elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güle güle GPS |
DARPA Alternatif Bir Teknoloji Hazırlıyor

Amerikan Savunma Ajansı, geçen Mart ayında “radikal” olabilecek bir teknoloji ile yüksek pozisyon konumlama sistemi ve navigasyon gibi izleyici sitemleri üzerinde çalıştığını, böylelikle GPS’den daha güvenilir ve yüksek doğrulukta olacak bir proje geliştireceklerini açıkladı. Detaylar yazımız da...



A- A+
11.04.2015 tarihli yazı 8286 kez okunmuştur.
GPS, İngilizce “Global Positioning System-Küresel Konumlama Sistemi” ifadesinin baş harflerinden oluşan “Dünya üzerinde herhangi engelsiz bir görüş hattında, dört veya daha fazla uydusu ile her türlü hava koşulunda yer ve zaman bilgileri sağlayan uzay tabanlı uydu navigasyon sistemidir.” Belirli durumlarda GPS, güvenilir bir şekilde yerleri saptayamıyor. Bu sebeple Amerikan Hükümeti, sinyalin kör noktalarda kesilmediği ve tıkanmadığı gerçek zamanlı olarak pozisyonu saptayan bir teknolojiyi geliştirmek için çalışıyor.

 




►İlginizi Çekebilir: ARES | Yeni Nesil İHA


Amerikan Savunma Ajansı, geçen Mart ayında “radikal” olabilecek bir teknoloji ile yüksek pozisyon konumlama sistemi ve navigasyon gibi izleyici sitemleri üzerinde çalıştığını, böylelikle GPS’den daha güvenilir ve yüksek doğrulukta olacak bir proje geliştireceklerini açıkladı. Var olan GPS teknolojisi stratejik bir avantaj sağlıyor ama güvenli bir kararlılık sunamıyor ve Dünya’nın bazı bölgelerinde tıkanmalar yaşayarak takip de yapamıyor. Amerikan Hükümeti ise, düşünülen yeni gerçek zamanlı pozisyon takibi teknolojisi ile düşmanlarına karşı stratejik olarak avantajlı olacağını düşünüyor.
 


Askeri amaçların ötesinde, GPS’in bireysel olarak, işletmeler ve ekonomiler üzerinde de önemli bir etkisi var. GPS şirketlerin dağıttıkları ürünleri izlerken, mobil olarak servis alan kullanıcılara hizmet götürüyor ve aldığımız bir ürünün nerede olduğunu görmemizi sağlayan da yine GPS teknolojisi olmuştur. Bu özelliklerine rağmen GPS teknolojisi esnek bir yapıya sahip değil ve DARPA, daha esnek olacak ve yardımcı algoritmalarla üzerinde rahatlıkla değişiklikler yapılabilecek yeni bir alternatif teknoloji yapmak istiyor.

 




►İlginizi Çekebilir: DARPA'dan İşlemci Rekoru | 1 Terahertz


DARPA, dış kaynaklar olmadan uzun periyotlarda yüksek hassasiyetli saatler, kendi kendine kalibre edebilen gyroskoplar ve ivmeölçerler ve yüksek hassasiyetli navigasyon aletleri de geliştiriyor. DARPA, ayrıca kaynakların sayısı içinden de gerçek zamanlı izlemeye olanak sağlayan yeni teknolojileri de araştırıyor. “Sinyal fırsatlarını kullanma” mantığıyla gerçek zamanlı olarak izleme teknolojisi için televizyon, radyo, telefon direkleri, uydular ve hatta aydınlatmaları bu amaçla kullanabilecek sensörler geliştirmeye çalışıyor.
 


DARPA’nın geliştirmeye çalıştığı bu teknolojinin ana amacı ise tankların üstüne koyarak veya klavuzluk eden diğer sistemlerde uygulayarak askerlerine bilgi veren kompakt navigasyon sistemini geliştirmek. Bunun için, enerjiyi az tüketen tasarımlara ve harcanan enerjiyi daha aşağıya çeken devreler ve sensörlere sahip olması gerekiyor.
 

DARPA hiç şüphesiz teknolojinin neleri yaptığını iyi biliyor. Örneğin GPS alıcıları 1970 yıllarında bataryaları çok büyük iken, 1991 yılında bir sigara büyüklüğüne kadar düşürülmüştü. Şuan ise GPS alıcıları mikro devrelerde kullanılacak kadar küçük boyutlarda üretilmektedir.
 


Bu avantajlar, GPS’in yakında kullanılmayacağı anlamına gelmiyor. DARPA’ın üzerinde çalıştığı teknoloji uzun yıllar alabilir hatta gerçek bir ürüne bile dönüşmeyebilir. Bu sebeple alternatifleri çıkana kadar GPS kullanmaya devam…

Kaynak

►DARPA
Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.