elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Bandaj Geliştirildi

Bilim adamları, elektrik akımlarının kronik yaraların iyileşmesine yardımcı olduğunu biliyor ve bu konuda hala çalışmalara devam ediyorlar. Şu anda kullanımda olan elektroterapi üniteleri, sağlıklı dokulara zarar vermenin yanı sıra hantal ekipman ve karmaşık kablolama gerektirmektedir. Bu yüzden Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden araştırmacı bir grup, vücudun hareketlerinden elde edilen enerjiyi kullanan yeni bir bandaj geliştirdiler.



A- A+
07.12.2018 tarihli yazı 5039 kez okunmuştur.
Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen elektrikli bandaj, hastanın vücudunun etrafına takılan bir banda bağlanır. Bu bant, nanojeneraratörler olarak bilinen, nefes alırken genişleyip daralarak, kullanıcının göğüs kafesinin hareketinden enerji toplayan elektronik bileşenler içerir. Böylece, solunum sırasında düşük yoğunluklu elektrik darbeleri ile nanojeneraratörlere güç sağlamış olur. 
 


►İlginizi Çekebilir: Nanojeneratör Nedir?
 
Bilim adamları, nanojeneraratörlere ek kabiliyet kazandırmak için çalışıyorlar. Ciltteki küçük algılanmayan seğirmelerden ya da kalp atmasından enerji harcayacak şekilde yapılarını değiştiriyorlar. Nanojeneratörler nispeten yaygın bulunan malzemelerden üretildiklerinden ve üretilmeleri kolay olduğundan, elektrikli bandajların da oldukça ucuz olması ve üretilmelerinin kolay olacağı düşünülmektedir.
 
Bazı elektroterapi cihazlarının verdiği yüksek yoğunluklu akımın aksine, bandaj tarafından uygulanan atımların doku hasarı riski taşımadığı da görülmüştür. Ek olarak, düşük güçteki nabız atışları, fibroblast adı verilen deri hücrelerinin sıraya dizilmesinde (yara iyileşmesinde önemli bir adım) ve doku büyümesini destekleyen biyokimyasal maddeler üretmede daha etkilidir.
 
Bandaj ile ilk laboratuar testleri fareler üzerinde yapılmış olup, normalde 12 güne karşılık gelen iyileşme süresinin bu bandaj yardımıyla 3 güne düştüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca insan dokusunu çok benzeyen domuz derisi üzerinde de cihazı test etmeyi planlıyorlar. 

 
Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde malzeme bilimi ve mühendisliği profesörü ve aynı zamanda araştırma grubunun lideri olan Xudong Wang, “Bu kadar hızlı bir iyileşme oranına şaşırdık. Cihazların bir miktar etkili olacağını düşündük, ancak büyüklük beklediğimizden çok daha fazlaydı.” diyor. Elektrikli bandajın geliştirilmesi için işbirliği yapacak olan Gibson; çalışmalardaki etkileyici sonuçlar ile tasarımın sadeliği göz önünde bulundurulduğunda, elektrikli bandajın birçok farklı yara tipi için elektriksel uyarımla ilgili heyecan verici bir yeniliği temsil ettiğini belirtti. 
 
Takım başarılı olursa, cihazlar modern tıp için büyük bir mücadeleyi çözmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, sadece tıbbi tesislerde değil, sağlık hizmetlerine erişimin daha sınırlı olduğu savaş alanları ve uzak yerlerde yaraların iyileşme sürecinde devrim yaratabilir.



Kaynak:

Newatlas
news.wisc.edu
 
Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.