elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Yağmur Oluşturmak için Dronelerden Faydalanılıyor

Dünya’nın bir kısmı yoğun yağışlar yüzünden seller ile uğraşırken bir kısmı az yağışlar yüzünden oluşan kuraklık ve sürekli rekorlar kıran sıcaklıklara çare bulmakla meşgul. Oluşan bu dengesizliğin başlıca sebeplerinden birisi de hepimizin malumu küresel ısınma ve iklim değişikliği. Bu haberimizde iklim değişikliğine drone ile müdahale edilebilir mi? sorusuna değineceğiz. Detaylar yazımızda.



A- A+
20.08.2021 tarihli yazı 3705 kez okunmuştur.
İklim değişikliğinin sıcak hava dalgalarını ne ölçüde etkilediği konusunda çalışmalar devam etmekte fakat oluşan uzun süreli kuraklıklar ve Dünya’nın her yerinde ortaya çıkan devasa yangınlar günbegün artmaktadır. Peki, tam beklenmedik bir anda yağmur yağsaydı. Düşüncesi bile bizleri ferahlatmaya yeterdi.
Yağmurun oluşum süreci aslında basittir: Yeryüzündeki sular buharlaşır, soğuk hava ile karşılaşan su buharı su damlacıkları şeklinde yoğunlaşmasına neden olur ve su damlaları, yeterince büyüyünce yağmur olarak yeryüzüne düşer. Bazen gökyüzüne bakarsınız, bulutlarla dolu olmasına rağmen yağmur yağmaz çünkü bulutlarda ki su miktarı yoğunlaşma için yeterli değildir. Süreç basit fakat hiçbir dış müdahalede bulunulamayacak bir sistem gibi duruyor. Fakat ilk denemesi 5 Ocak 1923’te Ohio’da Cornell Üniversitesi'nde profesör olan Bancroft tarafından başlamak üzere “bulut tohumlama” üzerine çalışmalar vardır. Genellikle bulutlar üzerine gümüş iyodür kullanılarak suni yağmur oluşturulmaya çalışılır. Genellikle yaz mevsiminde oluşan kümülüs bulutlarında sonuç verebilir. Tohumlama genelde uçaklarla veya yerden atılan roketlerle yapılır. Türkiye’de farklı zamanlarda İstanbul, Ankara ve İzmir’de uygulanmıştır ve “yağmur bombası” adıyla bilinmektedir.
 
 
Peki, sizce yağmur oluşturmak için İHA kullanılsaydı ne olurdu? Az yağmur yağmasından mustarip ülkelerden olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bu konu üzerine birçok proje yürütmektedir. Bunlardan bir tanesi de Birleşik Krallıkta bulunan Reading Üniversitesi bünyesinde devam etmektedir. Projenin amacı yağmur yağdırmayan bulutların içerisine statik elektrik göndermek ve su damlalarının birleşerek yağmur yağdırmaya yetecek kadar büyük olmasını sağlamak. Elektrik yükü emisyon cihazı ve çeşitli sensörler içeren bir drone kullanarak alçak irtifadaki ve genelde kümülüs olarak adlandırılan bulutlara elektrik yükü vererek suni yağmur oluşumunu teşvik edecektir. Fakat “bulut tohumlama” bulut oluşturmaya yaramaz eğer havada bulut yoksa yağmurda yoktur. Buradaki amaç var olan bulutların içerinde bulunan suyu, statik elektrik yardımıyla saçımızı taradığımızda tarakla kâğıt parçalarını toplama deneyinde olduğu gibi bir araya getirerek, yağmur oluşumunu sağlamaktır.
 
 
Belki gelecekte çok gelişmiş teknolojilere sahip olacağız ve daha etkili yapay yağmur teknikleri öğreneceğiz fakat bunların hiçbirinin garantisi yok. Bizler bu Dünyada yaşayan insanlar olarak bizlere armağan edilmiş ve hiçbir emek vermeden elde ettiğimiz suyumuzun kıymetini bilmeliyiz ve onu korumalıyız.
 
KAYNAK
 
Interestingengieering.com
Wikipedia

Abdullah Yakşı Abdullah Yakşı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.