elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kalp Atışlarınız Şifrenizi Belirleyecek

Akıllı uygulamalar, hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor ve artık yenilikleri de doğal karşılıyoruz. New York Binghamton Üniversitesi araştırmacıları, kalp atışlarınızdan oluşan, bir şifreleme yöntemi keşfetti. Bu şifre ile sağlık verileriniz korunabilecek. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
01.02.2017 tarihli yazı 6057 kez okunmuştur.

Şifre: Kalp Atışı

Bilim insanları, yaptıkları araştırmalara göre kalp atışlarımızın şifremiz olabileceğini belirtiyor. Kalp elektrik modelini, şifreleme anahtarı olarak kullanan New York Binghamton Üniversitesi’nden araştırmacılar, kişisel elektronik sağlık verilerini, hastaların benzersiz kalp atışlarını kullanarak korumanın bir yolunu buldular. Araştırmacılar, kalp atışlarını; “Sağlam ve Tekrar Kullanılabilir EKG Tabanlı Kimlik Doğrulama ve e-Sağlık Sistemleri için Veri Şifreleme Şeması”nı; hastanın EKG’leri için dosyalarının kilidini açmak veya dosyalarını kilitlemek için anahtar olarak kullanıyor. Araştırmayı, Dr. Zhanpeng Jin’in başkanlığında, Binghamton Üniversitesi sürdürmektedir. Jin, akıllı sağlık, nöromorfik bilgisayar sistemleri, sinir mühendisliği, düşük güç algılama ve elektronik alanlarındaki bilişsel biyometri, giyilebilir ve mobil bilgi işlem ve siber güvenlik konularında ağırlıklı olarak çalışmaya devam ediyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Beyin İnceleme Yöntemleri

Jin’e göre, geleneksel şifreleme çözümleri daha maliyetli ve karmaşık olduğu için teletıp veya mobil sağlık hizmetlerine doğrudan entegre olamamaktadır. Bu sistemler giderek klinik merkezli sağlık hizmetlerinin yerini alıyor ve hassas, kişisel sağlık verilerini; hem düşük maliyetli hem de kullanımı kolay olarak korumayı sağlıyor.
 

Kalp Atışının Ölçümü

Geleneksel güvenlik önlemleri ve geleneksel şifreleme oldukça pahalı, bilgi işlem hizmetleri yoğun ve zaman alıcıdır. Bu yöntem ile cilde uygulanan basit bir biyosensör ile kalbin elektriksel aktivitesini ölçmek mümkündür. Hastanın kalp atışı, elektronik sağlık kayıtlarına erişmek için şifre olur. EKG sinyali nedir diye soracak olursanız; EKG sinyali, hastanın sağlığını anlamak için toplanan ve analiz edilen en önemli ve yaygın fizyolojik parametrelerden biridir. Bu çalışma için; EKG sinyalleri klinik tanı için toplanırken ve şebekelerden elektronik sağlık kayıtlarına gönderilirken, veri şifrelemesi için EKG sinyalleri stratejik olarak yeniden kullanıldı. Bu strateji ile maliyet minimuma indirildi ve güvenlik ve mahremiyet de arttırıldı.
 


►İlginizi Çekebilir: Kriptoloji Nedir?
 

EKG Nedir?

EKG olarak adlandırılan elektrokardiyagram, kalbin elektriksel aktivitesini bir kâğıda çizgi izi olarak kontrol eden ve gösteren bir testtir. İzlemelerdeki dalma ve yükselmelere dalgalar denir. Her biri benzersiz kalıplar ve kendine özgü benzersiz ritimler yaratmaktadır.
 

Beyin Yazısı Şifresi

Siber güvenlik ile ilgilenenler Jin ve onun projeleriyle daha önce karşılaşmış olabilir. Beyin yazısından şifre çalışması; “Güvenli Kullanıcı Kimlik Doğrulaması için Psikofizyolojik Bir Yaklaşımı İncelemek” adlı çalışma ile Jin ve Sarah Laszlo, geçtiğimiz günlerde dört yıllık kabaca 1.2 milyon dolarlık fon sağladığını açıklamıştı ve Jin “Bu araştırma, yeni nesil, güvenli, kişiselleştirilmiş bir sağlık uygulamasına olanak tanıyor” demişti.
 

Cyber-Med Laboratuvarı

Cyber-Med Laboratuvarı, Prof. ZhanpengJin ile Binghamton Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümleri’ndeki öğrencilerden oluşan bir grup arasında yapılan iş birliği sonucu ortaya çıkmıştır ve bu laboratuvar; sadece tek bir dalda değil, pek çok alanda faaliyet göstermektedir. Üstün bilgi işlem teknolojileri kullanarak sağlık hizmetlerini daha da kaliteli yapmaya çalışmanın yanı sıra, biyolojik açıdan ilham verici kavramlardan yararlanan yeni bilgisayar paradigmalarını da keşfetmektedir.
 

Geleceğe Dair Bir Tahmin

Kalp atışından şifre oluşturma ve benzeri uygulamaların, sadece sağlık alanında değil, pek çok alanda kullanılabileceği tahmin ediliyor. Şehir yaşamının karmaşasında, pek çok uğraş ile ilgilenen insanlar için bu tarz uygulamalar büyük bir kolaylık sağlayacak ve insanlar artık hafızasına yenik düşmeyecek. Her bireyin kendine özgü ve kimsenin kullanamayacağı bir şifresi olacak ve bu tarz uygulamalar güvenilir ve pratik bir çözüm olarak karşımıza çıkmaya devam edecek.
 


Kaynak:

interestingengineering
Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.