elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Windows 10 Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Şey

2014 Eylül ayının sonunda tanıtımı yapılan Windows 10 2015 yılının ortalarında piyasaya sürülecek. Windows 10 pek çok yenilikle geliyor. Ayrıntılı bilgi yazının devamında..



A- A+
03.02.2015 tarihli yazı 14298 kez okunmuştur.
Microsoft San Francisco’da Windows 10 işletim sisteminin ilk gösterimini daha önceden yaptı. Microsoft Windows 7 ve daha eski işletim sistemleri üzerinde çalışan milyonlarca işçi için daha sezgisel olabilecek bir işletim sistemi sözü vermişti. Ve bu sözünü Windows 10 ile gerçekleştirdi. Windows 10 hakkında bilmemiz gerekenleri yazımızda maddeler halinde sıraladık.
 

1)Neden Windows 10?

Herkes yeni işletim sisteminin adının Windows 9 olmasını bekliyordu. Fakat Microsoft geçmişe bir ara vermek konusunda istekli olduğunu burada göstermiş oldu. Microsoft’un işletim sistemleri grubu başkanı Terry Myerson “Biz sürekli artan ürünler inşa etmiyoruz.” sözleriyle bu isteklerini belirtiyor.

Microsoft OneNote, OneDrive gibi OneMicrosoft iş stratejine uygun isimlere benzer olacak şekilde isim olarak “Windows One ” düşünüldü. Ama o isim uzun zaman önce Bill Gates tarafından engellenmişti. Belki de Microsoft Apple’ın OS X işletim sistemi arkasında kalma fikrini beğenmedi. Sonuçta neden ne olursa olsun isim Windows 10 olarak belirlendi.

Myerson “Ürünü tüm özellikleri ile birlikte gördüğünüzde ürün ailesinin genişliğine uygun bir şekilde işletim sistemi için isim önerebilirsiniz.” şeklinde bir açıklama ile isim konusunda açık kapı bırakıyor.

 

2)Hangi cihazlar ile çalışacak?

Bütün cihazlarla çalışabilecek. Tablet, akıllı telefon, gömülü sistemler ve masaüstü bilgisayarlar. Dünyanın en popüler mini bilgisayarı Raspberry’nin yeni versiyonu Raspberry Pi 2’de de Windows 10 desteği olacak.
 


 

3)Başlat menüsü var mı?

Başlat menüsü bulunuyor. Windows 8 de bulunan modern arayüz ile Windows 7 den aşina olduğumuz başlat menüsü birleştirilmeye çalışılmış. Bu, menünün bölünmüş olması anlamına geliyor. Sol tarafta uygulamalar tanıdığımız Windows 7 tarzında görüntüleniyor, sağ tarafta ise modern, Windows 8 stilinde uygulamaları açmamız için daha renkli “live title” olarak adlandırılan canlı karolar bulunuyor. Karoları yeniden boyutlandırabilir ve onları yerlerini değiştirebilirsiniz. Başlat menüsünü uzun ve ince şekilde veya uzun ve düz şekilde yapabilirsiniz. Böylece başlat menüsünü kendinize göre özelleştirmiş olursunuz.
 


 

4)Komut istemi var mı?

Kesinlikle var. Zaten Microsoft daha önce başka bir uygulamadan dizin listesinden kopyalama yapıştırma işlemlerinin CTRL+C ve CTRL+V gibi kısayolları nasıl desteklediğini göstermiştir.
 

5)Kullanımı nasıldır?

Windows 10 araba sürmeye benzetiliyor. Myerson bunu şu şekilde açıklıyor: “Eski model araba kullanan birisi herhangi bir yeni bilgi olmaksızın yeni model bir arabayı da sürebilir. Windows 10 da buna benzer. Windows 10’u kullanmak için yeni bir şeyler öğrenmek gerekmemektedir. Daha önce kullanılan Windows işletim sistemlerini kullanabilen herkes Windows 10’u da rahatlıkla kullanabilir.”

 

6)İki farklı uygulama arasında geçiş yapılabilecek mi?

Görünüşe göre hayır. Windows 8’de modern stilde bir uygulama başlattığınızda sistem bunu modern bir UI içine alır. Eğer Win32 tarzı bir uygulama başlatırsanız da bunu geleneksel masaüstü ortamında başlatır.

Windows 10 için Microsoft işletim sistemleri grup başkan yardımcısı Joe Belfiore “Biz bu ikili sistemi istemiyoruz.” diyor. Belfiore “Biz kullanıcılar için alışılmış bir masaüstü arayüzü- bir görev çubuğu ve başlat menüsü- istiyoruz.” şeklinde sözlerine devam ediyor.

 
 

7)Peki şimdi uygulamalar nasıl görünüyor?

Eğer siz Windows 8’de yeni stil uygulamalardan birini başlatırsanız, uygulama tüm ekranı doldurur ve yeniden boyutlandırmak içinde seçenek bulunmaz. Windows 10’la beraber bildiğimiz, alışık olduğumuz pencere düzeni geri döndü: Yeni stil uygulamaları yeniden boyutlandırabilir, eski bir Win32 uygulaması gibi ekranın etrafında sürükleyebilirsiniz. Bunun aksine, eğer eski bir Win32 tarzı uygulama kullanıyorsanız, tüm ekran modern yeni stil uygulamalarda olduğu gibi dolacaktır.
 


 

8) Diğer yeni olan şeyler nelerdir?

Kullanıcılar Windows 8 arayüzü ile karşılaştırmamalıdırlar. Windows 10’da ekrana zoom out yapan ve bilgisayarda o anda açık olan her şeyi görmemizi sağlayan OS X deki gibi bir görev kontrol özelliği vardır. Bu ekrandan kullanacağımız uygulamayı seçeriz.

Belirli bir görev için ekranda iki uygulama var ise nasıl isterseniz öyle boyutlandırabilir, sonra diğer bazı uygulamalarla değiştirebilir ve kolayca tekrardan onları yeniden boyutlandırmak zorunda kalmadan ilk baştaki uygulamalara ulaşabilirsiniz. Ekranın alt kısmında bulunan kısayollardan bu uygulamalar arasında gezinebilirsiniz.

 


 

9) Dokunmatik erişim yine etkin olacak mı?

Belfiore “Biz dokunmatikten vazgeçmeyiz.” sözleriyle yine dokunmatik erişimin olduğunu söylüyor. Yani bu kaydırma, zoom yapma gibi işlemlerin dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için var olacağı anlamına geliyor. Windows 10 klavye devre dışı bırakıldığı zaman tablet moduna geçmek mi istediğinizi soracaktır. Eğer cevabınız evet olursa UI tablete uygun olacak şekilde değişecektir. Örneğin; uygulama tam ekran genişler ve başlat menüsü daha büyük simge moduna geçer.

 

10) Ne zaman çıkacak ve fiyatı ne kadar olacak?

İşletim sistemi 2015 yılının ortalarında Microsoft Build konferansından sonra piyasaya çıkacak. Fiyatı hakkında ise henüz bir bilgi bulunmuyor.
 
 


Kaynak:
Technotification

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar