elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Su Altı Bomba İmha Aracı:
Saab Seaeye

Geliştirilmiş İnfilak Aygıtları (GIA) karada olduğu kadar su altında da oldukça tehlikeliler. Saab firması Amerika Deniz Kuvvetleri adına su altı mayınlarını tespiti ve imhası için uzaktan operatör kontrollü araç geliştirdi.



A- A+
08.09.2016 tarihli yazı 10799 kez okunmuştur.
Denizaltılar radarlarda görünmemek adına derinden ilerlemek isterken, kolay bir şekilde mayın tarlalarına yakalanabilir; bu da onları güvenlik için yükselmeye zorlar. Denizaltı mayın avcıları ve mayın tarlaları, denizcilere yüzyıllardır büyük zaman kaybı yaratmaları bir yana, rota çizmeyi de zorlaştıran etmenlerin başlarında geliyorlar. Ne yazık ki son yıllarda küçük su altı terörist infilak aygıtlarını tespit ve imha etmek gittikçe zorlaşıyor. Standart prosedür olarak GIA’lar özel bir tim tarafından tespit edilip imha ediliyor. Bu süreç çok yavaş işlediği gibi aynı zamanda çok da tehlikeli.
 

Saab Seaeye firmasının ticari su altı cihazları incelendiğinde, WASP platformunun da daha yerel alanlar için tasarlandığı anlaşılıyor; özellikle liman veya kapalı alanlardaki GIA’leri tespit ve imhasında kullanılacak.
 

Teknik Özellikleri

► 1.7 m uzunluğunda ve 90 kg altında ağırlığa sahip WASP iki kişi ile uzaktan kontrol edilebiliyor. Deniz ve kıyı tiplerine göre düzenlenip özelleştirilebilmekte, 4.6 km/h hız ile 60 m derine dalabiliyor. Sahip olduğu Dopler Hız Log (DHL), Dahili Ölçüm Ünitesi (DOU) ve Seaeye’ın Akıllı Kontrol Sistemi (iCON) birleştiğinde rotası boyunca ki engelleri rahatça aşabiliyor.

► Ek olarak çok ışınlı sonar, 3-eksende hareket edebilen renkli video kameraya ve hareketli kol üzerinde ikinci bir kameraya sahip. Sahip olduğu jeneratörden hariç kullanılmak istenildiğinde, 160 m boyunca 180 V'dan 260 V'a kadar enerji sağlayabilen fiber optik hat içeren kablo da kullanılabiliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Su Altı Drone'u | Trident OpenRov

Saab firması Amerikan Terörizm Mücadele Teknik Ofisi ile birlikte çalıştıklarını ve WASP’ınprototip testlerinin gelecek 10-12 ay içerisinde biteceğini söylüyor.

Aşağıdaki videoda Amerikan askerlerinin WASP kullanım eğitimlerini aldıkları görüntüler var.

 


Kaynak:
 

► newatlas

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.