elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ford’dan İklimlendirme Test Merkezi

Otobil üreticisi Ford, kuzey kutup bölgesindeki kar fırtınalarından, 5000 m'lik rakımdaki dağ koşullarına kadar her şeyi simule edebilecek bir çevresel test merkezinin lansmanını gerçekleştirdi. İlk niteliğindeki çalışmanın ayrıntıları haberimizde.



A- A+
30.11.2016 tarihli yazı 10971 kez okunmuştur.
Köln’de bulunan ve 2017’de tamamen faaliyete geçecek olan multi-milyon Euro değerindeki test merkezi, aynı anda 9 farklı farklı aracı test edebilecek büyüklükte olacak. Mühendisler bu testlerde güç performansı, frenleme, klima, ağır yük çekme, güvenlik ve hareket kabiliyetleri gibi konular üzerinde detaylı incelemeler yaparak geleceğin araçlarını tasarlamayı hedeflemekteler. Tesis, 5.500 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. (yaklaşık olarak 5 futbol sahası büyüklüğünde) Bu büyüklükte bir merkezde iki adet iklim rüzgar tüneli, yüksek rakımlı laboratuvarlar ve dört tane sıcaklık kontrollü test odası gibi test merkezleri bulunarak nem testi işlemlerini kolaylaştırma imkanı yaratacak. Ayrıca, daha yüksek rüzgar hızı koşullarında Focus RS, Focus ST ve Ford Mustang'ı içeren performans otomobilleri ve spor otomobilleri için Ford'un özelliklerini test edilmesini kolaylaştırma imkanı da bulunacaktır.
 

Araçlar ilk etapta, özel ıslatma odalarında, -40 ile 55°C de %95'e varan nem oranları arasında değişen sıcaklıklara ve yapay kar yağışına maruz bırakılacak. Bu uygulama ile araçtaki camlarda buzlanmayı çözen ısıtma sistemlerini denemek ve yapay kar yağışı ile sileceklerdeki maksimum gerilme faktörleri gibi etkileri test etmek için kullanılacak. Özel iklimlendirme merkezinin kalbinde ise 3 adet rüzgar tüneli yer alacak. Bu türbinler 1,2 MW gücünde ve silindir dinamometre ile donatılmış olup, araçları 250 km/h’ye kadar hava akışlarına maruz bırakan kapasiteye sahip olacak.

Bu 3 rüzgar tünelide farklı özellikleri test etmek için kullanılacaktır. Örneğin bir rüzgar tünelinde araçtaki akustiği ölçmek için kullanılırken, bir diğerinde yağmur ve kar etkilerini taklit etmek için faaliyet gösterecektir.

 

Bu tesisin en dikkat çekici özelliklerden biri de 5.200 m olan yüksekliklerde (Alplerdeki en yüksek dağ olan Mont Blanc'tan daha yüksek) bulunan koşulları yeniden yaratacak bir yükseklik laboratuvarıdır. Tesisin bu alandaki havası o kadar zayıf olacak ki, mühendisler hava basıncındaki değişikliklere güvenle uyum sağlamak için dağcı gibi iniş molalarına ihtiyaç duyacak.

Avrupa'daki Ford Test Merkezi, Belçika'da çukur iz testi, yan rüzgar testleri ve tuzlu su ve çamur banyolarına ev sahipliği yapan Lommel Proving Grounds'a dahildir. Diğer birçok üretici firma ile ortak olan şirket, Mojave Çölü'nden Kuzey Kutup Dairesine kadar uzanan çeşitli iklim ve ortamlarda gerçek dünyadaki gibi durumları uygulamak için çeşitli çalışmaları da yapmaktadır.

Ayrıca Ford Avrupa Ürün Geliştirme Başkan Yardımcısı Joe Bakj, yaptığı röportajda yeni tesis hakkında şunları söylemiştir. “Yüksek rakım testi ve yoğun kar yağışı gibi durumlarda araç özelliklerini geliştirmeye devam etmemize yardımcı olacak bu test merkezi, gelecekteki sınıfın en iyisi araçları üretmemize neden olacaktır.

 

Kaynak:

theengineer.co.uk

Yazar: Zafer Akgül

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.