elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Jet |
Lilyum

Günümüzde kara araçlarında olduğu gibi birçok hava aracı da elektrikli hale geliyor. Elektrikli uçak ve helikoptere geçmişte yaşanan gelişmeler ile biraz da olsa aşinayız. Münih Teknik Üniversitesi’nden bir ekip ise hava araçlarındaki teknolojiyi daha ileriye taşıyarak elektrikli jet üretti. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
03.07.2016 tarihli yazı 9339 kez okunmuştur.
Fosil yakıt kullanımını azalatarak hem yakıttan tasarruf sağlamak hem de karbon salınımı düşürmek amacıyla birçok aracı elektrik enerjisiyle çalışır hale getirmek için çalışmalar yapılıyor. Özellikle elektrikli otomobiller üzerine yürütülen çalışmalar, hava araçlarına da sıçramış durumda. Elektrikli uçak, helikopter derken Münih Teknik Üniversitesi araştırmacıları elektrikli jet geliştirdi. İleri teknolojiye sahip Lilyum isimli bu jetin tanıtımını projeye destek sağlayan ESA (Avrupa Uzay Ajansı) yaptı.
 


►İlginizi Çekebilir: Tek Kişilik Drone | Ehang 184

Lilyum, helikopterlerde olduğu gibi dikey kalkış sistemine sahip. 2 kişilik oturma kapasitesi olan jetin yönetimi tamamen bilgisayar destekli kontrol sistemiyle sağlanıyor. 200 kg ağırlığında olan Lilyum’un maksimum havalanma yükü 600 kg. Jetin boyutları 15x15 m olarak belirtilmiş. 300 km/s seyir hızı olan jette maksimum 400 km/s hız yapılabiliyor. Bu değerler bir jet için düşük olsa da elektrik enerjisiyle çalıştığını göz önünde bulundurduğumuzda gelişmeler oldukça iyi. 435 beygirlik motoru bulunan jet, 320 kW’lık güce sahip. Menzili ise 500 km ile sınırlı ve 3 km irtifaya kadar yükselebiliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: TCG Anadolu | Milli Uçak Gemisi

Henüz geliştirme çalışmaları devam eden Lilyum’un Ocak 2018’de lansmanı yapılacak. Proje başarıyla gerçekleşir ve ticari boyutta da talep alırsa genellikle bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz jet ile bireysel ulaşımın sağlanması yaygın hale gelebilir. Jetin satış fiyatına değinecek olursak; 200.000$.
 


Kaynak:

Lilium-avation

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.