elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Geleceğin Uçaklarının Kokpitlerinde Artık Pencere Olmayacak

Airbus uçak teknolojisinde yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Bu yeni teknolojiyle uçakların kokpitlerinin artık penceresi olmayacak ve bu girişim şirkete yeni bir patent kazandıracak. Böylece pilotun görüş alanı artacak. Nasıl mı? Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
13.08.2014 tarihli yazı 10027 kez okunmuştur.
Eğer uzay mühendisi olsaydınız bu görüntü sizi aşırı mutlu ederdi. Bununla birlikte uzay mühendisi olmayan herhangi biriyseniz ilk bakışta şaşırır sonra endişelenir son olarak da endişeniz o kadar büyür ki şirkete karşı şikayet dilekçesi yazabilirsiniz. Bahsettiğimiz görüntü yolcuların biniş alanından uçağa yürüdüğü yer. Aynı zamanda uçağın hiç penceresinin olmadığını fark ediyorsunuz. Bunun yerine kokpite bakması gereken alüminyum koniler size bakıyor. Airbus bu konuda iddialı ve eşsiz kokpit dizaynıyla patent için başvuruda bulundu. Burada pencerelere elveda derken geleneksel kokpitin güvenilir 3D ekranlarına dönüşümü yer alıyor.
 

 
►İlginizi Çekebilir : Efsane Uçak SR-71 Blackbird | Siyah Kuş
 
 "Neden kokpitler hep uçağın burnunda yer alır?" Pilotların nereye gittiğini görmesine ihtiyacı olduğundan değil. Eğer öyle olsaydı kokpit o bütün parlak aletlere sahip olmazdı. Bunun nedeni pilotların uçak inerken ve yere yakın uçarken aşağıyı ve yukarıyı görmelerini sağlamaktır. Ancak bu uçağın neşter şeklindeki burnunun aerodinamiği için çok zararlı. Bu işin başlamasının ve Airbus'ın başvurduğu patentle uzay mühendislerinin ilgilenmesinin bir nedeni var.
 
Uzay mühendislerine göre gövdede pencere olması bir zayıflık. Olabildiğince mükemmel bir silindir gibi olmalı çünkü birleşik pencereler sizin uçak gövdesini zayıflattığınızı gösterir. Bu birleşik pencereler uçağın gövdesini sağlamlaştırmak için daha fazla cam ve plastik eklerken yapısal değişikliklerin gövdeye yapılmak zorunda olduğunu ortaya koyuyor.

 

 
Patent; neredeyse penceresiz veya dünyadan yalnızca ufak parçalara sahip bir kokpit gösteriyor. Bunun yerine dış dünya; geri projeksiyon, hologram ve gövde dışındaki kamera ve lazerlerle desteklenen oled görüntüleme sistemi aracılığıyla izlenebiliyor. Bunun dışında kameralar yere yakın uçuşlar ve park etmede kullanılıyor. Aynı zamanda hava şartları rotalar, navigasyon fenerleri tehlikelerde ve herhangi işe yarar bir bilgide gerçekliği arttırmada da işe yarıyor. Küresel navigasyon sistemi ve hava bilgisinin holografik görüntülerinden esinlenmiş yıldız savaşları var.
 

 
 
Eğer Airbus bunu başarabilirse sonuçlar takdire değer olacak. Pilotun görüş alanı artacak, bilgi gösteriminde hassaslık, uçak ağırlığında azalmada verimli bir artış olacak. Bu aynı zamanda kabinin duvar sağlamlığını arttırarak ve yolcu kabinini tamamen ayırarak güvenliği arttıracak. Artık bunu nasıl başaracaklarını ve insanların bu değişikliği nasıl karşılayacağını bekleyip görme zamanı!



Kaynak :

►wonderfulengineering.com
 
Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.