum bu.

 

Kağan, bir 10.sınıf öğrencisi olarak devre kurmayı öğretmenlerinden mi öğrendin yoksa kendi şahsi çabanla mı öğrendin?

Kendi çabam sonucu öğrendim. Açıkçası bir öğretmenime bu konularda soru sorduğum vakit ikinci cümlesi test çöz olacaktır. Elektronik hakkındaki bilgilerimi Elektrikport gibi sitelerden sürekli araştırarak öğrendim. “Nasıl lehim yapılır, devre elemanı nasıl yerleştirilir, arduino mega nasıl çalışır?” gibi sorularımın cevabını internetteki araştırmalarım sonucu öğrendim. Daha önceleri aklımda robot yapma fikri yokken bu tür bilgileri canım sıkıldıkça araştırıyordum, sonrasında projemi yaparken internetten takip ettiğim dersler, öğrendiğim bilgiler bana çok büyük kolaylıklar sağladı.

 
►İlginizi Çekebilir: ElektrikPort Arduino Eğitimleri | Bölüm 1  

 

Peki, yazılım dilleri hakkında bilgin nasıl?

Yazılıma HTML ile web tasarımı yaparak 5. sınıfta başladım. Babamın bir spor kulübü vardı ve web sitesi yapılacaktı bende o zaman meraklıydım nasıl yapıldığı konusunda, ondan sonra HTML, PHP daha sonra C ile devam ettim. Bir yazılım dilinde programlamayı öğrenmeye başladığım zaman öncelikle youtube’dan 5 tane ders izliyorum ve daha sonra devam edip etmeyeceğime karar veriyorum. Java, c++ gibi dilleri denedim fakat en çok beğendiğim dil ruby idi.

 

Bundan sonraki hedeflerinden biraz bahseder misin?

Bu proje, bundan sonrası için çok güzel bir tecrübe oldu. Beyin dalgası kontrollü robotik teknolojiler üzerinde çalışacağım. Önümüzdeki yıl bir tane daha proje yapacağım ondan sonraki yıl sınav dolayısıyla çalışmalarıma ara vereceğim. Üniversite eğitimimi de İstanbul’da almak istiyorum ve projelerime orada devam etmek istiyorum.



Röportajı Yapan: Fatih Alparslan

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.