elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Derine Dalabilen Su Altı Robotu |
Crabster CR200

KIOST (Kore Okyanus Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü) mühendisleri gemi batıklarını incelemek ve okyanus derinliklerinde keşifler yapabilmek için devasa büyüklükteki Crabster CR200 su altı robotunu tasarladı. Dünyanın en derine dalabilen su altı robotu Crabster’in detayları haberimizde.



A- A+
21.03.2014 tarihli yazı 10717 kez okunmuştur.
Bu zamana kadar üretilen su altı robotlarının maksimum dalış derinlik seviyeleri ve hareket kabiliyetleri çok yetersiz kalmaktaydı. Güney Koreli mühendislerin ıstakoz ve yengeçleri örnek alarak tasarladığı Crabster, diğer su altı robotlarına göre daha gelişmiş bir donanıma sahip.


 
 
 
Birbirinden bağımsız olarak hareket edebilen altı bacağı olan Crabster öndeki bacaklarında bulunan kıskaçları sayesinde cisimleri kavrayarak istediği yere taşıyabiliyor. Ayrıca Crabster'in her bacağının üst kısmının alt kısmına oranı ıstakoz ve yengeçlerdeki gibi 3:4 olarak tasarlanmış. Bu oran sayesinde devasa büyüklükteki robotun enerji bakımından çok daha verimli olması sağlanmış.

Crabster'in karma karışık yapıda olan bacaklarında
elektrik motorları, redüktörler (kapalı dişli düzenek) ve amplifikatörler gibi birçok parça bulunmakta.
 


 

 
600 kg ağırlığındaki bu robotun gövdesinin dış kısmı karbon fiber, bacakları ise fiberglas takviyeli plastik malzeme ile kaplanarak hem daha dayanıklı hem de daha hafif bir yapıya ulaşılmış.

Crabster'in gövde kısmının hemen üstünde doppler akıntı ölçer mevcut. Bu sayede akıntının hızını ve yönünü kolaylıkla belirleyebiliyor ve tehlikeli akıntılarda baş kısmını öne eğerek altı bacağı ile akıntıya karşı durabiliyor.

Ayrıca toplam 11 tane yüksek çözünürlüklü kamerası bulunan Crabster, bulanık sularda bile ses dalgalarını kullanarak gerçek zamanlı video görüntüsü sunabiliyor.

 

 
KIOST mühendisleri bu yılın bahar aylarında Crabster'i maksimum dalış derinlik seviyesi olan 197 metrede test edecekler.

Crabster daha sonrasında ise Çin ve Kore yarımadası arasında bulunan Sarı Deniz'de 12. yüzyıldan kalma batıkları çıkarmak için arkeologlara yardımcı olacak. 4 kişi tarafından kullanılabilen bu robotun Sarı Deniz'de nasıl bir performans göstereceği ise şimdiden merak konusu.


Teknik Özellikler:

Maksimum Dalış Derinliği: 197 metre

Hız: 1.5 km/saat

Ağırlık: 600 kg

Uzunluk - Genişlik - Yükseklik: 2.42 m - 2.45 m - 2 m

Kaplama: Gövde karbon fiber, bacaklar fiberglas takviyeli plastik malzeme




Kaynak:

► Gizmodo
► Spectrum

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.