elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Zamanımızı Nasıl Yönetmeliyiz?

"Gün keşke 25 saat olsa" , "Hiç bir işimi yetiştiremedim" gibi cümleler hayatımızın bir parçası oldu. Peki gerçekten saatler mi yetersiz, biz mi zamanımızı yönetmeyi bilmiyoruz? Zaman yönetimini nasıl yapmalıyız? Detaylar yazımızda...



A- A+
19.03.2015 tarihli yazı 11078 kez okunmuştur.
Gün içerisinde en çok şikayetçi olduğumuz konu zamandır. Sürekli koşturma halindeyiz ancak elde tutulur bir başarımız yok. Sürekli yapılması gerekenler, erteleniyor. 24 saatimizin uzunca bir kısmını uyuyarak, yemek yiyerek, trafikte geçiriyoruz. Bunların hepsini düzenleme vakti geldi.
 
1) Planlar için;
 
Günlük, haftalık ve yıllık planlarınızı belirleyin. Bu planları gerçekleştirmek uğruna boşa harcanan vakitleri verimli hale getirebilirsiniz. Hedefleriniz size doğru yolu bulmanızı sağlar.
 
 

 
İlginizi Çekebilir: Nasıl Daha Verimli Oluruz ?

 
2) Telefon Görüşmeleri için;
 
Telefon görüşmeleri gün içerisinde bizim çok fazla vaktimizi almaktadır. Aynı şekilde mesajlaşmalar, resim veya ses paylaşımları... Teknolojinin eğlenceli nimetleri zaman yönetiminde bizi kötü etkiliyor. Telefon görüşmelerini kısa tutun, mesajlaşmalarınızı ise kontrollü olsun. Zamanınızı öldürmeyin.
 
 
3) Unutkanlıklar için;
 
Günlük hayatta onu yapayım, bunu yapayım derken yapmamız gereken işleri unutuyoruz. Bu konuda en etkili yol not almak. Küçük bir ajandanız ya da not defteriniz olsun. Unuttuğunuz işlerden dolayı fazla zaman kaybediyoruz aslında ve bununda farkında değiliz.
 



İlginizi Çekebilir: Öfke ve Öfke Kontrolü

 
4) Gereksiz Buluşmalar için;
 
Gün içerisindeki iş toplantıları ya da arkadaşlarla buluşmalar bizim zaman öldürücülerimizdir. Verimsiz iş toplantılarının fazla olması bizim zamanımızı çalıyor. Aynı şekilde arkadaşlarla geçirdiğimiz vakitlerde zamanımızı çalıyor. Tabi ki gezip arkadaşlarımıza vakit ayıracağız bu bizim insani duygularımızın gelişmesi açısından çok önemli ama bazen dozunu kaçırıyoruz. Düzenli olarak yaptığımız arkadaş buluşmaları vakikt emicilerimiz oluyor. Bu durumu düzene sokmak gerek. Sevdiğiniz arkadaşlarınızla az görüştüğünüzde onları kaybetmezsiniz, hatta onlara bile faydanız olur.
 



İlginizi Çekebilir: 2015 Planınız Hazır mı?

 
5) Misafirlerimiz için;
 
En zoru bu sanırım, kapınız aniden çalıyor ve arkadaşlarınız geçerken uğramış. Sizin yapmanız gereken ödevleriniz var. Cevabınız ise " Çok sevindim geldiğinize, benimde canım sıkılıyordu." Bir gününüz daha gitti. Bunun için öncelikle arkadaşlarınıza şunu söyleyin " Bana çat kapı gelmeyin, evde olmuyorum bazen müsait olmuyorum, haber verin." Bunu arkadaşlarınıza alıştırın, çat kapı gelen arkadaşlarınıza da gerçeği söyleyin. "Çok fazla ödevim var başka zaman gelseniz olur mu?" diyebilin. Gerçek arkadaşlarınız asla sizi bu konuda yanlış anlamaz. Bir süre sonra çat kapı gelmemeleri gerektiğini de öğrenirler. 
 
