elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2009 da elektriğe zam kaçınılmaz

Habertürk te yayınlanan 13 Ajansı na katılan Habertürk Ekonomi Koordinatörü Güntay Şimşek, elektrik fiyatlarında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.



A- A+
18.01.2009 tarihli yazı 3350 kez okunmuştur.

Habertürk'te yayınlanan 13 Ajansı'na katılan Habertürk Ekonomi Koordinatörü Güntay Şimşek, elektrik fiyatlarında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. "Geçen seneyi yüksek oranlı doğal gaz zamlarıyla kapattık" diyen Şimşek, tüketilen elektriğin yüzde 55'nin doğalgaz ile yapıldığına işaret ettk. Şimşek bugun yaşanan doğalgaz kirizinin sebebini ise şu sözlerle ifade etti: "Biz kriz başladığında doğalgaz krizi sıcak çatışma habercisi demiştik.



Balkanlardaki dengelerle çok ilşkili bir durum. Rusya hem gaz fiyatını ayarlamyamıyor hemde ağırlını koyamıyor. Ukrayna gazı kendisi çekince basınç düşüyor. Avrupa'ya istenilen gaz gitmiyor. Bu sorun ksa vadede çöülecek bir soruyn değil. Sonuçta Ukrayna Gürcistan'a da destek oldu. Bu krizi en iyi kendi lehine çeviren de Ukrayna.Türkiye tarafına baktığımızda ise her ne kadar çeşitli alternarif olsa da bizde de sıkıntı yaşanıyor.



ELEKTRİĞE ZAM KAÇINILMAZ


Şimşek, elektrik fiyatlarında yaşanan son gelişmeleri de değerlendirdi. "Elektriğe 5 yıl boyunca hiç zam yapılmadığı için yoğun bir zam furyası başladı" diyen Şimşek şunları söyledi: "Ama şunun altınız çizmek istiyorum. 2009'da elektriğe zam gelecek. Doğalgaz dönüşümlü santraller ve benzeri kurumlar yüzde 34 zam istemişti. Ancak bu talep görmedi, çünkü çok üst üste zam gelmişti. Şuanki reel durumda elektrikte fiyatlarn yukarı çıkması gerekiyor. Şuan elekteriğin yüzde 55'ini doğalgaz kaynaklı üretiyoruz. Ayrıca doğlagaz elektrik arasındaki fark açılınca insanlar elektiriğe yönelecek. Tüm bunlar da elektriğe yapılacak zammı kaçınılmaz hale getiriyor. Şöyle ifade etmek daha iyi olacak. Geçen yıl yaklaşık yüzde 75 oranında doğal gaza zam yapıldı. Ancak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Şubat'ta doğal gaz için uygulamaya koymak istediği indirim rakamının yüzde 15 seviyesinde olacağı belirtiliyor. Diğer bir ifadeyle yüksek maliyetli doğal gazın hayatımıza olan etkilerini yakında görmeye başlayacağız.



Yukarıdaki prosedür çerçevesinde 2008 yılında elektriğe konut ve sanayide yapılan toplam zam oranı yaklaşık yüzde 55 oldu. Geçen yıl yapılan zamlarla son tüketiciye yansıyan rakamlar tüm vergi, pay ve fonlar hariç olmak üzere şöyle gerçekleşti;



Ekim 2008 itibariyle TETAŞ'ın elektrik aldığı Yap İşlet Devret (YİD ve Yap İşlet (Yİ) doğal gaz santrallerindeki üretim fiyatları ise şöyle;





Trakya Elektrik (YİD) bir kilovat saat 23.84 YKrş. (15.86 Cent kWh)


Unimar Enerji (YİD) bir kilovat saat 25.15 YKrş. (16.74 Cent kWh)


Doğa Enerji (YİD) bir kilovat saat 26.19 YKrş. (17.43 Cent kWh)


Ova Enerji (YİD) bir kilovat saat 18.67 YKrş. (12.42 Cent kWh)


Gebze Elektrik (Yİ) bir kilovat saat 17.88 YKrş. (11.90 Cent kWh)


Adapazarı El. (Yİ) bir kilovat saat 18.18 YKrş. (12.10 Cent kWh)



Kaynak: Rotahaber


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.