elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Cihazların Pil Ömrüne Yeni Çözüm:
Nanojeneratörler

Akıllı cihazların hızla gelişimine paralel olarak pil ömürlerinin ayak uyduramadığını biliyoruz. Bilim insanları bataryaların şarj edilebilmesi için titreşimden enerji üretme gibi farklı bir çözüm yolu sunuyor. Araştırmacılar akıllı cihazların pil ömrünü uzatma konusunda çeşitli çalışmalar yapıyor. Bunlardan bir tanesi de Nanojeneratörler. Haberin detayları yazımızın devamında.



A- A+
02.03.2014 tarihli yazı 11200 kez okunmuştur.

Wisconsin-Madison Üniversitesi, Minnesota Duluth Üniversitesi ve Sun Yat-sen Üniversitesinin ortak yürüttüğü araştırmada akıllı cep telefonları başta olmak üzere pil ömrü sıkıntısı olan cihazlara enerji üretmek için titreşim ele alınıyor. Araştırma sonucu geliştirilen nanojeneratörler, titreşim halinde enerji üreterek cihazın şarj aletine olan bağımlılığını ortadan kaldırıyor.
 

 

 ►İlginizi Çekebilir: Elektrik Üretiminde Önemli Aktör: Jeneratörler



Araştırma grubunda yer alan doktora öğrencisi Xudong Wang, nanojeneratörlerin ortamda meydana gelen titreşimi kullanarak, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmeyi başardığını belirtiyor. Akıllı telefonların kılıflarına yerleştirilecek nanojeneratörlerin, şarj etmek için ortamdaki titreşimi yakalayarak kullanılması öngörülüyor.



Nanojeneratörler Nasıl Çalışır?


Nanojeneratör adı verilen nano boyutlu malzeme, küçük ölçekli mekanik ve ısı değişimlerini elektrik enerjisine dönüştürmek için kullanılan teknoloji olarak tanımlanıyor. İçinde yer alan nano silindir telcikler piezoelektrik özelliğine sahip olduğundan, birbirlerine temas halinde elektrik akımı oluşturabiliyor.
 

 



►İlginizi Çekebilir: Notebook Pil Ömrünün Uzatılması



Nanojeneratörler, 500 nanometre çapında bir saç telinin kalınlığından 100 kat daha küçük olduğu belirtiliyor. Bu nano enerji üreticilerinin, işlevini yerine getirmeleri için topladıkları enerjileri bir aygıta göndermeleri için yine nano boyutta telcikler gerekiyor. Araştırmacılar, üretilen enerjiyi yönendirecek bu telciklerin Çinko Oksit ile daha verimli olduğunu buldu.

Nanojeneratörler, geleceği parlak bir araştırma konusu. Belki de evimizi aydınlatacak ya da alternatif enerji kaynakları arasında yer alacak bir teknoloji olacağını söylemek için çok erken ancak insan vücudu başta olmak üzere çevrede yer alan küçük mekanik ve ısıl değişimler, araştırmaları hızlandırmayı sağlıyor.


Kaynak:

► wikipedia.org
► phys.org
► Bilim ve Teknik Dergisi Kasım 2008
Nevra Aydın Nevra Aydın Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.