elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Artırılmış Gerçeklik ile Sanal Gerçeklik Arasındaki Farklar

21. Yüzyılın başından itibaren yaygınlaşan görselleştirme teknolojileri ve giyilebilir teknolojilerden artık herkes haberdar. Bunlardan en çok bilinenleri şüphesiz “Sanal Gerçeklik” ve “Artırılmış Gerçeklik” Peki, bu iki teknoloji arasında ne fark var? Hangi özellikleri ile birbirlerinden ayrılıyorlar?



A- A+
22.09.2016 tarihli yazı 19444 kez okunmuştur.

Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?

Sanal gerçeklik görüntü, hologram, ses, konum vb. duyusal unsurların gerçek dünyayla etkileşimli değil de gerçek dünyanın bir taklidi olarak oluşturulmasıdır. Bu bağlamda kullanıcıyı fiziksel dünyadan soyutlayarak tamamen yapay bir gerçeklik tecrübesi sunar. Artırılmış gerçeklik ise oluşturulan duyusal unsurların gerçek zamanlı olarak zenginleştirerek fiziksel dünya ile etkileşiminin bir sonucudur.
 

Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) Arasındaki Fark Nedir?

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik arasındaki farkı daha net anlamak için bu teknolojileri sunan donanımlara bakmak daha doğru olacaktır. Bilindiği üzere bu iki teknolojinin de omurga donanımları gözlüklerdir. Sanal gerçeklik gözlükleri kullanıcının fiziksel dünya ile bağlantısını keserek tamamen bilgisayar ortamında oluşturulmuş bir görüntü sunar. Bunu yaparken gerçek dünyanın konum ve yön gibi unsurlarından yararlanır. Sözgelimi kafanızı sol tarafa çevirirseniz sanal görüntünün sol tarafını görürsünüz.
 

Fakat, Artırılmış Gerçeklik gözlükleribundan farklı olarak fiziksel dünyadaki çevre ve cisimler ile etkileşim kurar. Örneğin; yeni alacağınız bir halının mobilyalarınızla nasıl bir uyum sağlayacağını ya da 3 boyutlu modellerinizin 1:1 ölçekte nasıl görüneceğini artırılmış gerçeklik vasıtasıyla oluşturulan görsel sayesinde görebilirsiniz. Başka bir ifade ile gerçek dünya üzerine sanal bir katman daha ekleyip gerçekliği zenginleştirebilirsiniz!
 

Sanal Gerçekliğin (VR) Hayatımızdaki Yeri

► Eğlencenin Sanal Gerçeklik Hali: Mobil Multimedya

Hızla büyüyen eğlence, oyun ve 360 derece video piyasasında Sanal Gerçeklik kullanıcıların deneyimlerini bambaşka bir boyuta taşıyor. Birbiri ardına piyasaya sürülen Sanal Gerçeklik gözlükleri ve 360 derece video kayıt kameraları sayesinde artık her yerde Sanal Gerçekliği görmek mümkün. Bugün 25 TL gibi makul bir fiyata Google CardBoard satın alıp akıllı telefonunuzdan açacağınız bir Youtube videosu ile sanal gerçekliğin eğlenceli kapılarını hemen açabilirsiniz. Yakın gelecekte Sanal Gerçekliğin getirileri sayesinde oyun, sinema vb. multimedya alanlarında daha radikal ve kalıcı değişimleri görmemiz mümkün olacak gibi gözüküyor.

 

Artırılmış Gerçekliğin (AR) Hayatımızdaki Yeri

► Endüstride Artırılmış Gerçeklik

Sanal Gerçekliğin aksine Artırılmış Gerçeklik her ne kadar hayatımıza bir multimedya aracı olarak girmiş olsa da bu konuda çok başarılı olduğu söylenemez. Artırılmış gerçeklik donanımı olarak teknoloji dünyasını adeta sallayan Google Glass üretimini 2015 yılının başında, lansmanından sadece iki yıl sonra durdurdu. Fakat Google’ın açtığı bu yol diğer teknoloji şirketlerine ve Startuplara ilham oldu diyebiliriz. Glass girişiminin ardında şu an teknoloji dünyasında çoğu endüstriyel kullanıma hizmet veren irili ufaklı birçok Artırılmış Gerçeklik şirketi mevcut.

 


►İlginizi Çekebilir: Yapay Görüş Nasıl Çalışır?

Artırılmış Gerçekliğin endüstriyel uygulamalarına en iyi örnekler kuşkusuz lojistik şirketlerinde çıkıyor. Alman lojistik devi DHL’nin hâlihazırda bu teknolojiyi nasıl kullandığını aşağıdaki videoda görebilirsiniz. Artırılmış Gerçeklik otomotiv firmalarının radarına da takılmış durumda. Volkswagen, BMW gibi devler bakımdan üretime bir çok alanda Artırılmış Gerçeklik donanımını kullanmaya başladı bile.
 
Bunların yanı sıra BMW yeni hibrit spor arabası olan i8’de ön cama yansıtılan navigasyon yönergeleri ve hız göstergesiyle araç kullanıcısına da artırılmış gerçeklik deneyimi sunuyor.


Kaynak:


goethe.de
bmw.com.tr

Yazar: Ozan Yağcı

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar