elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Giyilebilir Teknolojide Devrim |
Yıkanabilen Esnek Fiber Pil Geliştirildi

MIT mühendisleri esnek ve yıkanabilir fiber pil tasarladılar. Peki bu pil sayesinde kıyafetlerimiz akıllı saatimizi veya telefonumuzu şarj etmek için kullanılabilecek...



A- A+
07.01.2022 tarihli yazı 3565 kez okunmuştur.
MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) mühendisleri, kıyafetlere örülebilecek kadar esnek, giyilebilir, iletişim ve algılama alanında çığır açabilecek bir konsept olan esnek lityum iyon pili ( PoC) geliştirdiler.

Prototip, bir grup mühendis tarafından istenen malzemenin istenen uzunlukta üretilebileceğini hedefleyerek geliştirildi. Mühendisler, 140 metre uzunluğunda Dünya’nın en uzun esnek fiber pilini tasarlayarak bu projenin kullanılabileceği alanları test etmiş oldular. Örneğin; elektronik cihazlar için elektrikli bir kasa olarak 3D baskı projelerinde kullanılabilecek olması bu pilin dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor.


 

Mühendis grubu, çok boyutlu güç sistemlerinin oluşturulmasına izin verebilecek cinsten kumaşların ve 3D baskıyla üretilen nesnelerin temel yapı taşları olan liflere odaklanarak çalışmalarını yürüttüler. İsteğe bağlı olarak üretilebilecek olan uzun esnek pillerin, 3D güç sistemlerini oluşturmak için gerekli olmaları, bu pilleri daha önemli bir hale getiriyor. Grubun esas yaklaşımı, koruyucu esnek kaplama içerisindeki elektro-aktif jellere, partiküllere ve polimerlere dayanıyor.

Fiber pilin, 123 mAh’lik deşarj kapasitesiyle akıllı saatleri veya telefonları şarj etmek için yeterli güce sahip olacağı açıklandı. Ayrıca konseptin yüzeyinin, diğer fiber bazlı pillerin yüzeylerinden birkaç yüz mikron kalın olurken aynı zamanda daha ince olduğu da belirtilmiştir. Araştırmacılara göre konseptin, makinede yıkanabilir, esnek, su altında kullanılabilir, yanmaya ve kırılmaya karşı dayanıklı olması sebebiyle taşınabilir elektronik sistemlerin gereksinimlerini karşılaması beklenmektedir. Önceki tasarımlara göre yapılan değişikliklerden en önemlisi, yeni pilin lityum ve fiber içindeki diğer malzemelerle tasarlanarak pili sabit ve su geçirmez hale getiren harici bir kaplama ile korunması oldu.

 
Araştırmacılar, geliştirilen pilin gerçekleştirilen testler sonucunda 39 yıkama döngüsüne dayandığını belirttiler. Ayrıca pil, 500 şarj ve deşarj döngüsü boyunca kapasitesinin %75'ini koruyabiliyor.


 

Grup tarafından yapılan açıklamalarda bir kilometre uzunluğunda esnek, kumaş pil yapabileceklerini ve bu ürünün iyi bir sızdırmazlığa sahip olabileceğini belirtilmekte. Tekniğin ayrıca şu an mümkün olandan daha ince ve daha esnek tasarımlara izin verdiği ve standart dokuma ekipmanlarıyla kullanılabileceği iddia ediliyor.

Araştırmacılar, 20 metrelik fiber pile sarılmış oyuncak bir denizaltı tasarladılar ve cihazın ağırlığını nasıl azaltabileceklerini, bunun sonucunda da verimliliği nasıl artırabileceklerini göstermiş oldular.

3D baskı senaryolarındaki bir diğer avantaj ise pil malzemesi fiberin içinde olduğu için baskıdan sonra yapılan ek entegrasyona gerek duyulmamasıdır.


Kaynak:


► zdnet
► grepow

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.