elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dijital Dünyaya Dokunmanızı Sağlayacak Eldiven |
Dexmo

Hiç oyunlardaki gibi sanal bir dünyada kontrolü sağlamak için fare veya klavye yerine kendi elinizi kullanmayı istediniz mi? Hayallerini süsleyen projeleri için fon arayanların başvurduğu platform olan Kickstarter’da, birbirinden ilginç projeler mevcut. Bunlardan biri olan Dexmo mekanik eldivenleri parmaklarınızın 3 boyutlu hareketini bilgisayara aktarıyor ve ayrıca size gerçek dokunma hissi yaşatıyor.



A- A+
17.11.2014 tarihli yazı 9473 kez okunmuştur.
Aslında bundan önce sensörlü eldivenlerle tanışmıştık. Ama Çin’deki Dexta Robotik Firması daha ekonomik bir yaklaşım sergileyerek Dexmo mekanik eldivenlerini tasarladı.
 

Resim 1: Dexmo ile gerçek dünyadaki robotik cihazları parmak hareketleriyle yönetebilirsiniz.


İlk model olan Dexmo Classic eldeki hareketleri yakalamak için diğerlerine nazaran daha az masraflı döner sensörlerden faydalanıyor. Başparmağın döndürülmesi, parmakların bükülmesi ve herhangi bir parmağın diğerlerinden kaç derecelik açıyla ayrıldığı bu sensörler sayesinde algılanabiliyor. Ayrıca elin X, Y ve Z eksenlerinde yaptığı hareketleri izlemek için tek bir atalet ölçüm birimini (IMU) kullanıyor. 

 
İlginizi Çekebilir: Kumlu Tepelerin Fatihi Robot Yılanlar

 
Bu modelle birlikte kullanıcılar; bilgisayardaki figürlerin el hareketlerini kontrol edebilir, hareketli el modelleri oluşturabilir, gerçek dünyadaki robotik cihazları parmak hareketleriyle yönetebilir ve Amerikan beden dili hareketlerini yazıya çevirebilirler.
 

Resim 2: Dexmo Classic ve Dexmo F2


Diğer model olan Dexmo F2 sayesinde kullanıcı dijital dünyadaki bir cisme dokunma hissine ulaşmış oluyor. Cihazın parmak bağlantılarındaki düzenek sayesinde sanal dünyadaki sanal parmaklar, sanal bir objeyle karşılaştıklarında Dexmo Mekanik Eldiven’e gönderilen sinyalle birlikte o parmakların hareket etmesi engelleniyor. Bu özellik bilgisayardaki bir nesneyi tutarken, iterken veya o nesneye basınç uygularken kullanıcıya gerçek hissini yaşatmaktadır.
 

Resim 3: Bomba imhasında Dexmo kullanımı

 

İki model de bilgisayarla iletişimi kablosuz olarak bluetooth yoluyla gerçekleştirmektedir. Şuanda da Kickstarter’daki kampanya, fonu genişletmek için devam ediyor. 65$ bağış karşılığında içinde Dexmo Classic’in de bulunduğu geliştirici paketine, 159$ bağış karşılığında ise Dexmo F2’li bir pakete sahip olabilirsiniz.

 
►Dexmo Mekanik Eldiven'in ayrıntıları için tanıtım videosunu izleyebilirsiniz;

 




 
Kaynak:

Kickstarter    
Dexta Robotics
Abdullah Varıcı Abdullah Varıcı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.