elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Microsoft'un Su Altı Veri Merkezi Soğutucu Olarak Okyanusu Kullanacak

İnternet üzerindeki verilerin sadece sanal olarak bulunduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Her bir verinin saklandığı ve işlendiği gerçek veri merkezleri vardır. İşte bu merkezler için ısınma büyük problemdir. Microsoft'un yeni çözümü ise bu sorunu kökünden çözeceğe benziyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
17.02.2016 tarihli yazı 9147 kez okunmuştur.
Birçok kişi bulut dünyasının sadece sanal olarak var olduğunu düşünür aslında bu verilerin depolandığı somut veri merkezleri vardır. Dünya genelinde bulunan veri merkezlerinin tamamı sunuculara bağlıdır. Bu veri merkezleri büyük miktarlarda güç harcar ve yüksek ısı açığa çıkartırlar. Bu sorunlara çözüm olarak çok farklı yaklaşımlarda bulunulmuştur. Son olarak Microsoft denizin dibine demirlenmiş insansız veri merkezi adıyla farklı bir çözüm üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu.




İlginizi Çekebilir: Google Veri Merkezi
 
 
Natick projesi olarak isimlendirilen bu çalışma kapsamında 2015'te yapılan deneyde yaklaşık 3x2 metre boyutlarında 17,237 kg ağırlığında su geçirmez silindirik kap içerisine bir veri merkezi yerleştirilmiştir. ABD Pasifik kıyılarına 0.8 km mesafeye demirlenmiş ünite 300 masaüstü bilgisayarla aynı miktarda güç tüketmiştir. Ağustos ayında başlanıp, 3 ay boyunca suyun altında kalan merkez uzaktan kontrol ile karadan işletilip takip edilmiştir.




İlginizi Çekebilir: İnternet Hakkında Bilmediginiz 5 Şey

 
Veri merkezinin ihtiyacı olan soğuma sistemi kabın dış çelik kaplamasına entegre edilen ısı değiştiriciler yardımıyla etrafını çevreleyen soğuk deniz suyu tarafından sağlanmıştır. Bu deneyde yerel elektrik şebekesinden beslenmesine rağmen, bu tür sualtı veri merkezlerinin enerjisi dalga ve gelgit gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sağlanabilecektir. Dünya nüfusunun büyük bir bölümü kıyı kesimlerinde yaşamaktadır. Denizaltı veri merkezleri karada hiçbir yeri işgal etmeden sahilde yerleşim alanlarına yakın yerlere yerleştirilebilirler. Göz önüne alınması gereken önemli bir nokta, veri merkezlerinden uzaklaştıkça internet gecikme sürelerinin artmasıdır.
 
 

Ek olarak Natick projesi için silindir kabın inşa edilmesi 90 gün sürmüş ve enerji verilip denizin dibine yerleştirdikten hemen sonra devreye alınmıştır. Planlanan yeni bir deneme ise silindir kabın deniz altındaki bekleme süresini 4 kat daha arttırmak böyle bir çalışmada şu anki versiyonu için hesaplanan gücün 20 kat daha fazlasını tüketeceği öngörülmektedir. Gereken gücün yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması planlanmaktadır. En sonunda ise böyle veri merkezlerinin tek seferde deniz altında bekleme sürelerinin 5 yıla kadar çıkartılması hedeflenmektedir.
 
Natick projesini tanıtımını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
 


Kaynak:

Gizmag

 
Kutlay SÜNGÜ Kutlay SÜNGÜ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.