elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hidrojen Gücünün Solar Enerji İle Birleşimi |
Hydricity

İsviçreli ve Amerikalı bilim insanları, yeni bir tür enerji üretim sistemi buldular. 'Hydricity' adını verdikleri bu sistemler güneş ışığının gücünü hidrojen yakıtı ile birleştiriyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
23.12.2015 tarihli yazı 9082 kez okunmuştur.
İsviçreli ve Amerikalı bilim insanları "hydricity" adını verdikleri araştırmaya göre solar ısı, hem elektrik hem hidrojen yakıtı üretiminde kullanılabilir olacak. Böyle bir sistem bütün olarak diğer fotovoltaik hücrelerden daha verimli bir şekilde ve tüm gün boyunca enerji sağlayacak.
 
 
Güneş enerjisi ile elektrik üretmek için kullanılan iki yol vardır. Fotovoltaik hücreler doğrudan güneş ışığını elektriğe dönüştürür. Diğer yöntem ise solar termal yöntemi ile (ayrıca bilindiği gibi konsantre solar enerji sistemleri dahil) güneş ışığının aynanların odaklanarak buharlaştırılan yüksek basınçlı suyun türbinleri dönürmesidir.
 



►İlginizi Çekebilir: Hidrojen Yakıtlı Motorlar


Fotovoltaik hücreler sadece güneş spektrumunun bir kısmını emer. Ancak güneş enerjisinin doğrudan kullanımı ile emilimin artması sağlanarak solar termal santralleri güneş dalga boyu spektrumundan daha fazla yararlanabilir. Fakat bu durumda sadece direk olarak güneş ışığını almaları gerekir. Bu da ışığın ulaştığı alanlar ile santralleri sınırlı kılıyor. Bunun da ötesinde, şimdiye kadar rapor edilen en büyük dönüşüm verimliliği için termal güç santrallerininki gözle görülür derecede bu fotovoltaik hücrelerden daha azdır. Bilim adamlarının şu anki önerisi olan "hydricity" solar enerji santralleri ile hidrojen yakıt üretimini birleştirerek kuracakları sistemleri photovoltaik dizaynlar ile yarışabilir.
 



►İlginizi Çekebilir: Geleceğin Yakıtı Hidrojen Enerjisi


Bugünün güneş termik santralleri yaklaşık 625 santigrat dereceye kadar ulaşabiliyor. Araştırmacılar solar termal güç santrallerinin yüksek sıcaklıklarda daha verimli olduğunu belirtti. Dahası sıcaklık 725 santigrat derecenin üzerine ulaştığında su, hidrojen ve oksijen bileşenlerine ayrılıyor “hydricity” de bu ayrışmayı kullanıyor.



Entegre "hydricity" sistemi üretimi ile hem buhar elektrik enerji üretimi için kullanılacak hem de hidrojen enerjinin depolanmasında kullanılacak ve her biri diğerini daha verimli hale getirecek. Araştırmacıların iddasına göre hidrojeni ayrıca üretmek, üretim verimini %50'ye ulaştırıyor. Bu yüzden yüksek basınçlı buhar sistemlerinde üretilen basınçlı hidrojen kolaylıkla da kullanılmış olacak.
 
 

Araştırmacıların söylediklerine göre bu yeni solar termal enerji tasarımının elektrik üretimi daha önce görülmemiş bir verimlilik ile %46 seviyesine yaklaşıyor. Bunun sebebi yüksek sıcaklıktaki buhar büyük basınç altındaki türbinlerden ayrılırken ardından gelen düşük basınç türbinlerini de çalıştırabilir olması. Ayrıca, üretilen hidrojen yakıtı akşam karanlığında yakılarak tüm gün boyu güç üretimi sağlanabilecek. Araştırmacılar,bu hidrojen elektrik sisteminin verimliliğinin şimdiye kadar rapor edilmiş hidrojen yakıt hücreli verimlilik değerinden %70 daha fazla olduğunu belirtiyorlar.
 


Bütüne bakıldığında araştırmacıların görüşü hydricitynin güneş enerjisi kullanımındaki 24 saat ortalama verimliliği, yaklaşık olarak %35 oranında. Bu da neredeyse kullanımdaki en iyi elde edilebilmiş photovoltaik hücrelerin batarya ile kombine edilmiş hali. Ek olarak, sistemde üretilen hidrojen yakıtı taşımacıklıkta ve kimyasalların üretimlerde ve diğer endüstrilerde kullanabilir. Ayrıca hidrojen yakıtı depolama pillerin aksine,zamanla ne saklandıkca deşarj olur ne de tekrarlanan kullanımında değeri düşer.





Kaynak:

spectrum.ieee.org
engineerpal.com

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.