elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kapağını Bile Açmadan Kitap Okumak Mümkün!

Yüzlerce yıllık kitaplar bazen müzelerdeki uzmanların bile zarar vermeden açıp okuması için fazla hassas olabiliyor. Ancak MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen bir kamera, kitaplara dokunmadan onları okuyabiliyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
28.10.2016 tarihli yazı 9067 kez okunmuştur.

Terahertz Radyasyonu Kullanılıyor

MIT’in geliştirdiği teknolojiye göre, araştırmacılar artık çok kırılgan olan eski kitapları okumak için kapaklarını açmak zorunda kalmayacak. Müze depolarında özel şartlar altında saklanan binlerce eski kitabı tarayabilmek için radyasyon kullanacak olan MIT, böylece kitapları kapağını bile açmadan sayfa sayfa okumayı mümkün kılacak.

Nature Communication dergisinde, yeni kamera ile ilgili yazılan yazıda kameranın, elektromanyetik spektrumda mikrodalga ve kızılötesi tayflarının arasında kalan terahertz radyasyonunu kullandığı belirtilmektedir. Radyasyon kitabın sayfaları arasından geçince cihaza belirli bir frekansta bir titreşim yansıyor. Terahertz radyasyonu farklı kimyasallarla karşılaştığında farklı tepkiler veriyor. Böylece kamera karmaşık bir algoritma kullanarak yansıyan titreşimlerin hangi kelimelere denk geldiğini belirleyebiliyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Terahertz Dalgaları Nedir?

Kamera ayrıca radyasyonun sayfalar arasındaki boşluklardan geçiş süresini de hesaplayabilecek kadar hassas sensörlere sahip. Böylece hangi kelimenin hangi sayfada olduğunu belirleyebiliyor.
 

9 sayfaya kadar okunabiliyor

MIT’den Barmak Heshmat, Ramesh Raskar, Albert Redo Sanchez ve Georgia Tech Üniversitesi'nden Justin Romberg ve Alireza Aghasi’den oluşan ekip kamera aracılığı ile şu anda bir kitabın ilk 20 sayfasındaki farklılıkları görebiliyor ve bu 20 sayfanın ilk dokuz sayfasındaki içeriği okuyabiliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Mikrodalga Nedir?

Araştırmacılar kamerayı geliştirerek, tüm kitabı hiçbir sayfasını çevirmeden okuyabilmeyi amaçlıyor. Böyle bir teknoloji hem eski ve hassas kitapların zarar görmeden okunmasında hem de casusluk faaliyetlerinde kullanılabilir.
 


Kaynak:

►MIT
►World Economic Forum
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.