elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Şeffaf Ahşap Enerji Verimliliği Sağlayacak

Maryland Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından çok daha kolay ve temiz bir yolla geliştirilen şeffaf ahşap, enerji verimli binalar için umut verici bir aday oldu. Kullandıkları yöntemin ne olduğunu ve verimliliğe olan katkısını öğrenebilmek için hep birlikte yazımızı okuyalım.



A- A+
18.02.2021 tarihli yazı 7454 kez okunmuştur.
Şeffaf ahşap kavramı aslında yeni bir fikir değil. 2016'da yine Maryland Üniversitesi’nde yapılan çalışmada damarlı bitkilerde yer alan organik bir madde olan, ahşaba kahverengini veren lignin ile epoksi maddesi üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda şeffaf ahşap üretilmiştir. Burada lignin, maddeden uzaklaştırıldıktan sonra açılan damarlara epoksi enjekte edilir. Epoksi, malzeme üzerinde selüloz nanolifler oluşturur ve güçlendirici bir etki sağlar.

Maryland Üniversitesi’nde 2016 yılında yapılan bu çalışmanın üzerine, 2021 yılında şeffaf ahşaplarda enerji açısından verimlilik sağlanabildi.

Daha öncesinde içerisinde ahşaba kahverengini veren kromofor molekülünü içeren ligninin maddeden uzaklaştırılması söz konusuydu. Bu ise tehlikeli kimyasalların ve yüksek sıcaklıkların kullanıldığı zaman alan bir yöntemdi. Yeni yöntemde lignini uzaklaştırmak yerine onu değiştirmeyi tercih ettiler.

Araştırma ekibinin sözcüsü araştırmacıların yaptıkları çalışmayı şu şekilde özetliyor:

 
“Bilim insanları bir metre uzunluğundaki ve bir milimetre kalınlığındaki ahşabı sıradan bir boya fırçası kullanarak hidrojen peroksit çözeltisiyle fırçaladılar. Güneşte veya UV ışık altında bir saat kadar bekletildiğinde, hidrojen peroksit kahverengi kromoforları ağarttı ve ahşap beyaza dönüştü. Daha sonra ahşaptaki gözenekleri doldurması için ahşaba epoksi aşılandı. Böylece ahşap sertleşerek daha dayanıklı hale geldi. Ayrıca bu sayede, beyaz ahşap %90 oranında şeffaf oldu.”
 

 

Enerji Verimliliği Nasıl Sağlanıyor?


Yeni yöntemle geliştirilen şeffaf ahşap cama göre çok daha dayanıklı bir malzemedir. Bu sayede cam yerine kullanılabilir. Cam büyük bir ısı veya soğutma kaybı kaynağıdır. Şeffaf ahşabın cama göre yalıtım seviyesi de oldukça iyidir ve bu sebeple binalarda pencere camının da yerini alabilir. Dayanıklı bir malzeme olduğu için kasırga gibi doğal afetlerin görüldüğü bölgelerde cama göre daha dayanıklı bir malzeme olan şeffaf ahşap kullanımın önerilmesi yanlış olmayacaktır.

Ayrıca yeni yöntemle şeffaf ahşap geliştirmek yüksek sıcaklıklar gerektirmeyecektir.

Yeni yöntemle geliştirilen şeffaf ahşap, önceki yöntemle geliştirilen şeffaf ahşaba göre daha hafif ve ondan 50 kat daha güçlüdür. Bu sayede tüm şeffaf duvarlarda, taşıyıcı duvar olarak kullanılabilir. Araştırmacılara göre çatılarda dahi kullanımı mümkündür. Bu sayede gün ışığından da daha fazla yararlanılmış olacaktır.



Kaynak:
 electre
► CBC
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.