elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fukuşima Santrali’ne Buz Duvarı Örüldü

Nükleer tesiste gerekli ölçümlerin yapılmasını sağlayan robotlar radyasyonun etkisiyle yok oldular. Gerçekleşen sızıntıyı önlemek ve sızıntıları kontrol altına almak için TEPCO, Japon nükleer denetleyici kurumuyla birlikte çalışmaya başladı. Bunun için reaktörlerin ihtiyaç duydukları soğutma istemini sağlarken aynı zamanda sızıntıyı önlemek için yeni sistem geliştirdiler.



A- A+
06.04.2016 tarihli yazı 7934 kez okunmuştur.
Fukuşima’daki salgını temizlemede birçok problem arasında en tehditkar olanı, bu tesisten sızan radyoaktif sızıntılar. Japon hükümeti bu problem için çalışmalarını arttırmakta. Şu anda yapılmak istenen proje ise zararlı atık olarak nitelendirilen maddelerin yayılma hızlarını yavaşlatmaya yönelik geliştirilen anahtarlama sistemli bir buz duvarı.
 



İlginizi Çekebilir: Çernobil Reaktör Kazası [Özel Dosya]

Buz duvarı tekniği bilim kurgu hayalleri gibi gelebilir fakat daha önceleri tünel, sondaj ve madencilik için kullanılan bir mühendislik tekniğidir.  -30 santigrat dereceye kadar soğutulmuş tuzlu su, toprak zeminde derine girecek şekilde borulara basıldı. Daha öncelerde tesisi korumak için 2011 yılında 1500m’lik bariyerler yapılmış.
 


Bilim adamları son zamanlarda reaktörler yakınında toplanan deniz suyunu örneklerinde radyasyon düzeyinin arttığını tespit etti. Hatta ABD’nin batı kıyılarında gözlemlenen zehirli kimyasallar içeren bitkilerin oluşması bu durumu doğrular nitelikte. Fukuşima’daki işçiler reaktörlerden gelen zehirli suyu depolayabilmek için gerekli olan tonlarca çelik tankları kullanıyorlardı. Fakat bazı bölgelerde radyasyon miktarı o kadar tehlikeli seviyelerde ki, bu bölgeleri araştırmak için gönderilen 5 adet robotun yapıları tahrip olup yok oldu. Sürekli olarak değişkenlik gösteren koşullara uygun robotların geliştirilmesi ise zaman alacaktır.
 
Yani 400 ton civarında olan birikmiş suların zemininden başlayarak denize boşaltmak için farklı alternatif çözümler gerekmektedir.

Dondurulmuş duvar yapısı 2014 yılında yapıma başlanmış ve çalışma hala sürmektedir. Japon nükleer denetleyici kurum tarafından, 2011 yılında zarar görmüş 4 reaktörün etrafına kurulan bu sisteme onay verildiği belirtilmekte. Kademeli olarak gözlem yapılması gereken bu sistemin öncelikli olarak %95’i gözlenecektir. Tesis işletmecisi TEPCO; ilk olarak duvarlar içinde bırakılan açıklarla yer altı su seviyeleri kontrol altına alınabileceğini dolayısıyla taşkınlığı önleyebileceklerini ifade ediyor.

 

Kurulan buz duvarı sistemi için ilk olarak zemine 1-1,5 m derinlikte borular hazırlandı ve bu boruların içerisine sürekli soğutma işlemini gerçekleştirecek olan kimyasallar pompalandı. Bu sayede her boru etrafında dondurulmuş toprak oluşturarak gerçekleştirildi. Yapılan ilk gözlemler sonucunda elde edilen ilk başarı ise soğutma sistemleri için kullanılan deniz suyun dolaşımı %50 daha azalmıştır. 4 reaktör etrafında gerçekleşen bu olaylar kısım kısım incelenirken herhangi bir zaman çizelgesi oluşturulmamıştır. Dolayısıyla şirketin yaptığı açıklamalar sonuçların ilerleyen dönemlerde gözlemlenebileceği yönünde.


Kaynak:


tepco.co.jp
 
Recep Özdemir Recep Özdemir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.