elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2M Kablo ''Kablo Akademisi'' Projesi Kapsamında Eğitimlere Devam Ediyor

2M Kablo, Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik Mühendisiliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencileriyle gerçekleştirilen ders ve devamında fabrika gezisi ile '' Kablo Akademisi'' projesi kapsamında eğitimlerine bir yenisini daha ekledi. Detaylar yazımızın devamında...



A- A+
11.05.2015 tarihli yazı 10489 kez okunmuştur.
Kablo sektörünün öncü firmalarından 2M KABLO, üniversite öğrencilerine yönelik "Kablo Akademisi" projesi kapsamında eğitimler vermeye devam ediyor. İki aşamalı gerçekleştirilen dersin ilk kısmı Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Elektrik Mühendisliği bölümünde, 1 Nisan 2015 Çarşamba günü, Yüksek Lisans öğrencileriyle yürütülen derse, 2M KABLO firmasından, Tekliflendirme Uzmanı Sn. Erhan Çayır, İş Geliştirme Mühendisi Sn. Sercan Çakaroğlu ve Pazarlama Sorumlusu Sn. Emrah Yeğin katıldı. 



Sn. Erhan Çayır yapmış olduğu sunumda öğrencilere, kablo sektörü hakkında bilgiler verip 2M Kablo'nun sektördeki çalışmalarını aktardıktan sonra derse kabloların teknik özelliklerini anlatarak devam etti. Kabloların rumuzlandırılması ve kullanılan harflerin ne anlama geldiğinin anlatılmasından sonra, kablo yapısı ile ilgili olarak iletken, izole, alev bariyeri, ekran ve kılıf durumlarının nasıl olabileceği aktarıldı. Dersin devamında,  kabloların teknik ve elektriksel yapıları incelenip,. İletken direnci, izolasyon direnci, nominal gerilim, çalışma sıcaklığı, bükülme yarıçapı, damar sayısı ve kablo çapı gibi teknik özelliklerin kablo çeşitlerine ve kullanım amaçlarına göre nasıl olması gerektiği anlatıldı.


 


 
Kablolarda ekranlama ve ekranlama çeşitleri de incelendikten sonra zırhlama ve zırhlama çeşitlerine değinildi. Kılıfın nasıl olması gerektiği ve kılıflarda kullanılan malzmeler de incelenip yalıtkanın maruz kaldığı ısıl, mekanik, çevresel ve elektriksel etkenler de sunumda öğrencilere aktarıldı. Kablolara uygulanan yangın testleri, elektriksel testler, mekanik testler ve kimyasal testler videolar eşliğinde detaylandırıldı. Manyetik ve elektrik alan girişimi etkilerinden korunmak için ne tür tedbirlerin alınması gerektiğini anlatan Erhan bey, kabloların kaplama çeşitlerini anlattıktan sonra katalog okuma ile ilgili bilgiler verdi. 


 
İnteraktif olarak sürdürülen derste, öğrenciler kablolar ile ilgili merak ettikleri soruları Erhan Bey'e ve Sercan Bey'e sorma fırsatı buldular. Öğrencilerin sorduğu sorular cevaplandıktan sonra dersin devamında içerisinde kablo çeşitlerinin yer aldığı kataloglar öğrencilere dağıtıldı. Bu sayede öğrenciler kabloları pratik olarak inceleyerek kablo yapısı ile ilgili de bilgi almış oldular.



Eğitimin ikinci kısmı, 2M KABLO'nun Silivri'deki fabrikasında 21 Nisan 2015 Salı günü gerçekleşti. Fabrikada öğrencilere 2M KABLO firmasından Kalite Müdürü Sn. Özcan Demir, Kalite Kontrol Teknisyeni Sn. Mustafa Bilge, Üretim Müdürü Sn. Mustafa Karakurt, Pazarlama Sorumlusu Sn. Emrah Yeğin ve İş Gelitirme Mühendisi Sn. Sercan Çakaroğlu eşlik ettiler. İlk olarak kabloların rumuzlandırılması ve katalog okuma ile ilgili teknik bilgiler verildikten sonra üretim sahasında gözlemler yapıldı. 



Fabrika gezisinde hammadde girişinden son haddeye kadar geçen işlemler anlatılarak, öğrencilerin üretimi yerinde görmesi sağlandı. Kalite kısmında yaşlandırma testleri, kopma testleri gibi birçok test yerinde incelendi.




Kalite kısmındaki testler incelendikten sonra yangın testleri yapılan kısma geçildi. Burada kabloların alev altında elektriksel devamlılık testleri öğrenciler tarafından gözlendi.






Saha gezisi tamamlandıktan sonra 2M KABLO Genel Müdürü Sn. Mehmet Dereli öğrencilerle biraraya gelerek görüşme gerçekleştirdi. Sektörel tecrübelerini öğrencilere aktaran Mehmet Bey öğrencilere başarıya ulaşmaları için hayallerinin peşinden koşmaları ve işlerini sevmeleri gerektiğini iletti. Bu görüşmenin ardından toplu fotoğraf çekimi yapılarak fabrika gezisi tamamlanmış oldu.




Kaynak:



Yusuf ÇILGIN Yusuf ÇILGIN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.