elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Zaman Kristali:
Maddenin Yeni Hali

Kristaller, atom ya da molekülleri uzayda tekrar eden yapılardır. Maryland Üniversitesi ve Berkeley Kaliforniya Üniversitesi araştırma ekipleri, ortak bir çalışma sonucunda uzay yerine zamanda tekrar eden yapıları olan kristaller keşfetti. İlk olarak 2012 yılında Frank Wilzeck tarafından ortaya atılan uzayda değil zamanda tekrarlayan dizilim fikri, zaman kristali olarak adlandırılan maddenin bu yeni hali, asla kararlılığa ulaşamıyor.



A- A+
14.02.2017 tarihli yazı 9173 kez okunmuştur.

Asla Kararlılığa Ulaşamıyor

Kristaller, atom ya da molekülleri uzayda tekrar eden yapılardır. Maryland Üniversitesi ve Berkeley Kaliforniya Üniversitesi araştırma ekipleri, ortak bir çalışma sonucunda uzay yerine zamanda tekrar eden yapıları olan kristaller keşfetti. Zaman kristali olarak adlandırılan maddenin bu yeni hali, asla kararlılığa ulaşamıyor.

Zaman kristallerini üretmek için araştırmacılar 10 adet iterbiyum atomunu iki lazerle defalarca vurarak kararsız olmasını sağladı. Atomlar tekrar eden bir düzene kavuşmuş olsa da kararlılığa ulaşamadı. Yani atomlar sürekli hareket eden bir yapıdaydı ancak herhangi bir enerji barındırmıyorlardı. Günümüzde neredeyse tüm fizik çalışmaları, kararlı maddeler üzerinde yapılmış durumda. Bu yüzden, kararsız kristaller üretilmesi, fiziğin geleceği için oldukça önemli.



►İlginizi Çekebilir: Malzeme Türleri
 

"Bu, Maddenin Yeni Bir Halidir"

Araştırmanın yöneticilerinden Norman Yao “Bu maddenin yeni bir halidir. Ancak bu buluş kararsız maddenin ilk örneklerinden biri olması suretiyle de oldukça önemli.” şeklinde konuştu. Zaman kristali fikri ilk kez Nobel ödüllü fizikçi Frank Wilczek tarafından 2012’de ortaya atılmıştı. Genellikle madde taban halindeyken hareketin imkansız olması gerekir, çünkü hiç enerji barındırmaz. Zaman kristalleri bu kuralı çiğniyor. Araştırmacılar zaman kristallerini jöleye benzetiyor. Jöleye bir kez vurduğunuzda titremeye başlar. Tek fark ise zaman kristalleri herhangi bir enerji olmadan, kimse vurmadan titriyor. Zaman kristallerinin enerjisi ne kadar az olursa olsun asla titreşimleri durmuyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Programlanabilir Yeni Malzeme

Zamana göre atom dizilimleri değiştiği için dört boyutlu kristal olarak da adlandırılan zaman kristallerinin gelecekte hangi alanda kullanılacağı henüz belli değil. Çalışmalara devam eden ilk yazar Norman Yao bile hala zaman kristallerini tam olarak çözemediğini ifade ediyor. Quantum bilgisayarlarında kullanılabileceği düşünülen yeni maddeler, temel enerji düzeyinde kendi kendine devam ettirdiği salınımlar ile karalılığın tek doğru olmadığını ilan ediyor.


Kaynak:


popularmechanics.com
digitaltrends.com
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.