elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

SambaNova’dan Yapay Zekaya Yeni Bir Soluk

İş ve yapay zekayı entegre etmek gayesi ile yola çıkan bir start-up’ın, birkaç yıl içerisinde milyonlarca dolarlık yatırım alıp yapay zekaya nasıl bir uygulanabilirlik kazandırdığına gelin yakından bakalım.



A- A+
03.07.2021 tarihli yazı 3316 kez okunmuştur.
Yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) trendi son zamanlarda oldukça revaçta. Yeni başlayanlardan NVIDIA gibi kendisini kanıtlamış şirketlere kadar yapay zeka, gelecek teknoloji için oldukça önemli bir odak noktası. Son zamanlarda, yeni başlayan şirketlere "Dünya üzerinde derin, olumlu bir etki" yaratmaları için fon sağlamayı amaçlayan "OpenAI Girişim Fonu" adlı yeni bir yatırım programı başlatıldı.
 
 
Bu program, yapay zekayı daha işlevsel hale getirmeyi amaçlayan, bireysel düzeyde tüketicilere daha iyi deneyimler sunan ve daha bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olabilecek bir ortamı sağlayan oldukça büyük bir adımdır. Ticari düzeyde, işletmelerin verilerini daha verimli bir şekilde işlemelerine ve anlamalarına olanak tanıyor. Aynı zamanda yaygın olarak geleceğe yönelik de önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji firması olmayan işletmeler de dahil olmak üzere yapay zekadan maksimum faydayı elde etmek için çabalayan şirketler çok fazla entegrasyon ve düzenleme yapmak zorunda kalabiliyor. Yapay zeka sistemleri, doğru bir şekilde uygulanmazsa bu entegrasyon pahalı, zaman alıcı ve sorunlu olabiliyor. Bu sorunları ortadan kaldırabilmek için entegre edebilmek oldukça önemli.

 
 

Tam olarak bu amaçla kurulan, bir ABD girişimi olan SambaNova Systems, işletmeler ve yapay zekâ arasındaki boşluğu kapatabilmeyi hedefliyor ve son zamanlarda tam da bunu yapmak için önemli miktarda fon aldı.

2017 yılında Palo Alto, (California'da yeni nesil bilgi işleme misyonu ile yola çıkan şirket) iki Stanford Üniversitesi profesörü Kunle Olukotun ve Chris Ré ve Oracle'da mühendislik yöneticisi olan Rodrigo Liang tarafından ortaklaşa kuruldu. Bu liderlerle birlikte SambaNova, 'DataScale' olarak bilinen yapay zekâ odaklı donanımını ve onun üzerinde çalışan sistemi Samba'yı oluşturdu.

SambaNova’nın, “Yeniden Yapılandırılabilir Veri Akışı Mimarisi” algoritmalardan silikona, yazılımdan donanıma ulaşan “DataScale” ismini verdikleri bir sistemdir. Yapay zekayı entegre etmeyi hızlandırmak ve yeni bir bilgi işlem çağını başlatmak isteyen şirket, çözümlerinin sınırlarını zorlamaktan çekinmiyor.

 

DataScale’e Genel Bakış

DataScale, entegre bir yazılım ve donanım sistemleri platformudur. SambaNova'ya göre, uygulamalar arasında eşsiz verimlilik sağlayan yazılım tanımlı donanım yaklaşımı kullanıyor.

DataScale'in merkezinde, makine öğrenimi ve yüksek performanslı bilgi işlem gibi veri akışı odaklı iş yükleri için tasarlanmış yeni nesil bir işlemci olan SambaNova'nın “Yeniden Yapılandırılabilir Veri Akışı Birimi” (Reconfigurable Dataflow Unit) bulunur.

 

 
Bu, SambaNova’nın bir düzeyde NVIDIA ve Graphcore gibi diğer girişimlerle rekabet ettiği anlamına geliyor. Ancak şirketin, işletmeler için yapay zekâ zorluklarının üstesinden gelmek için benzersiz bir yaklaşımı var.

Aralık ayında şirket, işletmelerin SambaNova'nın yapay zeka sistemini isteğe bağlı olarak kullanmalarına olanak tanıyan abonelik tabanlı bir hizmet olan Hizmet Olarak Veri Akışı'nı başlattı.

Şirket: "Gelip bilim adamlarını nasıl işe alacağınızı ve bir AI hizmetini nasıl kuracağınızı ve ardından bir AI hizmetini nasıl kullanacağınızı düşünmek yerine, şimdi bunun bir kullanıcısı olabilir ve bu teknolojiyi bir gecede işletmenize getirebilirsiniz.” açıklaması ile endüstri ve start-up’ların dikkatini oldukça çekti.

 

Endüstrilerin Yaklaşımı

SambaNova'nın DataScale platformu, ABD pazarında yenilikler dalgasını temsil eden birçok yeni gelişmeden sadece biridir.

Giderek daha fazla işletme, yapay zekâ teknolojilerini verimli bir şekilde çalıştırabilen amaca yönelik işlemciler, geniş veri hazineleri ve makine öğrenimi algoritmalarıyla ilgileniyor gibi görünüyor. SambaNova, Cerebras Systems, Groq gibi girişimler, belirli AI görevlerini grafik işleme birimleriyle (GPU) pazara hakim olan NVIDIA gibi diğer büyük isimlerden daha iyi gerçekleştirdiğini iddia ettikleri çipler üretiyor.

Bu ilgi, yatırım ve ihtiyaç akışıyla; yapay zeka donanımı, önemli miktardaki yeni ve ilham verici teknolojilere önayak olacaktır.
 
 
Kaynak:


allaboutcircuits.com
sambanova.ai


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.