elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hassas Biyonik El İcat Edildi

Geçtiğimiz günlerde biyomedikal mühendisliği alanında devrim niteliğinde bir haber duyuldu. Habere göre, biyonik bir el icat edilmişti ve bu biyonik el, insan elinin çoğu hareketi ile uyumlu hale getirilmişti. Şimdi ise bu icadın daha da geliştirildiği ve biyonik elin çok daha hassas hareketleri gerçekleştirebildiği öğrenildi. Detaylar haberimizde.



A- A+
17.02.2014 tarihli yazı 11140 kez okunmuştur.
İtalyan ve İsveçli mühendisler, özellikle organlarını kaybetmiş olan kişilere yönelik araştırmalarına devam ediyor. Bu araştırmaların sonucunda yeni bir proje geliştirildi ve bu proje şu anda başarılı ile sonuçlanmışa benziyor. Proje ise biyonik el olarak isimlendiriliyor. 
 


Sistem, kişinin sinir ağına giriş yapıyor ve elektriksel sinyaller aracılığıyla beyin ile iletişim kurabiliyor. Algılanan değerler çok hızlı bir şekilde elektrik sinyaline çevirdikten sonra beyine gönderilirken bu sayede dokunma ve şekil algılama gibi hisler insan eline çok yakın bir tepki veriyor.

Mühendis grubu şimdilerde ise sistemin çok daha hassas bir yapıya erişmesi ve elektrod implantı ile çok daha geniş kapasiteli hareket imkanı sağlamak için uğraşıyor. Böylece teknoloji dünyasına tamamen insan eli ile birebir olan bir yapı kazandırmış olacaklar. 
 

Grup yöneticisi Silvestro Micera'ya göre sinirsel ağlar ilk kez böylesine bir elektrik sinyali ile deneniyor. Bu deneme ise 36 yaşında olan Dennis Aabo Sørensen ile yapıldı. Havai fişek kazası sırasında elini kaybeden Dennis, sistemin başarılı bir şekilde çalışmasına en çok sevinenlerden sadece biri.


Dennis'e göre sensörlerin geri dönüş sinyalleri çok iyi ve 9 yıldır hissedemediği hisleri yeniden hissedebilmesi de çok güzel. Öyle ki bir cismi ne kadar sert bir şekilde tuttuğunu bile hissedebilen Dennis, cisimlerin yumuşak-sert olmasını veya yuvarlak-köşeli olmasını çok rahat bir şekilde hissedebildiğini belirtti. 


Aslında tüm bu hassaslığı Almanya'da üretilen elektrodlar sağlıyor. Çünkü sistem ile vücut arasındaki bağlantıyı sağlayan da yine aynı elektrodlar. 

Bu aşamada ise sistem cismin ağırlığını ve kas gerginliğini ölçüyor. Tüm bu ölçümlerden sonra da çeşitli mikroçipler ve algoritmalar yardımıyla elektrik sinyali elde ediliyor ve vücudun sinir ağıyla sinyal, beyine iletiliyor.


Sistem 1 ay sonrasında Dennis'in kolundan güvenlik açısından çıkartıldı. Ancak yeni geliştirmeler ile vücuda zararsız olan biyonik organlar üretilebilecek.

Geçtiğimiz sene İngiltere'de bir askere implant edilen benzer bir sistem şu anda çok daha gelişmiş bir halde. Daha da gelişmiş biyonik organları ise bize zaman gösterecek.




Kaynak: 

► The Engineer


Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.