elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dalga Enerjisi ile Elektrik Üreten Cihaz Geliştirildi

Okyanusların umut verici bir enerji kaynağı olmasını fırsata çeviren araştırmacılar, dalga enerjisinden elektrik üreten ‘Dielektrik Elastomer Jeneratör’ü geliştirdiler. Cihaz, düşük maliyetli elektrik üreterek binlerce evin enerji ihtiyacını karşılıyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
13.03.2019 tarihli yazı 7931 kez okunmuştur.
Dünya nüfusunun giderek artması ile daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuluyor. Bu amaçla, okyanus enerjisinin gelişimi ve uygulaması üzerinde yapılan çalışmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. İtalya'daki Edinburgh Üniversitesi ve Trento, Bologna ve Scuola Superiore Sant'Anna Pisa Üniversitelerinden bir mühendis ekibi, binlerce İskoç evi için düşük maliyetli elektrik üretmeye yardımcı olabilecek bir dalga enerjisi cihazı geliştiriyorlar. Geliştirilen bu cihaz, ‘Dielektrik Elastomer Jeneratör (DEG)’ olarak adlandırılıyor.

Cihazın avantajlarına bakacak olursak; mevcut tasarımlara göre daha az maliyet gerektiriyor, hareketli parçaları daha az, dayanıklı malzemelerden üretilmiş ve en önemlisi akıllı tasarımı sayesinde mevcut enerji sistemlerine kolayca entegre edilebiliyor. Bu özellikleri sayesinde cihaz, geleneksel tasarımların yerini alacak gibi görünüyor.

Dalga gücünü elektriğe dönüştürebilen bu sistemin küçültülmüş bir versiyonu, Edinburgh Üniversitesi'ndeki FloWave tesisinde, okyanus dalgalarının ve akımlarının herhangi bir birleşimini çoğaltabilecek 25 metre çapında dairesel bir tank olarak test edildi. FloWave tesisi, karmaşık dalgalar ve hızlı akımlar oluşturabilen 25 metrelik bir tank olup dünyanın önde gelen ve en çok kullanılan dalga ve gelgit test tesislerinden biridir.

 

Şimdiye kadar okyanuslarda gerçekleştirilen küçük ölçekli deneyler, sadece bir cihazın 500 kW enerji üretebileceğini ortaya koyuyordu. Bu da, yaklaşık 100 evin elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini gösterir. Ancak; mühendisler,  bu tasarımın onlarca yıl boyunca denizde düşük maliyetli, bakımı kolay yapılardaki filolarda kullanılabileceğini ve İskoç sularındaki güçlü dalgalardan yararlanılabileceğini belirtiyorlar.

Edinburgh Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Profesör David Ingram, “Dalga enerjisi, İskoçya'nın kıyı şeridinde potansiyel olarak değerli bir kaynaktır ve bunu kullanan sistemleri geliştirmek, gelecek nesiller için temiz enerji üretiminde değerli bir rol oynayabilir.” diyerek cihazın önemini belirtti.

 

Dalga Enerjisi ile Nasıl Elektrik Üretiliyor?

Cihaz, karmaşık hava türbinleri ve pahalı hareketli parçaları içeren geleneksel tasarımlara göre oldukça basit bir çalışma prensibine sahip. Esnek kauçuk membranlar kullanılarak oluşturulan DEG, dikey bir tüpün üstünde duruyor. Bu tüp, denize yerleştirildiğinde her geçen dalga ile birlikte su ile doluyor. Dalgalar tüpü geçerken, cihazın üstündeki jeneratörü şişirmek ve söndürmek için içindeki su sıkışmış havayı yukarı itiyor. Membranın şişmesiyle bir gerilim üretiliyor. Bu, membran söndükçe artıyor ve elektrik üretiliyor. Üretilen elektrik, su altı kablolarıyla kıyıya taşınıyor.


Royal Society A. Proceedings’de yayınlanan bu çalışma, Avrupa Birliği Horizon 2020 programı ve Wave Energy Scotland tarafından destekleniyor.


Kaynak:

►techxplore.com

►interestingengineering.com
►scottisenergynews.com

Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.