 


►İlginizi Çekebilir : Beden Dilimizin Verdiği Mesajlar Nelerdir?


 
6) Dağınıklık için;
 
Masanız dağınıksa çalışmak istemezsiniz ya da baktığınız yerler düzensizse isteğiniz kaçar. Masanız her zaman düzenli olsun, aradığınızı bulurkende zaman kaybetmezsiniz. Psikolojik olarakta düzenli olduğunuzda daha hızlı olursunuz.
 


 
7) Ertelemeler için;
 
Günlük hayatımızda işlerimizi yaparken sürekli 'az sonra' diyoruz. Oysa az sonra dediğimiz her iş bize zaman kaybıdır. Az sonra değil hemen yapın. İşlerinizi ertelemeyin. Erteledikten sonra başka bir işiniz daha olucak sonra başka bir iş daha... Böylece hepsinde başarısız olucaksınız. 
 


 
8) Grup Çalışmaları için;
 
Her görevi ben yaparım, en iyisini ben yaparım, başkaları bu işi yapamaz, güvenemem...  Bu cümleleri rafa kaldıralım. Başkalarına da görevler verin, yetkiler verin. Birlikten kuvvet doğar, gereksiz bir şekilde sizde yorulmamış olursunuz. Takım çalışmaları, iş hayatımızda da oldukça önemli bir yere sahip. Bunu erkenden öğrenin.
 
 



►İlginizi Çekebilir : Zekamızı Nasıl Geliştirebiliriz?


 
9) Filmler, Diziler, Sosyal Medya için;
 
İşinizi yaparken, film izleyemezsiniz. Bu yanlış birleşmedir. Zamanımızı gün içerisinde en çok sosyal medya da kaybediyoruz. İki işi aynı anda yapmak istiyorsanız bunları doğru seçimlerle yapın. Bu size vakit kazandırır ama dizi izlerken ödev olmaz. Kahvaltınızı yaparken o gün yapacaklarınızın programını oluştabilirsiniz mesela.
 
10) Kararsızlık için;
 
O kadar çok işiniz var ki 10 dakika bir tanesini, 20 dakika diğerini yapıyorsunuz. Ne yapacağınızı bilemez haldesiniz. Böyle durumlarda en acil ve önemli olanını yapmaya  başlayın. Bir yerden başlayın ve diğerini düşünmeyin.
 
 


11) Beklemeler için;
 
Bizi en çok yoran eylemlerden biri beklemektir. Bekleme sürelerinizde teknolojinin nimetlerinden faydalanmak gerek. Maillerinizi okuyun, cevaplandırın. Beklemelerde zamanımızı çok fazla çalan telefon görüşmelerini, mesajlaşmalarını yapın. Yapılabileceğiniz tüm işlerinizi beklerken halledin. Hem daha az yorulmuş olursunuz hem de işlerinizi birleştirerek zaman kazanmış olursunuz.
 


 
12) Bahaneler için;
 
İşlerimizi yaparken bahane üretmeyi çok severiz. Bahaneler bizi strese sokar, stres sağlığımızı etkiler ve yine bahane üretip işimizi aksatırız. Bu kısır döngüden kurtulmak çok zor olur. Bahane üretmeden düzenli şekilde işlerimizi halledelim. Kendimize iyi bakalım ki stresli anlarımıza sağlığımızı kurban etmeleyelim. 
 



 
13) Ödüllendirme Sistemi için;
 
Bir hafta boyunca her işinizi düzenli yaptıysanız tiyatroya gidebilirsiniz. Gün içerisinde bütün işlerinizi düzenli yaptıysanız akşama istediğiniz diziyi izleyebilirsiniz ya da sevdiğiniz bir yiyecekle kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Verimli çalışma saatlerinizi belirleyin ve çalışma aralarında kendinize 10 dakikalık ufak molalar verin.
 
 

 

Zaman çok kıymetli. Zamanınızı yönetme konusunda da en iyisisiniz. 


Kaynak:
►Kişisel notlar
Ece ÜLKER Ece ÜLKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.