elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeşil Enerji Yeşil Sahalarda

Yeşil sahalar tabirini, futbolcuların vücudunun enerji kaynaklarını tükettiği yer olarak biliyoruz. Yeşil enerjinin ise en basit tanımla yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş, rüzgar gibi tükenmeyen kaynaklardan üretilen enerji olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizden bir spor kulübü bu iki kavramı birleştirerek belki futbolcularının değil ama doğanın gücünü kullanarak hem çevre dostu hem de tasarruf dostu bir sistem oluşturdu.



A- A+
30.03.2022 tarihli yazı 2684 kez okunmuştur.
Her geçen gün suyunu, havasını, toprağını, kirletmeye devam ettiğimiz Dünyamızı, fosil olmayan yakıtların kullanımını artırarak, doğanın bize sunduğu yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih ederek belki kurtarma şansımız olabilir. Bu çerçevede Galatasaray Spor Kulübü ve Enerjisa ile yapılan iş birliği sayesinde Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu üzerine 10 binden fazla güneş paneliyle 40 bin metrekare alana tesis kurulmuştur. Stadyumun ihtiyacı olan elektriği kendi üreterek hem çevreyi, doğayı korumaya hem de enerji tasarrufundan kaynaklanan mali kazanç elde etmeyi amaçlamaktadır.

 
Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu Üzerindeki Güneş Panelleri

►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjisinden Nasıl Elektrik Elde Edilir?
 
Aslında güneş panelleriyle stadyumun elektrik ihtiyacını karşılamak, yeni bir yaklaşım değil. Dünyada ki bazı spor komplekslerinin üstünde benzer yapılar var. Örneğin, İngiltere’deki Wembley ve Emirates stadyumu, Los Angeles Lakers’ın kullandığı Staples Center ya da Ülkemizde Antalyaspor’un stadyumunda benzer uygulamalar var. Bu seferki uygulamanın farkı, 4.2 MW kurulu güç kapasitesiyle diğer stadyumlar arasında en büyük kapasiteli güneş enerji santrali olacaktır. Bu kurulu güç kapasitesinden dolayı stadyumun Guiness Rekorlar Kitabı’na girdiğini söyleyelim. Kurulan güneş panelleri sayesinde yılda 4.650 MWh elektrik üretilecek. Bu miktar da yaklaşık 2.000 hanenin elektrik tüketimine denk gelmektedir. Bir taraftan tasarruf etmeyi sağlarken diğer taraftan da sahip olduğumuz çevrenin ve canlıların korunması adına, her yıl yaklaşık 3.250 ton CO2 salınımı engelleyerek atmosferimizin daha fazla kirlenmemesi için çalışmış olacak.

 
Los Angeles Lakers’ın Kullandığı Staples Center Üzerindeki Güneş Panelleri

►İlginizi Çekebilir: Panda Şeklinde Güneş Enerjisi Santrali
 
Uzun yıllardır sporun özellikle futbolun, endüstriyelleşmesinin faydalı ya da zararlı olacağı konusunda sürekli bir tartışma hali vardır. Bu tartışmalar arasında çevreye ve doğaya faydalı projelerin çıkması sporun ve sporcunun, zeki, çevik ve ahlaklı olmasının yanında çevreci olduğunu da gösterecektir. Yeşil sahalarda, yeşil enerjinin artması dileğiyle.
 
Kaynaklar:
 
► www.galatasaray.org/haber/kulup/enerjisa-ve-galatasaray-dan-bir-dunya-rekoru/50696
► m.enerjisa.com.tr/tr/enerjisa-hakkinda/medya-merkezi/haberler-ve-duyurular/enerjisa-ve-galatasaraydan-avrupada-bir-ilk
Abdullah Yakşı Abdullah Yakşı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.