elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sürücüsüz Kamyon:
T-Pod

Einride firması sürücüsüz kamyon T-Pod’un kapsamlı bir prototopini piyasaya sürdü. T-Pod tamamen elektrikli bir kamyondur. 20kWh kapasiteye sahip kamyon tam şarjda yaklaşık 200 Km yol alabilmektedir. Gelecekte fosil yakıtlarla çalışan araçların yerini alacak gibi gözüken bu teknoloji hakkında ayrıntılar haberimizde.



A- A+
11.07.2017 tarihli yazı 6687 kez okunmuştur.
Sürücü kabini olmayan T-Pod, garip bir görüntüye sahip olmasıdan dolayı oldukça ilgi çekmektedir. Sıradışı bir görüntüye sahip bu aracın üreticilerinin bütün planlarının yolunda gitmesi halinde 2020 yılında Gothenburg ile Helsingborg arasında 200 aracın göreve başlatılması hedefleniyor.

Sürücüsüz kamyonlardan oluşan T-pod ağı, yılda 2.000.000 palet mal taşıma kapasitesine sahip olacak. Einride, geliştirdikleri bu kamyonların beklenilen şekilde çalışması halinde İsveç’teki rota ağını daha hızlı büyütebileceklerini iddia etmekte. T-Pod’lar sadece otonom sistemine sahip değildir. Bu araçlar uzaktan da kontrol edilebiliyor. Şirketin açıklamasına göre T-Pod insan esnekliği ve karar verme yeteneklerinin bütünüdür.

 

Eindride araçların çalışma güzergahları boyunca uzaktan kontrol merkezi ve şarj istasyonları içeren ulaşım ağını geliştirmektedirler. Ayrıca araçların şehir içinde kullanımları için ufak boyutlarda 15 palet taşıma kapasitesine sahip versiyonlarını da yaptılar. Şirketin CEO’su Robert Falck “Şirket şu an geleceğin taşıma teknolojisi açısından çok önemli bir noktadır. Geliştirdiğimiz teknolojiyle geleceğe yönelik bir sistem yaratmayı başardık ancak T-Pod sistemini uygulamaya geçirmek cesaret ve özveri gerektirmektedir.” açıklamalarında bulundu.
 
Geliştirilen bu prototip henüz yollara çıkmaya hazır değil çünkü şarz sistemleri böyle büyük pile sahip aracı şarj etmeye yetmiyor. Kamyonların ilk üretimi bu yıl sonunda teslim edilecek.

Volvo ve Tesla elektrik kamyonları teknolojisini geliştiriyor
Volvo taşıma alanında çok büyük bir sıçrama yaptı. Geçtiğimiz ay şirket kendinden direksiyonlu kamyonları tanıttı. Çalışmalarına devam eden şirket araçlarını madencilik alanında ve çöp toplama araçlarında geliştirmeyi hedeflemektedir.

 


►İlginizi Çekebilir: Otonom Araçlar Nedir?

Tesla’nın da elektrik kamyon planları var.  Elon Musk attığı bir tweette “Tesla yarı kamyon üretim bölümü eylül ayında açıldı. Takım inanılmaz bir iş çıkardı. Cidden inanılmız bir seviye “şeklinde tweet atarak bu yöndeki çalışmalara başladıklarını duyurdu.
Musk geliştirdikleri teknolojinin yük taşımacılığı maliyetini önemli derecede azaltacağını ifade ederken, aynı zamanda bu teknolojinin emniyetli bir şekilde çalışması için çaba sarf ettiklerini de konuşmalarına ekledi.

Maliyet ve emniyet taşımacılık sektöründe önemli bir faktördür. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre en ölümcül meslek grupları arasında kamyon şoförlüğü ilk sıralarda yer almaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte bu ölümlerin azaltılması planmaktadır.


Kaynak:


Interesting Engineering

Yazar: Samet Özgül
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.