elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Artık Fren Pedalına Gerek Yok!

Elektrikli araçlar üzerinde yapılan geliştirme çalışmaları artarak devam ediyor. Firmalar yeni teknolojilerini araçlarına entegre ederek test sürüşlerini gerçekleştiriyor. E-Pedal olarak karşımıza çıkan tekil pedal sistemi elektrikli araçların sürüş sistemini oluşturmaktadır.



A- A+
30.07.2017 tarihli yazı 12169 kez okunmuştur.
Bir aracın ilk kalkışı ve hızlanması için sürücünün gaz pedalına, frenleme ve durması için fren pedalına basması gerekmektedir. E-Pedal ile tek bir pedal kullanılarak aracın hızlanması hem de yavaşlaması sağlanmaktır. Sürücü, aracını frenlemek isterse, yapması gereken tek şey pedaldan ayağını çekmesidir. Araç hızla yavaşlayacak ve duracaktır. Buna Rejeneratif Frenleme teknolojisi denmektedir.

Sürüşlerin daha güvenli ve eğlenceli hale getirilmesi için bu teknolojilerin sürdürülebilir ve güçlendirilebilir şekilde geliştirilmesi öncelikli bir işlemdir. Nissan firmasına göre yeni geliştirilen E-Pedal şehir içi sürüş koşullarına %90 uyumludur. Sürücülere yardımcı olacak bir teknoloji olma yolunda geliştirmelerine devam edilmektedir.


 
 

Rejeneratif Frenleme nasıl çalışır?

E-Pedal yeni bir kavram olarak karşımıza çıkmamaktadır. Pek çok otomobil firması kendi araçlarında rejeneratif frenleme sistemini kullanmaktadır. Rejeneratif frenleme teknolojisi bazı hibrid otomobillerde de kullanılmaktadır. Frenleme esnasında kaybolan kinetik enerji, aküyü şarj etmek için kullanılır ve böylece akünün daha fazla şarj edilmesini sağlanır. Fren balataları metal bir disk üzerine bağlıdır. Klasik şekilde frenleme yapılırken sürtünen balatalar, kinetik enerjiyi boşa harcayarak ısıya dönüştürüyor. Yeni teknoloji ile frenleme yapılırken batalar daha az yıpranacaktır. Enerji boşa gitmeyerek aküleri şarj edecektir. E-Pedal teknolojisi ile araçların yokuş ve rampalarda bile tamamen durmasına, aynı konumda kalmasına ve anında sürüşe devam etmesine olanak sağlamaktadır.

Şehir içi trafiğinin önemli ölçüde hafifletileceğini firmalar öngörmektedir. Şehir içi sürüş, içten yanmalı veya elektrikli otomobillere bağlı olarak üç veya iki pedal arasında geçiş yaparak stresli ve yorucu bir durum oluşturmaktadır. Şu an için tek pedala geçişler tam anlamıyla kullanılmasa da bir tuş yardımı ile kullanılmaya başlanmaktadır.

 


Kaynak:

interestingengineering.com
 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.