elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bir Mühendislik Harikası |
Üç Boğaz Barajı

Yıllar geçtikçe nüfusun artmasıyla birlikte temel ihtiyaçlar da artmıştır. Bunlardan biri de elektriktir. Elektrik üretiminde en önemli ve sık kullanılan kaynaklardan olan hidroelektrik santrallerinden, dünyanın en büyüğü ve bir mühendislik harikası olan Üç Boğaz Barajı'nı teknik özellikleriyle sizler için inceledik.



A- A+
29.09.2014 tarihli yazı 72779 kez okunmuştur.
Dünyanın en büyük hidroelektrik santrali olan Üç Boğaz Barajı, Çin'in Hubei eyaletinde, Yiling bölgesindeki Yangtze Nehri üzerine kurulmuş bir mühendislik harikasıdır. Yapımına 1993'te başlanan ve ilk olarak 2003'te devreye giren baraj, gemi lifti hariç bitmiş olarak tam kapasite ile 4 Haziran 2012'de çalışmaya başlamıştır. İnşasında 1,4 milyon insan çalışan ve 22,5 milyar dolara mal olan baraj, 22.500 MW'lık elektrik üretmektedir.
 
 



Üç Boğaz Barajı Projesi'nde sadece barajın inşası değil bölgenin kalkındırılması ve bölge sakinlerinin devamlı göç ettirilmesi ile de öne çıkmıştır. Barajın kurulduğu yerde bazı tarihi ve arkeolojik kalıntıların su altında kalması ve 1 milyondan fazla kişinin taşınmak zorunda bırakılması, barajın inşası sırasında tartışma konusu olmuş, diğer ülkelerden olumsuz tepkilere sebep olmuştur. Ayrıca ekolojik ve jeolojik değişimler de bölgede risk oluşturmaktadır.
 

Barajın Temel Özellikleri


Üç Boğaz Projesi’nin Yangtze Nehri üzerine kurulmasına karar verilmesinin nedeni, nehir vadisinin çok geniş ve tam ve sert granit üzerinde bulunmasındandır. Burada nehrin ilk kısmındaki, yaklaşık 1 milyon km2 toprak kontrol altına alınarak, her yıl geçen ortalama su miktarı 500 milyar metreküpe ulaşır.

Üç Boğaz Barajı, son olarak 32 jeneratörünün de çalışmaya başlamasıyla tam kapasiteye ulaşmıştır. 15 nükleer reaktör gücünde elektrik üretebilen barajda, her biri 700 MW kapasiteye sahip 32 ana türbin ve her biri 50 MW kapasiteli 2 küçük türbin bulunur.

Hidroelektrik barajının sahip olduğu göl hacmi 116.000 m3 ve alanı 1045 km2 olmak üzere yaklaşık bir İsviçre büyüklüğündedir.
 

 

Baraj gövdesi 3,5 kilometre genişliğinde olup, derinliği 100 - 175 metre arasında değişmekte ve baraj gölünün uzunluğu 500 kilometreyi geçmektedir. Barajın genel su kapasitesi ise 39 milyar 300 milyon metreküptür.

Barajın tek özelliği elektrik üretmek olmayıp, sel önleme, taşımacılık, su ürünleri yetiştirme, turizm, ekolojik koruma, çevre temizleme, Çin’in güneyinden kuzeyine su nakledilmesi ve sulama gibi birçok fonksiyon ve amacı da vardır.

Ayrıca bu baraj sayesinde 1,4 milyon ton karbon dioksit, 4,3 milyon ton asit nitrat,  800 bin ton hidrojen sülfür gibi maddelerden kurtulunduğu belirtiliyor.

Aşağıdaki resimde de barajın kurulduğu Yangtze Nehri'nin  baraj inşaasından önceki ve sonraki halini gösterilmektedir.
 
 

Eleştiriler

Barajın inşasında 500'den fazla köyün zarar görüp 1 milyondan fazla insanın taşınmak zorunda kalması gibi durumlar büyük eleştiri toplamıştır. Ayrıca baraj yüzünden Çin timsahı, Sibirya  turnası, Yang-Tze ırmak yunusu gibi canlı türlerinin neslinin tükenmesi, ekolojik ve jeoojik değişimler de baraja karşı olan eleştirilerin başlıca sebepleridir.


Videoda Üç Boğaz Barajı'nın tam kapasiteyle çalıştığı eşsiz halini izleyebilirsiniz.
 


 

Kaynak
CRI Online
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar