elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Artırılmış Gerçeklik ile
"Nesne Takibi"

Artırılmış gerçeklik gözlüğünün kameraları genellikle çevreyi gözlemlemek için kullanılıyor. Gözlüklere anahtarların ya da sıkça kaybettiğiniz herhangi bir şeyin nasıl göründüğünü tanımlamanız durumunda cihaz bu nesnenin en son görüldüğü noktayı kaydedebilir. Birden fazla gözlüğün iletişim halinde olması durumunda o nesneyi en son kim gördüyse onun gözlüğünden alınan bilgi ile nesnenin son konumu tespit edilebilir. Microsoft'un yaptığı bir patent başvurusunda artırılmış gerçekliğin, 'nesne takibi' için nasıl kullanılabileceği açıklandı



A- A+
26.01.2017 tarihli yazı 8995 kez okunmuştur.

Nesnenin Nasıl Göründüğünü Tanımlamak Yeterli

Artırılmış gerçeklik, şimdilik oldukça karmaşık bir konsept. Başa takılan bir bilgisayar, etkileşimli nesne ve hologramları görüş alanınıza sokuyor. Böylece çalışma dünyası değişebilir, ekransız bilgisayarlar geliştirilebilir ve eğlence alanında radikal ürünler üretilebilir. Artırılmış gerçeklik, bunların dışında çok ilginç ve kullanışlı bir yan etkiye de sahip; bu teknoloji anahtarlarınızı nerede unuttuğunuzu hatırlayabilir. Microsoft'un yaptığı bir patent başvurusunda artırılmış gerçekliğin, ‘nesne takibi’ için nasıl kullanılabileceği açıklandı. Artırılmış gerçeklik gözlüğünün kameraları genellikle çevreyi gözlemlemek için kullanılıyor. Bu da kameraların, hangi nesnenin nerede durduğunu sürekli algılaması anlamına geliyor.
 

Gözlüklere anahtarların ya da sıkça kaybettiğiniz herhangi bir şeyin nasıl göründüğünü tanımlamanız durumunda cihaz bu nesnenin en son görüldüğü noktayı kaydedebilir. Böylece kaydettiğiniz nesneyi en son nereye koyduğunuzu hatırlayamazsanız artırılmış gerçeklik gözlüğünüze danışabilirsiniz.
 

Birden Fazla Kullanıcının Gözlüğü İletişim Halinde

Daha da ilginç bir kullanım ise birden fazla kullanıcının gözlüğünün iletişim halinde olması ile mümkün oluyor. Patentte “Her kullanıcı, diğer kullanıcıların belirli objeler üzerinde yaptığı değişiklikleri, paylaşımlı nesne takibi yöntemiyle izleyebilir. Böylece bir kullanıcı, anahtarlarını en son nerede bıraktığını öğrenebilir, süpermarkette süt ürünleri reyonunu gezerken süt alması gerektiğini hatırlayabilir ya da diğer nesne bilgilerini kolayca takip edebilir.” deniliyor.



Yani A kişisinin anahtarlarını B kişisi alıp başka bir yere bıraktıysa, artırılmış gerçeklik gözlükleri arasındaki iletişim sayesinde B kişisinin bilgileri kullanılarak anahtarların en son konumu tespit edilebilir. Artık annenize “Kırmızı kazağım nerede? En son buraya koymuştum.” demek yerine, annenizin artırılmış gerçeklik gözlüğünden kazağınızın son konumuna bakabilirsiniz. Tabii bu teknolojiyi kullanmak için annenizin gün boyunca gözünde artırılmış gerçeklik gözlüğü ile gezmesi gerek.
 


Microsoft’un artırılmış gerçeklik gözlüğü Hololens’in henüz geliştirme aşamasında olduğunu düşündüğümüzde, yakın bir zamanda bu teknolojinin böyle bir uygulama alanında kullanılması pek mümkün görünmüyor. Ancak Eylül ayında yapılan patent başvurusu, artırılmış gerçeklik alanının liderlerinin kafasından ne gibi uygulama alanları geçtiğini öğrenmemizi ve önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkacak teknolojiler konusunda fikir sahibi olmamızı sağlıyor.

Kaynak:


businessinsider.com
latestpatents.com
digitaltrends.com
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.