elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yerli Rüzgar Türbinine TÜBİTAK Desteği

GSR Enerji'nin ürettiği dikey eksenli WAW türbinlerine TÜBİTAK'tan destek geldi



A- A+
20.02.2011 tarihli yazı 6831 kez okunmuştur.

Türk firması GSR Enerji'nin yerli kaynaklar kullanarak ürettiği WAW türbinleri, TÜBİTAK denetçilerinden tam not alarak desteğe değer bulundu. Bundan sonra GSR, yeni türbininin geliştirilmesinde TÜBİTAK'ın da desteğini alarak üretime devam edecek.



GSR Enerji'nin WAW türbinleri, dünya üzerindeki geleneksel türbinlerden farklı olarak dikey eksenli olarak üretiliyor. Böylece rüzgâr basıncı bir yöne doğru uygulanarak ilk hareket için desteğe ihtiyaç duyulmuyor. GSR Enerji Ankara Ostim'deki fabrikasında, akademisyen ve uzman bir kadro ile Ar-Ge yaparak yüksek verimlilikte çalışan türbinler imal ediyor.



GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, WAW türbinlerin diğer türbinlere göre çok daha ucuz ve toplam sahip olma maliyetinin %30 daha uygun olduğunu söyledi. İnci, sistemin kısa sürede kendini amorti edebildiğini söyledi ve WAW türbinlerin kanat yapısındaki farklılıktan dolayı rüzgârı 90 derece açıyla karşıladığını ve rüzgârdan daha fazla güç üretebildiklerini ifade etti.



Türkiye'nin rüzgar enerjisi konusunda geç kaldığını da söyleyen İnci, 2010 yılı itibariyle Türkiye'de kurulu gücün yaklaşık 1.000 MW seviyesinde olduğunu ve bir sene içinde 1.500 MW'a ulaşacağını bildirdi.



Dünyada rüzgâr enerjisi alanında 200 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını ve yaklaşık 175 bin MW kurulu santral gücüne ulaşıldığını belirten İnci; Almanya, Amerika, Çin ve İspanya'da kurulu güçlerin 30 - 35 bin MW seviyesinde olduğunu, bu rakamın Türkiye'de yalnızca 1,500 MW olduğunu söyledi.



İnci, GSR Enerji'nin gelecek hedefleri hakkında da bilgi vererek başlangıçta 500 KW'ın altında tercih edilecek türbinlerin üreticisi olmak istediklerini ifade etti.




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.