elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

KTÜ Öğrencisi Çok Amaçlı Yılan Robotu Geliştirdi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Robot Topluluğu bünyesinde Prof. Dr. Levent Gümüşel danışmanlığında makine mühendisliği 3. sınıf öğrencilerinden Mehmet Karagöl tarafından doğal afetlerde arama kurtarma, askeri olarak casusluk ve sanayi tesisleri gibi alanlarda kullanılabilecek robot yılan geliştirildi.



A- A+
30.07.2015 tarihli yazı 11068 kez okunmuştur.
Karadeniz Teknik Üniversitesi makine mühendisliği öğrencisinin geliştirdiği "Çok Amaçlı Yılan Robotu" bir çok alanda kullanıma uygun olarak geliştirildi. Olası bir depremde, oluşan göçük nedeniyle tonlarca ağırlıktaki molozlar arasında kalan insanlara, dedektör köpekler yardımıyla ya da bilinçleri yerinde olanların kişisel çabalarıyla yerleri tespit edilmektedir. Bununla birlikte, köpeklerin eğitiminin zor olması, yeterli sayıda dedektör köpek olmayışı ve köpeklerin deprem bölgesine geç ulaşması gibi sebepler nedeniyle kazazedelere erken müdahale edilememektedir. Bu da can kaybını arttırmaktadır.
 

 


Enkaz altında kalan insanlara bir robotun, beton yığınları arasında oluşan boşluk ve çatlaklardan geçip göçük altında bulunan insanlara ulaşması, yerinin tespit etmesi ve onların durumları hakkında bilgi alıp görevlilere iletmesi kazazedeyi kurtarma işleminin çok daha güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Ayrıca robot sayesinde depremden dolayı enkaz altında şok geçiren kazazede ile iletişime geçilerek sakin kalması sağlanabilir. Beton yığınları arasından geçebilecek robot etkili hareket kabiliyetine sahip olmalı ve küçük boyutlarda olmalıdır. Bu yüzden sürünerek ilerleyen, vücutlarında birçok omur bulunan ve bu omurlar sayesinde hareket kabiliyetleri yüksek olan yılanlardan ilham alınarak bir robot bu tür durumlarda hayati önem taşımaktadır.


Projenin doğal afetler için olan önemini belirten Mehmet Karagöl bu projenin bir diğer önemli ayağı olan askeri alandaki uygulamasına yönelik olarak;  “Terör eylemlerinde ve savaş bölgelerinde askeri personelin can güvenliği tehlike altındadır. Düşmanı önceden fark edip haber veren ve gerektiğinde düşman hedeflerini yok edecek bir robota sahip ordular, savaşta üstünlük sağlayacaklardır.”  Bu projenin askeri alanda kullanılmasının amacı ise düşmana fark edilmeden hareket eden bir robot ile kritik görevler de örneğin keşif, gözetleme ve hedef imhası yapılabilir. Bu da robot sahibi taraflara önemli bir avantaj sağlar. Bu kritik görevleri üstlenecek robot ise yüksek hareket kabiliyetinin yanında hem küçük boyutlarda olarak hem de arazi yapısına uygun olarak gizlenmiş olabilecektir. Yılan şeklinde yapılmış bir robotla istenilen kriterler sağlanabilir.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Google Robot Ordusu


Bu projenin sanayide kullanılmasının amacı: Hareket kabiliyeti, endüstriyel robotlarda önemli bir etkendir. Hareket kabiliyeti yüksek bir robot kol farklı görevleri bir arada yapabilir. Bu da birden fazla robotun işini tek robot yapmasını sağlar. Böylelikle işletme ek masraflardan kurtulmuş olur. Robotun etkili hareket edebilmesi birden fazla eklemin bulunmasıyla sağlanabilir. Bu yüzden bu robotun yapımında çok fazla eklem bulunan yılanlardan esinlenilmiştir. Yılan robotun hali hazırda dünyada en çok kullanım alanı olan sanayide de kullanılabileceğini belirtti.


Yaklaşık iki hafta gibi kısa bir sürede tamamlanan yılan robot projesi sağladığı bilgi ve tecrübelerle KTÜ Makine Robot Topluluğuna ileride yapacağı projelerde önemli bir rol oynayacaktır.

 

Kaynak
 
KTÜ
Ece ÜLKER Ece ÜLKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.