elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Milli Keskin Nişancı Tüfeğimiz JMK Bora - 12 |
Yerli Teknolojiler

Türkiye'nin ilk milli keskin nişancısı olan JMK Bora-12 tüm testlerini başarıyla tamamlayarak yurt dışında da büyük ilgi gördü. Milli keskin nişancı tüfeğimiz 5 yıl süren Ar-Ge çalışmaları ile diğer keskin nişancı tüfeklerinden farklı özelliklere sahiptir. Bu özellikleri yazımızda birlikte inceleyelim.



A- A+
30.08.2015 tarihli yazı 18302 kez okunmuştur.
Bora-12 Nerede Üretildi?
 
Kırıkkale Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Silah fabrikasında, Türk mühendisler tarafından 2004 yılında yapılmaya başlanmış 5 yıl üzerinde çalışıldıktan sonra 2009 yılında yapımı tamamlanmıştır. 
 

 


Bora-12 girdiği tüm sınavlarda başarılı olarak yurtdışındaki bütün gözleri üzerine çekmeyi başardı. Türk Silahlı Kuvvetlerinde kullanılan mevcut keskin nişancı tüfeklerine alternatif olarak üretilen Bora-12 iç ve dış tehlikelere karşı tehdit oluşturuyor. Üretimin tamamlanmasının ardından Suudi Arabistan ve Azerbaycan'a ihraç edilmiştir. 
 

 


İngiltere, ABD, Güney Afrika ülkelerinin bulunduğu Pakistan'daki müsabakalarda, Alman firmalarının buluduğu Suudi Arabistan'daki testlerde tüfeğimize tam not verilmiştir. Uluslararası keskin nişancı tüfeği yarışmasında gece ve gündüz atışlarında rakiplerini açık ara farkla geride bırakmıştır.
 
Bora-12'yi Başarılı Kılan Özellikleri Nelerdir?
 
► Kalibre - 7,62x51mm NATO
► Şarjör Kapasitesi - 10
► İlk Hız - 860m/sn(LAPUA HPS 170 grain)
► Ağırlık (Boş Şarjörlü) - 6400 g
► Uzunluk - 1165 mm
► Namlu Boyu - 660mm
► Menzil - 1200 m
► Çalışma Şekli - Döner Mekanizma (Bolt Action)
► Dağılım - 0,3 MOA(100 metre mesafede 1cm)
 

 


1200 metrede etki mesafesi olan Bora-12 diğer keskin nişancı tüfeklerinde olmayan dipçik boy mesafe ayarı, kaynak (elmacık kemiği - tüfek temas noktası) bölgesi yükseklik ayarı, tetik ve kabza arası mesafe ayarı özelliklerine sahiptir. Jandarmanın Operasyonlarında kullanılan milli keskin nişancı tüfeğimiz hedefleri 12'den vuruyor.
 
 
 
►İlginizi Çekebilir: İlk Yerli Üretim Yüksek Hızlı Tren


Paris'te  gerçekleşen ve Türkiye'den 11 firmanın katıldığı "Eurosatory" fuarında Makine Kimya Endüstrisinin, Bora-12 sniper tüfeği standından çalındı. MKE yetkilileri, kilitli güvenlikli bir kabinde sergilenen tüfeğin özel bir alyen anahtarı kullanılarak çalındığını belirtti.


Kaynak:
  
Vikipedia
Globalmilitary
 
Ece ÜLKER Ece ÜLKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar