elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Schredér Omnistar LED ile Havaalanında Yüzde 76 Tasarruf Sağlandı

Dünyanın lider aydınlatma firması Scheder’in LED armatürleri ile hayata geçirilen projeler, görsel konforun yanı sıra, enerji tasarrufu konusunda da önemli avantajlar sağlıyor. Brezilya'nın Güney Merkez bölgesinde, Goiás eyaletinin merkezi ve en büyük kenti olan Goiânia kenti havalimanın aydınlatması da bunun en güzel örneği olarak öne çıkıyor.



A- A+
29.04.2015 tarihli yazı 9575 kez okunmuştur.
Yol aydınlatmasından tünele, tarihi eserden kampüs ve havalimanı aydınlatmasına kadar dünyanın birçok ülkesinde önemli aydınlatma projelerini hayata geçiren Schréder, Breziyla’nın Goiânia kentindeki apron aydınlatma projesi ile de hem görsel konfor ile enerji tasarfunu birarada sunuyor. Schréder’in Omnistar serisi LED aydınlatma armatürleri ile yenilenen havalimanında yenilemenin ardından yüzde 76 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor.
 
Brezilya’da gerçekleştirilen yenileme projesinde aydınlatma sistemi,  30 metre yüksekliğinde 80’er metre aralıklı olarak yerleştirilmiş mevcut pilonlar  ile her pilonda 6’şar adet 2* 400W yüksek basınçlı sodyum buharlı projektörler ile sağlamaktaydı. Schréder yenileme projesiyle tesisatta mevcut pilonlar kullanılmaya devam ederken, her pilonda 4 er adet 322W Omnistar LED  armatür kullanılarak tesisat yeni görünümüne kavuşturuldu. 
 

 
 Toplam 11 adet pilon bulunan Goiânia kenti havalimanı apronunda Omnistar LED armatürleri ile apron aydınlatmasında enerji tüketimi 58,1 kilowattan 14,6 kilowata düşürülerek 76 oranında da enerji tasarrufu da sağlandı. 
 
 

 
LED dönüşümünün enerji tasarrufunun yanı sıra, uzun ömür ve işletme bakım maliyetlerine olan etkisiyle beraber  3-4 yıllık amortisman süresi ve beyaz ışık ile görsel konfor artırılmış oldu. 
 
Omnistar ile Görsel Konfor Artırıldı
 
Omnistar LED armatürler ile yenilenen apron aydınlaması LED Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO ) standartlarına  (Aedrom Design manuals – Part 4 – Visual Aids )  göre realize edilerek projelendirildi. Ayrıca apron aydınlatmasında önemli diğer bir parametre olan kamaşma kontrolü de 18 farklı fotometriye sahip Omnistar’ın proje ihtiyacına yönelik fotometrilerinin seçilmesi ile gerçekleşti.
 





 
Yenileme projesinde tesisat projelendirilmesi ise şu şekilde yapıldı: Apronda uçakların park ettiği alanın ilk 60 metresindeki alanda minumum yatay aydınlık düzeyi 5 lux , ortalama yatay aydınlık düzeyi 20 lux , apron seviyesinden  2 metre yükseklikte minumum düşey aydınlık düzeyi 5 lux , ortalama düşey aydınlık düzeyi 20 lux , sonraki 40 metrelik  alanda ilk bölgedeki sağlanan aydınlık düzeyi seviyeleri minumum yüzde 50’si ve düzgünlük oranı yüzde 25 oldu.

 
 
Kaynak:
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar