elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Boğaziçi,
"Yeşil Kampüs" Olma Yolunda İlerliyor

İtalyan enerji sektörünün tanınmış ismi Beghelli'nin Türkiye acenteleğini gerçekleştiren Utes, ilk proje olarak Boğaziçi Üniversitesi Bebek Kampüsü'nde 21 KWp gücünde güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim tesisi kurdu.



A- A+
30.07.2010 tarihli yazı 8954 kez okunmuştur.

Günümüz yenilenebilir, geri kazanılabilir teknolojilerini çevre korumaya uyarlama yeteneğini, yenilikçi yapısını, uygun teknik çözümler sunabilme başarısını ve doğruluk ilkelerini kendine amaç edinen Utes, bu yenilikçi yapısıyla; atık su ve temiz su arıtma projelerin yanında geleceğin en önemli teknolojisi olan güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim tesislerin kurulmasında İtalyan Beghelli firmasının Türkiye Acenteliğini de alarak çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Beghelli markasının aydınlatma ve acil aydınlatma sistemlerinde İtalya ve Avrupa' nın en bilinen firmalarının başında geldiği belirten Utes Genel Müdürü Okan Gezer, Beghelli'nin çalışma sistemini şu şekilde özetledi:





"Beghelli sadece panel üretip satan firmalardan bir olmayıp, bu firmaların çok ötesinde tam anlamı ile entegre bir sistem sunmaktadır. Bu sistemler elektrik enerjisi üretimini saniye saniye bilgisayarınıza iletir, kendi geliştirdikleri "Foto Visual" isimli bilgisayar programı ile grafik ortamda bilgilerin takibini sağlar, ve beklenmedik bir problem ortaya çıktığında cep telefonunuza uyarı mesajı ile gönderir."








UTES, BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NE KURULUM GERÇEKLEŞTİRDİ



İtalyan enerji sektörünün tanınmış ismi Beghelli'nin 2009 yılından itibaren Türkiye acenteliğini gerçekleştiren Utes, ilk proje olarak ise Boğaziçi Üniversitesi Bebek Kampüsü'nde 21 KWp gücünde güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim tesisini kurdu. Bu projeyle ilgili bilgi almak için bir araya geldiğimiz Utes Genel Müdürü Okan Gezer, Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Şahin Öztürk ve Yapı İşleri Şube Müdürlüğü'nden Hasan Hayri Sert ile enerji tasarrufunu ve faaliyete geçirilen sistemi konuştuk.








10 yıla yakın bir süredir çevre dostu teknolojik projeler gerçekleştiriyoruz diyen Utes Genel Müdürü Okan Gezer Boğaziçi Üniversitesi Bebek Kampüsü'nde uyguladıkları projeyi şöyle özetledi: "Utes, 20,52 KWp gücünde, 380V, 50 Hz ve şebekeye uyumlu Türkiye'nin en teknolojik güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim tesisini fotovoltaik sistemli olarak Boğaziçi Üniversitesi Bebek kampüsünde devreye aldı. Bu sistem ile sürdürülebilir çevre anlayışına sahip bir üniversite olduğunu ortaya koyan Boğaziçi Üniversitesi yılda yaklaşık 30.000 KWh enerjiyi güneşten üreterek yılda 16.000 Kg karbondioksit (CO2) gazının atmosfere salınımını engelleyecek ayrıca, 2288 adet ağacın da yok olmasının önüne geçecek.








Beghelli, İtalya'da güneş enerjisi piyasasında, entegre tesisleri ile bütün konutlar ve belediyelerde en fazla uygulaması olan firmadır. Bizde Utes olarak İtalyan partnerimizin taktire değer bu başarısını kendimize hedef koyarak bu güne kadar boşa giden Türkiye'mizin verimli ve güzel güneşini temiz elektrik enerjisi kaynağına dönüştürmek isteyen ve ilklere imza atmak isteyen; belediyelerimizin, üniversitelerimizin, kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın ve konut sahiplerimizin hizmetine sunacağız."








ÇEVRE DOSTU PROJE



Kurulumu Bebek kampüsündeki yeni yurt binasında yaptırdıklarını belirten Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Şahin Öztürk ise, Boğaziçi Üniversitesi'nin 'çevre dostu' projeleriyle 'Yeşil Kampüs' olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek; Kampüste yapılan binalar artık 'yeşil bina' standartlarında inşa ediliyor. Buna örnek olarak çatısında güneş enerjisi santrali bulunan öğrenci yurdumuzu gösterebiliriz. Elektriğinin yüzde 30'unu güneş enerjisinden sağlayan yurt için 'Yeşil bina' sertifikası da alacağız" dedi. Üniversite olarak çevreye büyük önem verdiklerini de belirten Öztürk; "Üniversitelerin görevi topluma öncü olmaktır. Biz de bu görevi layıkıyla yerine getirdiğimizi düşünüyor ve çevreci yeşil projelere imza atmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.



YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK



'Yeşil Kampüs' projesi kapsamında güneş enerjisi santrali kurulumunu Utes firmasına yaptırdıklarını belirten Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri Şube Müdürlüğü'nden Hasan Hayri Sert'te; "Utes'le bu proje öncesinde arıtma sistemimizin bakım onarım işletmesi ve yenilenmesinde de çalışıyorduk. Güneş enerjisi alanında da faaliyet gösteren Utes'le yaptığımız işbirliğinden dolayı memnunuz. Bu firmadan her zaman gerekli desteği alıyoruz ve bu da kendilerini tercih etmemizi sağlıyor. Kurmuş olduğumuz bu sistemin avantajı direk şebekeye uyumlu olması. Üretilen elektriği direk binada kullanıma sunuyoruz. Yenilenebilir enerji kaynakları ile fizibilite çalışmalarımız sürüyor ve bu çalışmalarımızla bütün binalarımızda enerji tasarrufu sağlayan sistemleri kurmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.



Güneş Dergisi


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.