elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yaşayan Drone Projesi:
DragonflEye

Bilim adamları gerçek böcekleri teknoloji ile birleştirmenin bir yolunu arıyor. Şimdiye kadar böceklerin beynine elektrik sinyalleri gönderilerek istenilen hareketler yaptırılıldı. Ancak bu uygulama, gerçek dünyada çok kullanışlı olmayan bir işlemdi. Geçtiğimiz günlerde bir Ar-Ge şirketi olan Draper'ın mühendisleri sibernetik bir helikopter böceği geliştirerek bu teknolojiyi yeni alanlarda kullanmanın yollarını aramaya başladı.



A- A+
15.02.2017 tarihli yazı 7911 kez okunmuştur.

Doğada da Kontrol Sağlanabiliyor

Ne kadar uğraşırsak uğraşalım, gerçek bir böcek kadar yetenekli ve çok işlevli bir robot üretebilmemiz için daha çok uzun bir zaman var gibi görünüyor. Bu yüzden bilim adamları gerçek böcekleri teknoloji ile birleştirmenin bir yolunu arıyor. Şimdiye kadar böceklerin beynine elektrik sinyalleri gönderilerek istenilen hareketlerin yaptırılması sağlandı. Ancak bu uygulama, gerçek dünyada çok kullanışlı olmayan bir işlemdi.
 


►İlginizi Çekebilir: Bukalemun Robot Geliştirildi

Geçtiğimiz günlerde bir Ar-Ge şirketi Draper’ın mühendisleri sibernetik bir helikopter böceği geliştirerek bu teknolojiyi yeni alanlarda kullanmanın yollarını aramaya başladı. Geçmişte geliştirilen benzer devreler fazla ağır olduğu için, helikopter böceği gibi hafif böceklere takılamıyordu. Bu sebeple daha çok, büyük kın kanatlılar bu tarz çalışmalarda kullanılıyordu. Bu uygulamada ise daha hafif malzemeler kullanıldı ve güç kaynağı olarak güneş paneli eklendi. Böylece ağır bir batarya kullanmaya gerek kalmadı. Bu da böceklerin, kontrollü ortamlar dışında, doğada kullanılabilmesine imkan sağlıyor. Draper bu projeyi başarıyla hayata geçirdiğinde, optogenetik uyarımlar sayesinde helikopter böcekleri küçük yükleri taşımak ya da gözetleme amacıyla kullanılabilecek. Hatta bal arılarının da bu yöntemle bitkileri daha etkili bir şekilde döllemesi sağlanabilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Kertenkele Robot | Pleurobot
 

Işığa Duyarlı Bir Sinir Sistemi

Bilim adamları helikopter böceklerini kontrol etmek için genetik yapılarını değiştirmenin bir yolunu geliştiriyor. Böylece böceklerin sinir sistemi ışığa duyarlı bir şekilde kontrol edilebilecek.

Çalışmadaki bir başka büyük gelişme ise elektrotlar ile bir nevi güç kullanarak kasları hareket ettirmenin aksine, optrotlar yardımıyla özel bir yönlendirme nöronunun ışıkla aktif edilmesi. Bu yönlendirme nöronları helikopter böceğinin sensörleri ve kasları arasında bir köprü görevi görüyor. Böylece böcekler çok daha etkili bir şekilde kontrol edilebiliyor.


Kaynak:


IEEE Spectrum
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.