elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Askeri İskelet Robot |
HULC
(Human Universal Load Carier)

Lockheed Martin firmasının ürünü olan HULC, iskelet robot olarak savaş sanayisinde kullanılmaktadır. Robotun amacı her türlü zorlu şartlar altında askerlerin silah ve donanım kullanmasını kolaylaştırmaktır. Askerler bu iskelet robot sayesinde daha hafif hissedip daha kolay hareket edebilmektedir. HULC' un en önemli özelliği ise titanyumdan yapılmış olması ve insansı yapıda olmasıdır. İskelet robot ile ilgili diğer ayrıntılar haberimizde...



A- A+
25.09.2015 tarihli yazı 13479 kez okunmuştur.
Bilim-kurgu filmlerinde sıkça işlenen elektro-mekanik iskelet robotlar başta savunma sanayi olmak üzere gittikçe daha da fazla şekilde hayatımızda yer bulmaktadır. Bu çalışmaların en önemlilerinden olan Lockheed Martin firmasının lisanslı ürünü olan ve Ekso Bionics tarafından geliştirilmiş HULC (Human Universal Load Carier) adındaki giyilebilir robottur.
 
Hulc, zorlu savaş ve her türlü arazi koşullarında askerlerin silah ve donanım kullanımını, sürünme, gizlenme ve taarruz başta olmak üzere birçok manevrayı yaparken askerlerin taşıdıkları yüklerden dolayı gördükleri zayiatı en az seviye indirmeyi amaçlar. 2000 yılından bu yana geliştirilerek bir çok yeni özellik kazanan Hulc, insansı yapıda olup titanyum ayakları, gövdesi, kol uzuvları ayak paletleri ile dayanıklılığı artırır.



►İlginizi Çekebilir: Aselsan Mühendisleri Neden Öldü?

Kullanıcısının taşıdığı 90 kg'a kadar yükü güvenle kullanıcının diz ve belinde zorlanma olmadan taşımasına yardımcı olur. Kullanıcıyla senkronize bir şekilde çalışmayı sağlayan birçok sensörden gelen veriler, mikro bilgisayarda işlenir ve buradan  gelen komutlara göre esnek hidrolik hareket sistemini çalıştırır. Bu senkronizasyon sonucu kullanıcıda adeta kendi kuvvetiyle hareket ediyormuş gibi bir izlenim uyandırır. Hulc aynı giysiler gibi farklı beden ölçülerine sahiptir. Farklı kişilerce rahatlıkla kullanılabilmesi için tasarlanmıştır. Ayrıca Hulc'un katlanarak taşınabilmesi ve çok kısa sürede giyinebilmesi özelliklerinden dolayı, ürünü her seviyeden asker kolayca kullanabilir.




►İlginizi Çekebilir: Robot Kolu Nedir? Nasıl Çalışır?
 
Güçlü bir lityum polimer bataryaya sahip olan Hulc, tamamen şarj olduktan sonra 72 saatten daha fazla sürelik bir dilimde şarj olmadan dayanabilmektedir. Lockheed  Martin, daha uzun pil ömrü için yakıt pillerinin üzerinde de çalışmaktadır. Hulc’ta benzerleri gibi, enerjiyi daha verimli kullanmak için  sensörler ve mikro bilgisayar ayrı, hidrolik motorların oluşturduğu hareket sistemi ayrı olmak üzere iki farklı güç kaynağından elektrik akımı alır. Hulc kullanıcının üzerinden çıkarılmadan şarj edilebilmektedir.

Lockheed Martin firması ilerleyen dönemlerde Hulc’un sivil sanayi alanında da kullanabilecek varyantlarını geliştirmeyi planlamaktadır.




Hazırlayan: Safa BİLGİNER - Fatih ALPARSLAN



Kaynak

►Army-technology
►Lockheed Martin
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.